Your Pet, Our Passion.
Utfodra kräsna katter

Har du en katt som inte äter?

4 minuters läsning

Katter är kända för att vara stolta och krävande djur och det gäller även när de äter! Precis som oss har varje katt sina egna favoritfoder och favoritsmaker, och kan vända ryggen åt något som inte frestar dess smaklökar.

Om du märker att din katt är särskilt petig eller att katten inte äter alls, finns det vissa saker du kan göra för att få den att äta upp sin mat.

Lär inte kräsna katter dåliga vanor

Även om vissa katter kan verka mer kräsna än andra är det en dålig vana att vara för kräsen, inte något de är födda med!

Att upprätta en rutin är det första steget mot att stävja matproblem i sin linda. Även om katter är småätare av naturen kan de anpassa sig till flera små mål per dag för att passa din rutin. Oavsett om du låter den småäta eller ar en utfodringsplan ska du hålla dig till den. Att hela tiden ändra hur, när och vad du ger katten kan förvirra den och göra att den inte vill äta.

Om du tror att din katt är kräsen och märker att den är väldigt petig, ha tålamod. Om du agerar i panik och försöker fresta den att äta med egna godbitar eller kattgodis, lär den sig snart att den kan få en smaskig godbit om den vägrar äta sin egen mat! När magen kurrar ska den snart frestas att stoppa i sig sin egen mat.

Andra faktorer som skapar en kräsen katt

Ibland kan kräsenhet orsakas av faktorer annat än mat, så det kan vara att din katt bara föredrar att få sin mat serverad på ett särskilt sätt, mer än att den inte gillar sin mat! Försök med något av följande för att fresta ett kräset djur att äta:

  • Katter tycker oftast inte om att ha publik när de äter, så ge den lite lugn och ro när det är matdags.
  • Vi skulle inte servera mat på en odiskad tallrik och katter äter inte heller ur en smutsig skål. Se till att kattens skål diskas efter varje användning för att uppmuntra den att äta och skydda den från bakterier.
  • Om din katt i vanliga fall tycker om torrfoder men helt plötsligt blivit kräsen kanske du måste byta ditt förråd. Eftersom torrfoder absorberar fukt (särskilt när det är varmt) kanske ditt förråd har blivit för gammalt.
  • Om katten har börjat rynka på näsan åt sitt vanliga våtfoder, kan det bero på att det är för kallt. Våtfoder kan förlora sin goda smak om det förvaras i kylskåpet och katten äter inte det den inte kan känna lukten av. Prova med att värma kyld mat i mikron under några sekunder så att den når rumstemperatur så ska det förhoppningsvis fresta katten att hugga in.
  • Om din kräsna katt är en utekatt ska du komma ihåg att det finns många möjligheter till ett mellanmål på andra sidan kattluckan – om den är snabb nog att fånga något! När det är middagsdags kanske katten helt enkelt inte är hungrig.
  • Precis som vi kan katters aptit påverkas av varmt väder. När vi kan välja att ta en lätt sallad en sommardag, kanske katten inte heller vill ha en tung måltid när det är varmt ute.

För det mesta ger kräsna katter upp och äter när de blir tillräckligt hungriga. När katten till slut äter får du försöka hålla tillbaka din lättnad! Du ska ge massor av beröm och tillgivenhet, men vänta tills den tomma skålen har tagits bort så att du inte distraherar den.

Vad du ska göra om kattens kräsenhet fortsätter

Om kattens kräsenhet fortsätter kan du överväga att byta foder. Håll dig till det foder den föredragit tidigare och introducera den nya maten under en period på 7-10 dagar genom att gradvis lägga till mer och mer av den nya maten i förhållande till den gamla. Ibland kan ett enkelt receptbyte vara allt som behövs för att den ska börja äta igen.

Om ett nytt recept inte gör susen kan du kontrollera kattens tänder. Tandproblem som en trasig tand, ömt tandkött eller tandlossning kan göra det svårt eller smärtsamt att äta, så det kan förklara varför katten verkar vara mer kräsen. Om kattens tandkött är rött och svullet eller om andedräkten inte luktar gott ska du be veterinären om en tandkontroll.

Om katten inte äter alls på 24 timmar eller mer

Om din kräsna katt inte äter och vägrar all mat i 24 timmar eller mer ska du prata med veterinären. Matvägran kan vara ett tecken på ett mer allvarligt tillstånd.

Förhoppningsvis går katten bara igenom en krånglig fas, men det är alltid bättre att vara säker och prata med veterinären utifall att.

Så här ger du medicin till en krånglande katt

Det kan vara besvärligt att ge medicin till alla katter, och ännu svårare till en som inte vill äta!

Vissa metoder som en "tablettingivare" trycker försiktigt in en tablett direkt i kattens mun så att den kan äta den. Om du tror att du kommer att få kämpa för att ge ditt djur tabletter pratar du med veterinär om alternativa behandlingar. Din veterinär kanske kan ge katten en spruta istället.

Försök att undvika tabletter eller medicin i maten till en katt som redan är kräsen, eftersom det kan få den att ogilla mat ännu mer.