Så tar du hand om din hund

Fysisk hälsa

Så håller du din hund glad och frisk vartefter den växer och blir äldre

Även om varje hundras är unik har de flesta små hundar samma behov av hälsovård. Regelbundna kontroller hos veterinären kan förhindra att din hund får problem med hälsan, samtidigt som det hjälper din hund att lära känna veterinärkliniken, dess personal och vad som händer där. Vaccinationer skyddar mot allvarliga sjukdomar och virus, medan regelbundna lopp- och avmaskningsbehandlingar hjälper till att hålla parasiterna borta.

Etablera en vaccinationsrutin

Oavsett hur gammal din hund är behöver den vaccinationer eller årliga påfyllningsdoser som skydd mot potentiellt dödliga sjukdomar. Förvara din hunds vaccinationspapper på en säker plats och fråga din veterinärklinik om de skickar ut vaccinationspåminnelser – om det går mer än femton månader mellan påfyllningsdoserna måste din hund börja om från början med vaccinationsprogrammet. Din hund kan känna sig lite febrig efter en vaccination, men det går snabbt över. Om du är orolig kan du alltid kontakta din veterinär.

Ge akt på vanliga sjukdomar

Någon gång i sitt liv kan din hund drabbas av en orolig mage eller torr och fjällig hud. Detta är vanliga hälsoproblem och ett besök hos din veterinär borde stilla dina farhågor. Ibland kan en gradvis förändring av hundens måltidsplan göra en positiv skillnad. Stora hundar har en tendens att få artrit när de blir äldre, medan små hundraser inte drabbas lika ofta. Om det ser ut som om din hund haltar eller har problem att resa sig ska du alltid kontakta din veterinär.


Förhindra olyckor

Små hundar kan drabbas av oväntade olyckor. Undvik fästingar (en otrevlig parasit som ofta förekommer i långt gräs) och ögonskador från vassa växter genom att promenera på öppna områden. Tycker du att det är svårt att ta bort fästingar kan du kontakta din veterinärklinik så hjälper de dig. Du kan förhindra kvävning genom att ge din hund små foderbitar som är enkla att tugga och svälja, och träna hellre apport med en boll än med en pinne.

Enkel tandvård

Det är viktigt att du borstar din hunds tänder regelbundet, då tandproblem är smärtsamma och kan leda till infektioner. Var uppmärksam på svullet tandkött, dålig andedräkt och dreglande – om din hund uppvisar något av dessa symptom bör du prata med din veterinär. Borsta hundens tänder regelbundet med en mjuk fingerborste och en hundtandkräm – efter en måltid är normalt ett bra tillfälle. Börja med de främre sidtänderna, inte framtänderna, och borsta tändernas framsida i med en mjuk, cirkulär rörelse. Försök att hålla borsten i 45 graders vinkel mot tandköttet.

Få råd och tips om din hunds hälsa och hur du tar hand om den – Purina One My Dog Is...
Få råd och tips om din hunds hälsa och hur du tar hand om den – Purina One My Dog Is...
Regelbunden motion hjälper din hund att hålla vikten och bidrar till ett friskt hjärta och ett starkt naturligt skyddssystem

Var aktiv

Det är frestande att plocka upp och bära din hund om du har bråttom, men det är viktigt att hålla hunden aktiv under hela dess liv. Regelbunden motion främjar din hunds energinivåer, hjälper den att hålla vikten och bidrar till ett friskt hjärta och ett starkt naturligt skyddssystem.

Hälsosam motion

Variera din rutin genom att gå ut och gå vid olika tidpunkter och besöka olika platser. Yngre hundar uppskattar att gå på mjuka underlag, som gräs och sand, tills deras trampdynor har hårdnat. Överdriv inte och försök att inte motionera din hund direkt efter en måltid. Håll ett öga på din hund när ni är ute så att den inte äter eller dricker något den inte borde, och erbjud den färskt vatten och en kram efter en promenad eller en livlig lekstund.