A B C D F G H I K L M N O P R S T V

A

Atletisk hund
Stora atletiska hundraser använder mer energi i sina dagliga aktiviteter, även när de inte motionerar, och behöver därför ett högre kaloriintag. Atletiska raser har en "konformad" kropp med långa och starka ben och en smidig, muskulös kropp. Det är typiskt för dem att ha en tunn buk och en bred bringa. Exempel på atletiska hundraser är greyhound, labrador retriever och dalmatiner.
Antioxidanter
En molekyl som förhindrar skadlig oxidering som kan leda till inflammation hos djur. De är viktiga ingredienser i många PURINA® PRO PLAN®-foder som stödjer ett starkt naturligt försvar. Vitamin E är en kraftfull antioxidant.
Allergivänlig
Allergivänliga djurfoder utesluter vanliga allergener och minimerar därför risken för en allergisk reaktion hos katter och hundar.
Aminosyror
Byggstenar av proteiner. Det finns 22 aminosyror. Djur kan skapa icke-essentiella aminosyror själva. Essentiella aminosyror måste tillsättas via fodret. Katter har 12 essentiella aminosyror medan hundar bara har 11.

B

Biotillgänglighet
Inom djurfoder betyder biotillgänglighet den andel av de absorberade näringsämnena som är tillgänglig för kroppen att använda.
Biprodukter
Animaliska råvaror (som kyckling, ox, lamm) är i allmänhet bra källor till protein, essentiella fettsyror, järn och vissa typer av B-vitaminer. "Kött och animaliska biprodukter" är en juridisk term som används på foderetiketter och hänvisar till alla animaliska ingredienser. Enligt lag måste dessa ingredienser komma från djur som har inspekterats under veterinärs tillsyn och bedömts lämpliga för mänsklig konsumtion, men de är ofta överflödiga för livsmedelsindustrins behov.

K

Kalorier
Energienhet. Djur får i sig det via mat och dryck. Används för aktiviteter och kroppsfunktioner. Kroppen lagrar överflödet som kroppsfett.
Kolhydrater
En stor grupp av livsmedel som inkluderar socker, stärkelse och cellulosa. Kolhydrater innehåller väte och syre i samma proportion som vatten (2:1) och kan vanligtvis brytas ner för att frigöra energi i kroppen.
Kastrerad/Steriliserad
Kastrering är borttagande av reproduktiva organ hos han- och honkatter. Kastrerade/steriliserade katter är ibland mottagliga för vissa tillstånd, som viktökning. Rådgör med veterinären om lämpligt foder.
Komplett helfoder
Ett komplett helfoder innehåller all de ingredienser och näringsämnen som behövs för att bevara ditt djurs hälsa – och ge djuret rätt mängd energi. Kompletta helfoder är framtagna för att vara den enda källan till näring för ditt djur, utan behov av tillskott.

C

Cikoria
Naturlig prebiotika som stimulerar tillväxten av hjälpsamma bakterier i tarmarna. Främjar hälsosam matsmältning och bidrar till att kontrollera bildningen av hårbollar.

D

Dehydrerad
Status för uttorkning hos djur. Uttorkning kan leda till flera olika hälsoproblem, särskilt för huden.
Dräktighet
Tillstånd för dräktighet hos djur. För katter är dräktighetsperioden runt 64-67 dagar, för hundar mellan 58-68 dagar.
Digivande
Utsöndring av mjölk från mjölkkörtlarna och perioden då ungarna diar.

R

Råaska
Ett mått på mineralnäring i djurmat som står i innehållsförteckningen på förpackningen. Råaska är ett restämnet när fodret bränns. Det här är fodrets mineralinnehåll.
Robust hund
Robusta raser har en "cylinderformad" kropp med en stor kroppsform, kraftig kroppsbyggnad och fettlagring runt buken. Stora robusta hundraser tenderar att ha mer kroppsfett och mår bra av ett reducerat kaloriintag för att undvika viktökning.
Råmjölk
Ett särskilt näringsämne med hög nivå av antikroppar som stödjer ett starkt immunförsvar.

F

Fettsyror
Essentiella fettsyror, eller EFA, behövs i hälsosamma foder för djur. Många PURINA® PRO PLAN®-foder innehåller fettsyror som främjar funktioner från frisk päls till kognition.
Fibrer
Ingrediens som är viktig för hälsosam matsmältning och mage. Fibrer minskar bildningen av hårbollar hos katter. Det är en viktig ingrediens i många PURINA® PRO PLAN®-foder för hundar och katter.
Fett
En näringsgrupp som ger mer energi än kolhydrater och protein. Det är viktigt för djurhälsa. Fett i kosten är endast ett problem när överdrivna mängder konsumeras i form av godbitar och matrester.

M

Mage och tarm
Hänvisar till mage och tarm hos djur. Hälsosam kost är viktigt för hälsosam matsmältning.
Mellanstor hund
Väger mellan 10 kg och 25 kg som vuxen
Metabolism
Den kemiska processen i kroppen som möjliggör att mat kan användas för energi och tillväxt.
Mikroflora
Ett system med tarmbakterier som främjar hälsosam matsmältning när den är i balans. PURINA® PRO PLAN®-foder har flera sammansättningar som stödjer tarmfloran.
Mycket överviktig
Överdrivet kroppsfett som kan skada djurets hälsa, välbefinnande och livskvalitet. Fetma kan leda till flera olika hälsoproblem, från diabetes till hjärtproblem. Rådgör med veterinären om riktlinjer för fetma.

G

Glukos
Enkelt socker som cirkulerar i blodet hos djur. Nödvändigt för energin.
Gluten
Ett lagringsprotein som finns i många spannmål. Det kan ibland orsaka allergiska reaktioner hos djur.
Glycerider
Glycerider är sammansättningar som formas mellan en eller flera fettsyror och glycerol. Glycerider finns i växtoljor och animaliska fetter.

H

Hårbollar
Boll av hår som ansamlas i magen hos katter när de slickar sin päls. Kan eventuellt leda till blockering av matsmältningskanalen om det inte kontrolleras.
Hydrolyserad
När molekyler har brutits ner, så att de är så små att de inte (eller mycket sällan) kan orsaka en allergisk reaktion.

L

Lever
Hänvisar till levern
Longevis
En PURINA® PRO PLAN®-näringsblandning som visat sig förlänga ett hälsosamt liv för katter över 7 år med ett år i genomsnitt. Innehåller höga nivåer av vitaminer för att stödja det naturliga skyddssystemet, njur- och matsmältningsystemet med balanserade mineraler för ett hälsosamt urinvägssystem.
Liten/mycket liten hund
Väger mindre än 10 kg som vuxen

I

Immunförsvar
Ett nätverk av organ med celler som känner igen främmande substanser i ett djurs kropp och hindrar dem från att göra någon skada. Ett friskt naturligt skyddssystem skyddar mot patogener, virus, bakterier, svamp och parasiter.
Insulin
Hormon som reglerar upptagning av kolhydrater, fetter och protein i kroppen. Viktigt för blodsockertillförseln som ger djuren energi.

T

Tarmflora
Hälsosamma organismer i djurets tarm som består av bakterier, svamp och jäst. Tarmfloran främjar en hälsosam matsmältning, skyddssystemet och syntesen av vitaminer och mineraler.
Triglycerider
En triglycerid är en sammansättning av glycerol och tre fettsyror. Det är den huvudsakliga beståndsdelen i kroppsfett hos katter och hundar.
Tillstånd
Djurets hälsotillstånd eller en serie symptom som utgör en diagnos, dvs. stela leder hos åldrande djur kan vara artrit.

S

Stor/extra stor hund
Väger mer än 25 kg i vuxen ålder
Steriliserad
Åtgärd som utförs på katter för att kontrollera reproduktion. Steriliserade katter har särskilda foderbehov.

N

Nutrisavour
En PURINA® PRO PLAN®-kombination av utomordentlig näring och smakrika ingredienser som din katt kommer att älska.

O

OPTINUTRITION
För varje hund och katt, oavsett ålder och ras, finns det ett PURINA® PRO PLAN®-foder som är specialsammansatt med OPTINUTRITION®: extra näring för riktade hälsofördelar. Alla foder i sortimentet är boostade med särskilt utvalda näringsämnen som ger riktade hälsofördelar i alla livstadier.
Oxalate
A constituent of urinary stones and crystals in Calcium Oxalate that make cat urination painful. PURINA® PRO PLAN® diets feature special formulations that make it difficult for Calcium Oxalate and Struvite stones or crystals to form.
Oxalat
En beståndsdel av urinstenar och kristaller i kalciumoxalat som gör det smärtsamt för katter att kissa. PURINA® PRO PLAN®-foder har specialsammansättningar som gör det svårt för kalciumoxalat och struvitstenar eller kristaller att bildas.

Ö

Övervikt
Det är viktigt att veta vad en hälsosam vikt är för ditt djur beroende på dess särskilda behov. Överviktiga djur är sårbara för hälsoproblem som diabetes eller hjärtproblem. Fråga din veterinär om det idealiska viktintervallet för din hund eller katt. En grov indikator för hälsosam vikt är att du ska kunna se formen av midjan när du tittar ovanifrån på både katter och hundar.

P

Prebiotika
Matingrediens som stimulerar tillväxten av hälsosamma mikroorganismer, särskilt i tarmen. En del sker naturligt. Andra fås via PURINA® PRO PLAN®-foder.
Probiotika
Probiotika är levande bakterier och jäst som finns naturligt i ett friskt djurs matsmältningssystem. Tillskottsfoder med tillsatt probiotika hjälper till att säkerställa en balans av hälsosamma mikroorganismer i djurets tarm.
Protein
Ett näringsämne som finns i mat. Protein består av aminosyror som sitter ihop. Det är nödvändigt för en hälsosam utveckling av muskler, ben, päls och annan kroppsvävnad hos djuret.
Plack
Osynlig eller blek och mjuk beläggning på tänderna, framför allt efter måltider. Kan tas bort genom att borsta tänderna och förebyggs med särskilt sammansatta PURINA® PRO PLAN® -foder.
Parasiter
Mikroorganismer som lever internt och externt på djur. Parasiter kan orsaka tillstånd från diarré till irriterad hud.

V

Växttråd
Ett mått på osmältbara fibrer i djurfoder. Det fastställs i ett laboratorium och anger en fibermängd som främjar matsmältning, men har lågt näringsmässigt värde.