Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Katt som sitter i en blå kattlåda i badrummet

Hur du hjälper din förstoppade katt

5 minuters läsning

Kattförstoppning är ett ganska vanligt problem, men orsakerna kan vara väldigt olika från en katt till en annan.

Om du misstänker att din katt är förstoppad vill du säkert direkt ta reda på vad som har orsakat detta, och hur du kan ge lite lättnad till din älskade katt. I den här artikeln går vi igenom all viktig information du behöver, från tidiga symtom hela vägen till att gå till veterinären för att behandla förstoppningen, samt åtgärder du kan vidta för att förhindra obehag och hjälpa din katt att komma tillbaka till sitt vanliga glada jag.

Symtom på förstoppning hos katter

En katt som inte har gjort ifrån sig på mer än 24 timmar lider sannolikt av förstoppning. Men ibland kanske ägaren inte känner till sin katts toalettrutin, eftersom det är ett känt faktum att vissa katter även gillar att göra ifrån sig utomhus ibland. Därför kanske du inte märker av dess toalettvanor direkt. Här är några av de andra symtomen på förstoppning hos katter som du kanske vill kolla efter:

 • Spänd mage
 • Hård, torr och liten avföring
 • Ansträngning som ibland kan misstas av ägaren som svårighet att kissa
 • Brist på aptit (ibland)
 • Böjd hållning

Orsaker till förstoppning hos katt

Att spåra orsaken till förstoppning är lika viktigt som att känna igen symptomen. Även om uttorkning är den vanligaste orsaken till förstoppning finns det många andra potentiella orsaker till detta tillstånd:

 • Uttorkning, vilket kan vara ett resultat av njursjukdom, särskilt hos äldre katter
 • Inte tillräckligt med eller för mycket fibrer i kosten
 • Stillasittande livsstil
 • Får i sig hår
 • Undviker kattlådan (när skräp behöver tas bort eller rengöras)
 • Bråck
 • Tumörer nära bäckenregionen
 • Biverkningar av vissa mediciner
 • Nervstörning
 • Ätit något främmande som orsakar ett hinder i mag-och tarmkanalen (även om du sannolikt kommer att märka andra relaterade kliniska tecken som aptitlöshet eller en mycket öm mage, innan du märker förstoppning)

Om du inte är säker på vad som har orsakat detta, eller om din katt blir förstoppad regelbundet, bör du prata med en veterinär för att fastställa den bakomliggande orsaken. Baserat på resultaten kan behandlingen variera från kostförändringar till ordinerad medicin.

Behandling mot kattens förstoppning

Mild cat constipation can be resolved at home, but don’t hesitate to contact the vet if you’re struggling to get your cat back to their normal toilet routine. These are some of the remedies you can try while waiting for your vet appointment:

Symtomen för kattens förstoppning kan lindras om du ser till att den håller sig hydrerad hela dagen. Ställ vattenskålar inom räckhåll på olika ställen i huset för att påminna din katt om att dricka mer. Det är en bra idé att välja breda vattenskålar, eftersom katter vanligtvis föredrar att morrhåren inte rör skålens kanter. De tenderar också att föredra keramik- eller metallskålar. Se till att vattenskålarna är åtskilda från eventuella områden med mat eller kattlådor.

Vissa katter föredrar att dricka rinnande vatten, så försök att fresta dem genom att låta kranen droppa – men glöm inte att ta bort pluggen! Vissa katter gillar också vattenfontäner – dessa bör rengöras mycket regelbundet för att säkerställa att din katt fortsätter att använda dem. Det kan vara svårt att få katter att dricka mer vatten. Att ge den våtfoder är ett av de enklaste sätten att öka din katts vattenintag.

Genom att introducera mer aktivitet i din katts dagliga rutin kommer hela kroppen att röra sig, inklusive tarmarna. Kolla upp olika lekar som ni kan leka tillsammans, eller hitta kattungeleksaker för att hålla den aktiv. Uppmuntra din katt att uttrycka sin lekfulla sida oftare, så kommer den att få massor av hälsofördelar.

Kattförstoppning kan hanteras genom att uppmärksamma nivån av fiber i maten. Om du inte är säker på vilken mängd fibrer som din katt behöver i sin diet kan du kolla med en veterinär, eftersom för mycket eller för lite fibrer kan göra din katts förstoppning värre.

Veterinärbehandling för kattförstoppning

När du kommer till veterinären kommer en fysisk undersökning att utföras för att fastställa hur allvarlig din katts förstoppning är. Veterinären kommer sedan att avgöra vad som är det bästa tillvägagångssättet. För milda fall kan en koständring vara allt som behövs för att katten ska återgå till sina vanliga toalettvanor. I andra fall kan ett lavemang rekommenderas eller så kan mediciner som laxermedel, avföringsmjukgörare eller probiotika skrivas ut.

Du kan bli frestad att själv ingripa och försöka ge lite lättnad innan veterinärbesöket. Men det är viktigt att undvika att ge mänskliga mediciner eller laxermedel till din katt. Tänk på att risken för skada och till och med förgiftning är hög, och att det kan göra ett tillstånd som lätt kan behandlas till ett mycket större problem. Du bör alltid prata med en veterinär innan du ger något botemedel till din katt.

Kattförstoppning kan hanteras med en lämplig behandling i de flesta fall. Att hålla ett öga på din katts dagliga vattenförbrukning, hålla skålar och kattlådor rena och ge färskt vatten varje dag är grunden för allt. Att införa mer motion och sträva efter en balanserad kost hjälper också till att uppmuntra regelbundna tarmrörelser.

Utforska speciella kattdieter om din katt har andra behov än normala katter, och upptäck vad du ska mata din kattunge med för ett ge den ett långt, friskt, lyckligt och aktivt liv.