Your Pet, Our Passion.
 Ägare tränar hund

Hur man lär en hund att rulla runt i nio enkla steg

5 minuters läsning

Att lära sin hund nya tricks är ett bra sätt för att hålla den aktiv och mentalt stimulerad, liksom att det är en bra möjlighet för er att komma närmare varandra. Om din hund redan behärskar tricksen ’sitt’, ’ligg’, och ’stanna’ är nästa steg att lära den att rulla runt.

Oavsett om det rör sig om valpar eller vuxna hundar är det roligt och enkelt för dem att kunna rulla runt och det kan dessutom vara behjälpligt i vissa situationer, till exempelvis vid veterinära undersökningar. För att inte tala om hur sött det är! Är du redo att lära dig hur du får din hund att rulla runt? Kolla in dessa enkla steg som du kan följa för att lära din lilla (eller stora) hund några rullande färdigheter!

När kan du börja lära din hund olika tricks?

Du kan börja lära din lurviga vän tricks så fort du tar med den hem. En allmän regel är att ju yngre hunden är, desto lättare blir det att lära den nya tricks. Den rekommenderade åldern att börja träna för valpar är när de är mellan 12 och 16 veckor gamla, efter att de är klara med alla sina vaccinationer. Denna ålder är att föredra eftersom deras lydighet och lydnad är högre vid denna tidpunkt i deras liv, eftersom de naturligt söker vägledning. Som vuxna kan det ta längre tid för dem att lära sig, men med rätt inställning och lite tålamod bör det heller inte vara några problem.

Fördelarna med att träna din hund

Grundläggande utbildning med tricks kan vara mycket fördelaktigt för att hjälpa din hund att utveckla tålamod och öka dess självförtroende. När den lär sig ett nytt beteende blir den bättre på att kommunicera med dig, det gör era band starkare och dess lydnad ökar, vilket leder till fler kvalitetstimmar tillsammans.

Trickträning är också bra för din hunds övergripande hälsa eftersom träningen håller hundens sinnen aktiva och hjälper den att träna mer. Hunden ökar därför sin flexibilitet och koncentration och den kan bygga mer muskler. 

Vad du behöver

Lyckligtvis kräver trickträning inte mycket ansträngning och det är bara några saker du behöver lära din hund för att rulla runt:

 • En tyst plats fri från distraktioner som mat, ljud eller andra människor.
 • En matta som ditt husdjur känner sig bekväm på.
 • Läckra godsaker. Dessa bör vara små och mjuka så att de kan ätas snabbt. Det är bäst om du har godis som hunden normalt inte får, för att göra den extra motiverad.
 • Valfritt: en liten klicker som du kan använda när hunden lyder kommandot.
 • Tålamod och entusiasm.

Hur man lär en hund att rulla runt

"Rulla runt”-tricket innebär fler moment än andra grundläggande tricks. För att framgångsrikt lära din hund att rulla runt på kommando bör du följa dessa anvisningar steg för steg.

 1. Se först till att den känner till kommandona "ner" eller "ligg" eftersom dessa är viktiga delar av tricket. 
 2. När hunden ligger ner med magen mot marken och tassarna vilandes framför den, knäböj bredvid den och håll ett hundgodis nära nosen. Det kan vara vilket godis som helst så länge det är litet och kan ätas snabbt. 
 3. Börja med att rita en cirkel med godiset. Rör sakta godiset mot axeln tills hunden rullar. Var försiktig så att den inte tar godiset från din hand innan den utfört tricket. Om den i början inte klarar av hela rullningen kan du bistå den genom att försiktigt hjälpa rullandet på vägen med handen.
 4. Belöna din hund när den rullar runt. Ge den en godis när den lyckas med en hel rullning. Se till att trycka på klickern (om du använder en) innan den får godis.
 5. Upprepa dessa steg flera gånger. Repetition är nyckeln. För att din hund alltid ska rulla runt av sig själv på ditt kommando måste du öva med den flera gånger. Oroa dig inte eller tappa modet om hunden bara utför en halv rullning, med tiden kommer den att göra en hel rullning.
 6. Börja använda kommandosignalen "rulla runt" efter att den har utfört tricket två till tre gånger. Det är viktigt att hunden får ett nyckelord att associera tricket med. Introducera därför kommandoordet tidigt och upprepa det varje gång din hund rullar runt.
 7. Använd massor av beröm och uppmuntran för att belöna din hunds ansträngningar. 
 8. Sluta använda godis. När det blir lätt för den att rulla direkt efter att du har utfört kommandot, kan du fortsätta med att bara ge kommando och sluta med godis. Nu kan du också börja träna utanför det tysta rummet och ha distraktioner och människor runt omkring. Om den kämpar med att utföra tricket kan du ibland ge den några godisar.
 9. Träna korta pass på högst tre till fyra minuter en eller två gånger dagligen. När du tränar din hund att rulla runt bör du se till att du inte tröttar ut den. Dess uppmärksamhetspann kan vara begränsat, särskilt vid ung ålder, och den kan gynnas mer av träningen om den bara gör det några minuter per dag.

Saker att undvika när du lär din hund nya tricks

Att försöka påskynda processen genom att skynda på den

Att lära en hund att rulla runt tar tid och träning, och du ska inte pressa den för att uppnå snabba resultat. Kom ihåg att tålamod och repetition är nyckeln, och om du börjar bli otålig är det förmodligen dags att ta en paus och försöka igen en annan gång.

Att inte rådfråga en veterinär först

Vissa hundar kan lida av sjukdomar som kan orsaka dem smärta när de utför vissa tricks. Det är därför bäst att du kontrollerar med din veterinär huruvida du ska gå vidare med träningen eller ej.

Att använda en hård ton

Hundar svarar bättre på en ljus och positiv röst. Försök därför att prata försiktigt med din hund och ge erbjuda kommandot på ett lekfullt sätt som låter den veta att detta är bara en rolig lek.

Att fortsätta träna även om din hund verkar otillfreds eller sjuk

Var uppmärksam på din hunds beteende och om något verkar fel, stoppa träningen och ge den tid att vila.  

Nu när du har lärt dig hur man lär en hund att rulla runt är det dags att visa upp din lurviga väns nya färdigheter och klappa dig på axeln för ett väl utfört jobb! Kom ihåg att det ska vara roligt att lära sin hund nya tricks. Du bör därför ta det långsamt och njuta av processen.