Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One logotyp
Liten hundras med boll

Träningstips för små hundraser

3 minuts läsning
Purina One logotyp
Sponsras av Purina One

Hur du får ut det bästa av din småhund, med tips på enkel belöningsbaserad träning

Den tid du använder till att ha kul med din småväxta hund kan du också använda till att försiktigt introducera grundläggande träning, vilket innebär att belöna och uppmuntra bra beteende, och ignorera (men aldrig bestraffa) oönskat beteende. Med tid och tålamod blir gott beteende en vana för din hund, och er tid tillsammans blir ännu mer njutbar.

Börja tidigt

Små hundraser har ofta en stark personlighet, och det kan göra det utmanande att träna dem. De kan ha ett överraskande kraftigt skall, så det är viktigt att ”socialisera” små hundar ända från ung ålder – helst de första 15 veckorna, då veterinärerna anser att små hundar är som mest öppna för nya erfarenheter.

Förstå socialisering

Socialisering innebär att få din småhund att vänja sig vid nya synliga intryck och ljud medan den fortfarande är valp: allt från att träffa nya människor och leka med andra hundar till att ignorera ljudet av en dammsugare eller gå lugnt på en folkfylld gata. Om du ofta åker kollektivt måste din hund lära sig att resa med buss eller tåg utan att bli orolig. Och om din hund blir väldigt uppspelt när den träffar nya människor, kan du istället för att säga åt den att ligga (utan framgång!) lära den ett annat trick – böja på huvudet eller räcka vacker tass – och använda det kommandot som distraktion.

 

"Med tid och tålamod blir gott beteende en vana för din hund, och er tid tillsammans blir ännu mer njutbar"

 

Tips på enkel träning

När du ska träna din hund börjar du med några grundläggande kommandon: "sitt", "hit" och "loss" – de två sistnämnda är väldigt viktiga. "Hit" kan rädda din hund från en farlig situation och "loss" kan förhindra att den äter något giftigt. Var konsekvent med orden du använder för varje kommando och kontrollera ditt tonläge.

Prova klickerträning

Detta kombinerar ett ljud som din hund känner igen med en belöning för rätt beteende. Det kräver dock övning och noggrann tajming eftersom klicket talar om för din hund att den gjort rätt och att den kan förvänta sig en belöning. Anmäl dig till en hundkurs för att lära dig mer.

Välja belöning

Om du vill belöna din hund med godisbitar, använd då mycket små bitar torrfoder, en bit i taget, och dra av dem från hundens dagliga matranson. Och glöm inte att klappa och kela när hunden följer dina kommandon – den blir mycket förtjust åt en så positiv reaktion!

Förebygga separationsångest

Separationsångest kan vara problematiskt, men det finns saker man kan göra under valpstadiet för att förhindra att små hundar blir ängsliga som vuxna. Exempelvis kan du ha med separationsövningar i din grundläggande träning. Använd trappgrindar för att uppmuntra hunden att vara i ett avskilt rum utan att bli upprörd, och plocka då och då upp nycklarna eller jackan för att sedan lägga ner dem igen utan att gå ut; hunden lär sig då att dessa saker inte alltid betyder att du tänker försvinna. När du faktiskt lämnar bostaden, ge då hunden ett bekvämt ställe att sova på, färskt vatten och leksaker eller pussel så att den har något att göra.

Kombinerad träning och motion

Promenader och lektid kan också utnyttjas till träning – lätta dragkampslekar uppmuntrar till att dela med sig, och att hämta en leksak är ett enkelt sätt att lära hunden komma tillbaka. Du kan till och med lära hunden att kissa på kommando om du berömmer den med ord så fort den börjar kissa, och belönar den omedelbart efteråt. Om du bor i ett stadsområde är det bra att låta hunden leka på stora, öppna platser så ofta du kan – det finns förmodligen mer att distraheras av där, så det är ett fint tillfälle för dig och hunden att pröva alla smarta nya kommandon!