Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Svart, brun och vit hund som slickar läppar som sitter på golvet

Så här matar du din äldre hund

4 minuts läsning

När din hund är omkring sju år gammal – något yngre i fråga om stora raser (fem till sex år) och äldre för mindre raser (omkring nio år) – anses den vara en seniorhund.

Du kanske märker att din hund vill ta det lite lugnare på samma sätt som vi människor när vi blir äldre. Din hund kommer också att förändras på mindre synliga sätt när den blir äldre; dess kropp och matsmältning förändras och hundens naturliga skyddssystem kan lite behöva extra stöd.

För att få det bästa för din fyrbenta vän kan det vara en bra idé att gradvis byta ut fodret till ett komplett och balanserat helfoder för äldre hundar som innehåller högkvalitativt protein eftersom dessa foder är särskilt framtagna för din hunds förändrade näringsmässiga behov och matvanor.

Kontrollera hundens intag

Eftersom äldre hundar tenderar att vara mindre aktiva och ha en långsammare ämnesomsättning kanske du märker att din hund börjar lägga på sig lite extra vikt när den blir äldre. Därför kan det vara en bra idé att byta till en fettsnål kost.

De flesta foder för äldre hundar innehåller färre kalorier och en noggrann balans av andra näringsämnen, bland annat essentiella fettsyror och antioxidanter som stöd för hundens åldrande leder och naturliga skyddssystem. Prova ett av följande foder från Purina:

Eftersom äldre hundar tenderar att vara mindre aktiva, i synnerhet om de har ledproblem som artros, kan de ha benägenhet för fetma. Vissa hälsoproblem kan leda till fetma, men även övervikt kan orsaka hälsoproblem och öka trycket på lederna. Därför är det viktigt att du hela tiden håller ett öga på din hunds kroppsvikt.

Foder för äldre hundar innehåller normalt färre kalorier samtidigt som de är proteinrika, vilket kan hjälpa till att kontrollera vikten hos äldre hundar.

Om du tror att din hund är överviktig, boka ett möte med din veterinär för att diskutera det bästa sättet att gå framåt. Det kan vara så att din hund helt enkelt äter för mycket, eller också kan den ha ett underliggande medicinskt problem som går att behandla. Oavsett vad det är kan din veterinär rekommendera en mer kalorisnål kost för viktminskning eller ett specialfoder för äldre hundar.

Prata med din veterinär innan du ökar hundens motionsnivåer, i synnerhet om den har rörlighetproblem. Kanske kan en mindre belastande form av motion, som hydroterapi, vara till hjälp.

Att byta ut hundens foder

När man ska byta från ett foder till ett annat är det alltid en bra idé att introducera det nya fodret gradvis. Detsamma gäller när man byter från ett foder för vuxna hundar till ett för äldre hundar. Byt långsamt ut det gamla fodret mot det nya genom att gradvis öka mängden under en period på sju till tio dagar tills det gamla fodret är helt utbytt. Byt inte ut fodret med en gång eftersom detta kan ge din hund magproblem.

Så matar du din äldre hund

Din hund är säkert van vid att få mat två gånger om dagen, men när den blir äldre kanske den föredrar flera, mindre portioner.

Servera fodret i rumstemperaturer för att framhäva dess smak och doft. Om du ger din äldre hund foder som har förvarats i kylskåpet bör du ta ut det upp till två timmar innan måltiden för att det ska få rätt temperatur. Om det inte går kan du värma våtfoder kort i mikrovågsugn, men var försiktig så att det inte blir för varmt och bränner din hunds känsliga mun!

Kompletta torrfoder ska förvaras torrt och rent. Du kan hjälpa till att bevara fodrets doft och smak genom att förvara det i en återförslutningsbar förpackning eller lufttät behållare.

Utfodra din hund på en lugn plats, där den kan äta i fred utan störningar. Om du har flera hundar matar du dem samtidigt, men på olika platser så att de inte trakasserar eller stjäl mat från varandra. Äldre hundar med artrit kan ha problem att nå ner till matskålen och föredrar därför en något upphöjd matskål.

Kom ihåg att äldre hundar är mer benägna att bli överviktiga än yngre hundar och ska därför inte få för mycket mat. Om du nyligen har bytt ut din hunds foder ska du följa utfodringsguiden på förpackningen till en början. Guiden är ungefärlig så du bör kontrollera din hunds kroppsvikt regelbundet och justera mängden för att bevara hundens idealvikt. Som en viktig del av kosten ska din hund ha tillgång till rent och färskt dricksvatten dygnet runt.