Purina ONE Small Dog Torrfoder

Purina ONE Small Dog Torrfoder

Purina ONE Small Dog Torrfoder
Skötsel av små hundar

Hälsosam tillväxt och utveckling för små hundraser

Så uppfyller du din lilla hunds matbehov för att hålla den stark och synbart hälsosam
Till skillnad mot vissa stora hundraser som kan bli överviktiga på grund av för mycket foder och för lite motion så förbränner mindre raser och miniraser kalorier fort. En dvärgspets behöver faktiskt mer än dubbelt så många kalorier per kilo kroppsvikt som en grand danois. Med regelbunden motion och rätt kost är det osannolikt att din hund blir överviktig. Men det är fortfarande väldigt viktigt att hålla ett öga på hundens vikt, kroppsform och energinivåer när den går från valp till vuxen, eller från vuxen till äldre hund.
Purina ONE Small Dog

Läs mer om body conditioning

Din veterinär använder förmodligen ett system som kallas ”body conditioning”, kroppskonditionering, för att kontrollera om din småhund har en bra vikt. Det innebär att det görs en bedömning av kroppsform och fettlager, där man står bakom hunden och tittar på formen från sidan och ovanifrån. Veterinären känner också på hundens bröstkorg, kring halsen och under buken. På en hälsosam och aktiv liten hund ska man kunna känna revbenen och se konturen av midjan, och magen ska inte falla neråt. Det ska inte heller vara något fett runt halsen.

Idealvikt och idealform

Alla små hundraser är olika, så det är viktigt att fråga veterinären hur en sund vikt och form ska se ut för just din mindre hundras. Exempelvis är idealvikten för en dvärgtax (omkring 4,5 kg) mycket annorlunda mot den för en standardtax (upp till 12 kg). Och raserna bichon frisé och shih tzu har båda en tjock och fluffig päls som kan få de hundarna att se tyngre ut än de egentligen är.

Image
Image
Kräsna hundar uppskattar mindre måltider som serveras oftare, upp till tre eller fyra gånger om dagen.

Måltider med bett

Små magar och munnar ger mindre hundraser en hälsosam aptit – framför allt i valpåldern, då din lilla hund förbränner energi från varje måltid på bara några timmar. Vi rekommenderar att du ger din hund mindre mat och oftare, upp till tre eller fyra gånger om dagen. Mindre hundar uppskattar ett näringsmässigt komplett torrfoder med små, spröda munsbitar eller våtfoder med små köttiga bitar och grönsaker – båda två är lättsmälta och enkla för din lilla hund att tugga.

Gör regelbundna kontroller

Vissa mindre hundraser, som bichon frisé och Yorkshire terrier, är kräsna och lämnar ofta kvar mat i skålen. Genom att hålla ett öga på hundens vikt och form kan du säkra att du upptäcker en eventuell viktminskning. Det innebär också att du kan göra ändringar gradvis i hundens kost under en period på två veckor.

Hantera kräsna hundar

Många mindre hundar mognar snabbare, åldras långsammare och lever längre än stora hundraser. Vissa mindre hundraser räknas som vuxna vid omkring åtta månaders ålder och många mindre hundraser kan leva i 15 år eller mer. Detta innebär att din lilla hund tillbringar större delen av sitt liv som en aktiv, vuxen hund. Mindre hundar drabbas inte lika ofta av övervikt som stora hundraser. Din veterinär kan hjälpa dig att hitta den perfekta vikten för din lilla hund. Genom att välja recept med magra proteinkällor som kalkon, fläsk och kyckling kan du hjälpa din lilla hund att hålla sig smal och hälsosam under hela dess långa och lyckliga liv.

Matningstips för små hundar

räsna hundar uppskattar mindre måltider som serveras oftare, upp till tre eller fyra gånger om dagen. Det bästa valet är ett näringsmässigt komplett foder för mindre hundar – antingen torrfoder med små, spröda munsbitar som passar små munnar, eller våtfoder med små köttiga bitar och grönsaker. Båda alternativen är lättsmälta och enkla för hunden att tugga. Undvik att ge din hund godbitar eller matrester från familjens måltid och, om du har flera hundar, mata dem vid separata tillfällen och på separata platser. På så sätt vet du exakt hur mycket varje hund får i sig.

Purina ONE Small Dog Torrfoder
Rätt mat till små hundar
Din småhund är en egensinnig följeslagare, full av energi, humor och nyfikenhet. Men även om den har en stor personlighet, är den mindre än många andra hundar och det betyder att den har annorlunda behov också.
Upptäck sortimentet