Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
En katts anatomi
Blåögd katt som leker med fjäderstaven på golvet

Lekar och leksaker för kattungar

8 minuts läsning

Att leka varje dag hjälper din kattunge att hålla sig fysiskt och känslomässigt frisk. Det är väl egentligen allt du behöver veta för att börja leka med den?

Katter och kattungar är lekfulla av naturen, de älskar att interagera med dig och när de har roligt när de leker är en belöning i sig! Det finns många fördelar med att leka med din katt, inklusive motion, stärka era band och uppmuntra kattens naturliga jaktinstinkter.

Och viktigast av allt – leken är otroligt roligt för både dig och din katt! Vi har sammanställt den här användbara guiden som är full av användbar information, för att berätta om allt från vilka leksaker de gillar bäst till orsakerna till varför katter faktiskt gillar att leka. Fortsätt läsa för att ta reda på mer.

Varför gillar katter att leka?

Enligt VetStreet kommer din kattunges kärlek till lek faktiskt från dess vilda förfäder. Det som framstår som "lek" är att din katt faktiskt lär sig viktiga överlevnadskunskaper som att följa, jaga och fånga byten. Även om våra tamkattungar faktiskt inte har något behov av dessa jaktfärdigheter, kommer instinkten vanligtvis att förbli stark.

Kattungars lek kommer att börja från fyra veckors ålder, och du kommer att märka att de spenderar den mesta av sin tid med att brottas med andra kattungar, när de tar reda på dess sociala status. Från sju till åtta veckors ålder kommer de att rikta sin uppmärksamhet mot rovdjurslek med livlösa föremål.

Fördelarna med att leka med din katt

Lek är inte bara en rolig del av att leva med din katt, den är faktiskt en viktig funktion för att hjälpa katten att hålla sig känslomässigt och fysiskt frisk. Här är några av de viktigaste fördelarna med kattungars lek:

Hjälper till att uttrycka jaktinstinkter

Katters och kattungars lekande hjälper till att uttrycka deras naturliga jaktinstinkt, vilket är fantastiskt för att stimulera deras sinne och en utmärkt form av motion. De bästa leksakerna för att uppmuntra denna typ av lek är vippor och små mjuka leksaker som kan rullas förbi dem för att fånga deras uppmärksamhet och uppmuntra dem att kasta sig framåt och jaga.

Mental och fysisk stimulans

Att leka 20 minuter om dagen ger massor av mental stimulans och viktig träning för din katt, plus att det kommer att stärka bandet mellan er båda. Lek är avgörande för innekatter för att se till att de använder den energi de normalt använder för att patrullera sitt revir och jaga bytesdjur.

Det är också viktigt att veta att innekatter kan behöva mer lektid, eller ett par lekstunder utspridda över dagen. Men om du har mer än en katt och de tycker om att leka med varandra, eller om din katt är äldre och mindre aktiv, borde en kort lekstund räcka.

Din kattunges eller katts bästa lektid är vanligtvis tidigt på morgonen och på kvällen. Därför bör du se till att du leker med den innan läggdags så att din kattunge blir lika trött som du. Detta kommer också att minska risken att den jamar på natten.

Lek som en form av motion

Vi vet alla att hundar bränner mycket energi när de jagar tennisbollar, tränar hundsporter och går på promenader, men för katter kan det vara annorlunda. Det är inte många av oss som tar med våra kattvänner på promenader, och ofta kan de bara göra vad de vill – från att stretcha i trädgården till att slumra till i solen! Så hur kan du se till att din katt får tillräckligt med motion?

Svaret är enkelt: ha kul och lek med den! Både kattungar och äldre katter kommer älska att leka med, jaga och slå på alla möjliga saker! Faktum är att kattungens lek är en av de roligaste sakerna med att ha en katt i huset.

Därför ska du leka kurragömma med din katt

Din katt har en naturlig intelligens som behöver tränas för att hållas i form, och ett av de bästa sätten att göra detta på är att få den att "jaga" efter sin mat.

En katt som får sin mat på ett enkelt eller "tråkigt" sätt kommer att vilja sysselsätta sig på ett annat sätt – kanske genom att klösa på soffan, försöka få din uppmärksamhet eller leka med saker du inte vill att den ska leka med. Detta kan utvecklas till ett beteendeproblem om det inte uppmärksammas.

Uttråkade husdjur kan också sova mycket, vilket gör dem mer slöa, vilket i sin tur gör att de vill träna ännu mindre, vilket leder till viktökning. I stället för att gå in i den onda cirkeln kommer en bra kurragömmalek att kombinera ätande med träning, precis som din katt skulle göra i det vilda.

Att göra din katts måltid till en form av lek betyder faktiskt att den aldrig kommer att bli uttråkad av sin middag – och ni kommer förmodligen att ha massor av kul tillsammans!

Hemgjorda kattleksaker

Ibland kan kattleksaker vara dyra – men så behöver det inte vara! Du kan göra skojiga leksaker av sådant som finns runt om i huset. Varför inte prova något av följande?

 • En hink fylld med skrynkligt papper eller pingisbollar kan vara en användbar distraktion. När din kattunge försöker få din uppmärksamhet kastar du en boll ner för trappan.
 • Lämna en stor papperspåse på golvet som katten kan gå in i och slita sönder, men använd inte plastpåsar och klipp bort alla handtag som kan fastna runt din katts hals.
 • Lådor att hoppa in och ut ur är också kul. Limma ihop flera lådor sammanlänkade med titthål så katten kan leka kurragömma, och lägg en boll eller en musleksak inuti den för extra spänning.
 • Fyll en tygsäck med torkad kattmynta, vilket gör vissa katter vilda!

Potentiellt skadliga leksaker att undvika

Det finns ett antal kattleksaker som inte är säkra för din katt att leka med, dessa inkluderar:

 • Bollar av ull eller snöre
 • Gummiband
 • Plastpåsar
 • Gem
 • Tandtråd
 • Fjädrar
 • Leksaker med små delar
 • Leksaker som är tillräckligt små så att din katt kan svälja den
 • Se till att du kattsäkrar ditt hem och låt inte något som kan skada din katt ligga framme, kom ihåg att katter är väldigt nyfikna varelser och kan försöka leka med saker de inte borde!

Varför är vissa katter mer aktiva än andra?

Vissa kattraser har rykte om sig att sova bort mycket av tiden, medan andra är allmänt kända för sina aktiva attityder. Renrasiga katter som brukar ha en hög aktivitetsnivå inkluderar Siameser, Abessinier, Orientalisk korthår och Turkisk Van, medan mer avslappnade katter inkluderar raserna Perser, Himalaya, Brittisk Korthårig och Ragdoll. Men det finns många aktiva och roliga kattungar på räddningscentraler och härbärgen som bara väntar på ett hem och en ny lekpartner!

Katter är precis som oss när det kommer till träning: vissa är helt enkelt mer aktiva än andra. Det är dock inte normalt att din katt sover hela tiden och är ointresserad av att interagera med dig. Rådfråga en veterinär om din katt är mycket inaktiv, eftersom detta kan tyda på ett hälsoproblem.

Ändra lekfull aggression

Om din kattunge är angelägen om att attackera dina fötter ska du försöka ändra detta beteende så att den fokuserar på sina kattleksaker istället. Om du bara har en kattunge kan du bli frestad att skaffa en annan för att lösa denna lekfulla aggression.

Katter tenderar att gilla ensamhet, men två syskon kommer ofta överens och kommer att hålla varandra fysiskt sysselsatta. Men i värsta fall får du två vildar istället för en! Rådfråga en veterinär eller en beteendevetare för råd om hur du hanterar en överentusiastisk fotbitare.

Håll din katt frisk genom lek

Överviktiga kattungar kan lätt bli överviktiga katter, och feta katter är inte friska katter! Överviktiga katter är mer benägna att drabbas av smärtsam artros och tillstånd som diabetes och urinvägsproblem. Att hålla din katt på en ideal kroppsvikt är viktigt. Lek och motion för kattungar hjälper till att kontrollera din katts vikt, och det är alltid bättre att vara proaktiv.

För att hålla aktivitetsnivån uppe kan du investera i några träningsleksaker för katten, såsom en klätterställning inomhus eller en klösstolpe. Introducera regelbundna lekstunder och kom ihåg att allt som rör sig kommer att tilltala katter, eftersom det ger dem en chans att vässa sina jaktkunskaper.