Your Pet, Our Passion.
 Hundklickerträning

Så här klickertränar du din hund i åtta enkla steg

5 minuters läsning

Hundar är mer benägna att lära sig och upprepa beteenden om de får någon form av belöning — vare sig det är beröm, godis, eller helt enkelt din uppmärksamhet. Träningen är känd som positiv förstärkning. Den går ut på att om du exempelvis belönar din hund när du tränar den att sitta, kommer den att göra allt för att få det den vill ha. Men träning, även belöningsbaserad sådan, tenderar att ta tid och kraft. För att göra det enklare och mer effektivt kan du överväga att klickerträna din hund. Det är ett bra sätt för att förbättra din kommunikation på när du arbetar på att utöka din valps repertoar av trick.

Vad är klickerträning för hundar?

Klickerträning är en populär teknik som inbegriper ett litet föremål som kallas klicker som, vilket namnet antyder, gör ett klickande ljud när man trycker på den. Klickerljudet är en positiv förstärkning som din valp kommer att lära sig att associera med att utföra vissa tricks, att bete sig väl och få belöningar.

När ska du börja klickerträningen?

Klickerträningen kan börja redan i valpstadiet. Faktiskt rekommenderas det starkt att introducera din valp till en klicker så snart du får den. När den väl har lärt sig att associera bra beteende med klickljudet blir det mycket lättare för dig att kommunicera med den och lära den nya trick eller beteenden. Vuxna hundar kan ta längre tid på sig att vänja sig vid denna strategi, men det är heller inte omöjligt. Så om din lurviga vän är lite äldre, oroa dig inte, den är fortfarande fullt kapabel att lära sig.

Varför använda klickerträning för hundar?

Under klickerträningen lär sig valpen att den belönas för gott uppförande eftersom klickande ljudsignaler innebär att en belöning kommer, till exempel i form av godis. Detta säkerställer att valpen förblir motiverad att lära sig nya trick snabbare och enklare. I motsats till att bara använda godis kommer klickerträning att göra det möjligt för din hund att förstå vad som krävs av dem genom hörbar positiv förstärkning samt genom godis.

Klickerträning av din hund förstärker din kommunikation och hundens förtroende för dig. Med konsekvent utbildning lär hunden sig att följa dina anvisningar och utföra exakt det beteende som förväntas av den. Med en hundklicker kan du också göra så många repetitioner som behövs utan att förlora hundens uppmärksamhet eller motivation.

Steg för att klickerträna din hund

Kolla in denna steg-för-steg guide för att börja din hunds klickerträning.

1. Presentera din hund för klickaren

Först måste du se till att din hund vet vad klickaren är till för. Så, med några godis till hands, klicka på hundklickaren en gång och ge din hund godiset omedelbart. Gör detta några gånger och observera hundens beteende för att se till att de förstår. Det är också en bra idé att vara uppmärksam på hur du håller i klickaren när du använder den, så att den inte skrämmer din hund. Håll inte klickaren precis framför den som en fjärrkontroll, utan ha den i handen på sidan av kroppen på ett naturligt sätt.

Efter bara några upprepningar kommer din hund att lära sig att associera godiset med klicket och kommer att förvänta sig godis varje gång den hör ljudet.

2. Välj en tyst plats

Platsen för klickerträning för hundar är mycket viktig eftersom din hund inte bör utsättas för några distraktioner när den tränar. Om det är konstant oljud och folk runt omkring kan det vara svårt att fokusera. Dessutom, för att undvika att använda för mycket godis, kan du starta träningen innan hundens middag och använda en del av dess mat under träningen.

3. Använd klicker för grundläggande kommandon

Om din hund redan följer grundläggande kommandon som "sitt" eller "ligg" kan du börja med att öva de kommandona medan du använder en klicker. Om inte, börja lära den dessa enkla trick först. Ge kommandot, vänta på att den ska svara och när den gör tricket, klicka på klickaren och följ upp med ett godis inte mer än tre sekunder efter det klickande ljudet. Tidpunkten är mycket viktig så att hunden kan associera klicket med belöningen.

4. Börja lära den mer avancerade tricks

Nu när den har lärt sig de enkla tricksen är det dags för något mer avancerat. För att lära den hur man rullar runt, använd ett godis som ett lockbete och håll det nära nosen. Börja sedan flytta godiset mot axeln tills hunden rullar runt. Klicka på klickaren så fort den gör tricket och ge den sedan godis. Efter några repetitioner kan du också lägga till ett ord som den kan reagera på när den hör.

5. Var regelbunden med tränandet

Övning ger färdighet, så nyckeln till en framgångsrik klickerträning är att vara konsekvent. Regelbunden och konsekvent träning kommer att hjälpa din hund att bättre förstå orsaken och effekten av klickningar och kommer att leda till snabbare resultat. 

6. Använd mycket beröm

Hundar älskar uppmuntran och genom att följa upp en framgångsrik föreställning med beröm kommer du att göra underverk för att bygga upp hundens självförtroende. Så glöm inte att använda fraser som “snyggt jobbat!” eller “duktig hund!” på vägen.

7. Fasa ut klickern och godiset

Efter att din hund har lärt sig tricksen ordentligt kan du sakta fasa ut klickern och godiset och fortsätta öva med endast verbala svar. Du bör ändå fortsätta att berömma den för sina ansträngningar.

8. Håll träningen kort

Slutligen, kom ihåg att hålla utbildningstillfällena korta, cirka 10-15 minuter per lektionstillfälle bör vara tillräckligt. Du kan dock göra några repetitioner per dag men var försiktig så att hunden inte blir för trött. Om du känner att den tappar intresset är det bäst att ta det lugnt.

Att lära din valp nya tricks ska vara roligt och enkelt och med klickerträning för hundar har du snart en mycket skicklig pälsbeklädd bästa vän som du kan visa upp för vänner och familj nästa gång de kommer över.