Your Pet, Our Passion.
Michelle

Petfood Raw Materials Specialist

Michelle
Ingredienser

Ingredienser

Läs mer >

Glycerol och propylenglykol är ingredienser som ofta används i såväl livsmedel för människor som hund- och kattfoder, och användningen därav är reglerad för att säkerställa total säkerhet. Deras främsta funktion är att skydda maten när det finns ett behov för en hög vattenhalt i produkten.

 

Hund- och kattägare letar efter innovativa produkter i fråga om konsistens och smak för att glädja sina fyrbenta vänner. Glycerol eller propylenglykol används för att skapa en produkt som erbjuder tuggmotstånd.

Glycerol:
Europeisk lagstiftning tillåter användning av glycerol som fuktighetsbevarande tillsats i hund- och kattfoder för att förhindra att fodret torkar ut och för att upprätthålla en viss enhetlighetsnivå.

Glycerol används bland annat i Purina Friskies Crunchy & Soft för att bilda en barriär kring de mjuka bitarna så att de behåller sin mjukhet (som varierar med tiden). På samma sätt hindrar glycerol fukt i miljön från att påverka de knapriga bitarna så att de förblir knapriga och inte möglar.

Propylenglykol:
Propylenglykol är en organisk sammansättning med fuktighetsbevarande egenskaper som ofta används i livsmedel vi äter varje dag, som frysta efterrätter, smaktillsatser och färdiga kakmixer.

Det bör därför inte förväxlas med mycket giftiga etylenglykol (används i antifrysmedel) – propylenglykol har en annan molekylär uppbyggnad och därmed en annan effekt på människors och djurs hälsa.

Dagens europeiska lagstiftning godkänner användningen av propylenglykol i hundfoder. Det finns bland annat i Purina PRO PLAN Duo Délice, där det skapar en barriär kring de mjuka bitarna för att bevara deras mjukhet (återigen, mjukheten varierar med tiden).

Hos Purina följer vi lagarna om maximalt tillåtna nivåer för att säkerställa att våra produkter är säkra för alla hundar och katter.