Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
Att köpa kattunge från en uppfödare

Att köpa kattunge från en uppfödare

6 minuters läsning

Vi har skapat den här guiden för att ge dig den information du behöver om du funderar på att köpa kattunge från en uppfödare.

Om du funderar på att köpa en kattunge med stamtavla från en uppfödare finns det många faktorer att ta hänsyn till. Innan du ens börjar leta måste du se till att du har tillräckligt med tid i ditt fullspäckade schema att ägna åt en ny kattunge från och med dag ett medan de mognar till en underbar vuxen katt.

För dem som allvarligt funderar på att köpa kattunge från en uppfödare, har vi skapat den här guiden för att leda dig genom hela processen, så att du kan vara säker på att du får en frisk och glad fyrbent vän att ta hand om i många år framöver.

Köpa en kattunge checklista

Innan du börjar fundera på att köpa en katt måste du överväga dina egna personliga omständigheter. Du måste ställa dig själv följande frågor:

 • Är du redo för en katt?
 • Är du beredd att hantera kostnaderna?
  Det finns veterinäravgifter att tänka på, som regelbundna kontroller, vaccinationer och eventuellt kastrering. Om du väljer en långhårig ras kan det tillkomma pälsvårdskostnader. Dessutom kommer det att finnas dagliga kostnader som foder att överväga också.
 • Är dina omständigheter rätt för en katt?
  Detta inkluderar din nuvarande arbetstid och din hemmamiljö – om du arbetar långa timmar eller ofta reser, finns det någon annan hemma som tar hand om din katt?
 • Kan du åta dig att ta hand om en katt hela livet?
  I genomsnitt kommer en innekatts livslängd att vara mellan 13-17 år, så du måste kunna förbinda dig hela denna tid. Du måste se till att du kan svara ja på alla ovanstående frågor, annars kanske en katt inte passar dig.

Vilken kattras passar mig?

Medan vissa av er kanske redan vet vilken kattras ni vill ha, kan andra finna sig själva oförmögna att välja (vilket knappast är förvånande eftersom det finns så många söta katter där ute!). Varje kattras har sina egna egenskaper och skötselkrav att tänka på. Det här är några bra frågor att tänka på:

 • Hur mycket tid kan du ägna åt pälsskötsel varje dag?
 • Hur ofta är du hemma?
  Vissa katter är väldigt sällskapliga och kräver att någon är runt dem mycket, medan andra är mer självständiga.
 • Har du några hälsoproblem som astma eller kattallergier?
 • Bor du på landet eller i en stad?
  Det är viktigt att överväga med hänsyn till om du kan ha en inne- eller utekatt.
 • Hur stort är ditt hem?
  Vissa kattraser som Maine Coon är jättestora och behöver gott om plats.
 • Har du andra husdjur som hundar?
  Vissa katter är mer benägna att vara vänner med hundar, så detta är värt att överväga. Varför inte använda vårt verktyg för att välja kattras för att hjälpa dig hitta den perfekta katten för dig!

Var man kan köpa en kattunge – hitta rätt uppfödare

Det finns flera sätt att hitta en ansvarsfull kattuppfödare. Om du har en speciell ras i åtanke kan du prova att titta på deras rasklubb. Detta är ofta ett pålitligt sätt att hitta en högkvalitativ, pålitlig uppfödare.

Du kan också försöka ta kontakt med din lokala veterinär för att fråga om de känner till några lämpliga uppfödare i området. Det är troligt att de kommer att göra det eftersom de ansvarar för att administrera kattungars första hälsokontroller och vaccinationer.

Frågor att ställa när man köper en katt

Om du köper en kattunge från en bra uppfödare bör de vara beredda att svara på alla frågor du har, eftersom de brinner för sina kattungar och vill se till att de kommer till ett bra hem. Du bör ställa följande frågor:

 • Kan jag se kattungen med mamman och resten av kullen?
 • Vet du något om pappan?
  Det är inte alltid möjligt att se pappan då det ofta används avelskatter, så det är en bra idé att fråga om uppfödaren har någon information.
 • När föddes kattungen?
 • Hur mycket har kattungen socialiserats, är den snäll?
 • Är den hälsosam?
  Har den gjort några hälsoundersökningar?
 • Var föddes kattungen?
 • Föddes kattungen upp med sin mamma? (låter som en självklar fråga men vissa kan vara handuppfödda)
 • Vilka vaccinationer har kattungen fått och när krävs boosters?
 • Är kattungen pottränad?

Vad man kan förvänta sig av en kattuppfödare

En pålitlig kattuppfödare kommer att följa rekommenderade avelspolicyer. De bör också använda sig av alla hälsoscreeningssystem som: PKD-testning för perser och hypokalemi för burmesiska och asiatiska katter. GCCF-registrerade uppfödare måste göra dessa tester.

Den uppfödare du väljer bör också låta dig se kattungen med mamman och resten av kullen och låta dig hälsa på dem allihop. Att titta på mamman är viktigt eftersom det inte bara hjälper till att säkerställa att kattungen har friskt anlag, utan det kommer också att ge en indikation på hur de kommer att bli och vilka egenskaper de kan ha. Se till att alla kattungar är ljusa i ögonen och sällskapliga. Om de verkar sjuka eller nervösa är det ingen bra idé att köpa kattungen.

Vad uppfödaren ska ge dig

Uppfödaren bör ge dig information om din kattunges nuvarande kost och skötsel. Om din kattunge är renrasig bör du också få information om deras stamtavla och ett registreringsbevis. Vid behov kan även hälsointyg för mamman och pappan erhållas. Dessutom bör datum för deras senaste lopp- och maskbehandlingar och vaccinationer också tillhandahållas. Det är också en bra idé att ta reda på vilken kattsand de använder eftersom du bör fortsätta använda detta för att underlätta deras potträning eftersom din nya kattunge lätt borde känna igen lukten.

Vissa uppfödare kan förse dig med ett vårdpaket med din kattunges nuvarande mat, sand och leksaker för att ge dig och din lurviga vän en bra start.

Din fortsatta kontakt med uppfödaren

Alla bra uppfödare kommer att vilja höra om din kattunge när den växer upp. De bör ge dig kontaktuppgifter och uppmana dig att kontakta dem om du någonsin har frågor eller oro. Om det någon gång dessutom kommer en tid då du inte längre kan ta hand om din katt, kontakta alltid uppfödaren först eftersom många gärna tar tillbaka dem.

När man ska vara försiktig med en uppfödare

I en perfekt värld skulle det inte finnas några dåliga uppfödare, men tyvärr är inte allas motiv desamma. Hederliga uppfödare kommer gärna att bjuda in dig till sina hem för att se kattungarna. Var försiktig om detta inte erbjuds eller ständigt skjuts upp, som att de föreslår att träffas någon annanstans och att de tar med kattungen till dig.

En välrenommerad uppfödare kommer att visa entusiasm och kärlek till rasen och kommer att vara mycket intresserad av vilket typ av hem du kan erbjuda. Var försiktig med uppfödare som inte verkar bry sig och som verkar ovilliga att engagera sig med dig eller svara på dina frågor.

Det är viktigt att du aldrig köper en kattunge online utan att först träffa den så att du kan bedöma deras omgivning och hur friska mamman och syskonen är i sin hemmamiljö. Om du vill ha en katt men inte har tid att ägna dig åt att träna en kattunge, överväg att adoptera istället. Det finns så många underbara katter på räddningscenter över hela landet som väntar på en andra chans hos en familj.