Att förstå din hunds kroppsspråk

Alla som någonsin har tillbringat tid i en hunds sällskap vet att hundar, precis som människor, har personligheter som är unika för dem och de upplever många känslor på exakt samma sätt som människor och alla andra däggdjur.
Hunds kroppsspråk | förstå hundens signaler
Hunds kroppsspråk | förstå hundens signaler
Hunds kroppsspråk | förstå hundens signaler

Hundar upplever inte känslor som skam, elakhet eller förakt, men har samma slags grundläggande känslor som oss, bland annat glädje, sorg, lättnad, frustration och rädsla. Dessa känslor är avgörande för att hjälpa hundar att lära sig om världen och uppmuntra dem att bete sig på ett särskilt sätt för att skydda eller hjälpa dem. Till exempel, om en hund blir rädd kommer den sannolikt att söka skydd mot hotet och få en känsla av lättnad, medan de positiva känslorna den får från kramar och pälsvård främjar bra relationer med personerna omkring dem.

Din hund kan naturligtvis inte tala om för dig hur den känner, men du kan förstå dess känslor bättre genom att observera din hunds kroppsspråk och lära dig grunderna inom hundkommunikation. Den här guiden hjälper dig att känna igen din hunds känslor, vilket hjälper till att fördjupa det unika bandet mellan er.

Hunds kroppsspråk | förstå hundens signaler

Glädje är en av de enklaste hundkänslorna att känna igen och det är definitivt ett ansiktsuttryck som din fyrbenta vän älskar! Din hunds ögon är snälla och mjukt fokuserade, pannan är avslappnad och öronen kan antingen flaxa om hunden springer, eller röra sig fram och tillbaka på ett engagerande, vänligt sätt.

Hundar kan faktiskt inte le, men vissa, som den här golden retrievern, ser faktiskt ut att flina! Hundens läppar är mjuka med munnen på glänt och tungan hänger troligen ut när hunden flämtar jämnt och försiktigt.

En hunds svans är ett fantastiskt tecken på hundens humör – en viftande svans innebär normalt en glad hund. Om hunden viftar så kraftigt på svansen att det ser ut som om hela bakbenen skakar betyder det att den är otroligt glad!

En glad hund rör sig på ett avslappnat, lugnt sätt och uppmuntrar dig att leka och dela dess glädje.

En hund som är orolig kan ha breda och stirrande ögon, eller också kisar hunden och undviker ögonkontakt. Du kan se rynkor eller spänning i hundens panna, och öronen, om de står upp, ligger en aning bakåt då hunden försöker att samla ledtrådar om potentiell fara. Om hunden har långa, hängande öron kan de ligga närmare huvudet än normalt.

Hundens mun är normalt stängd, men om den är öppen kommer läpparna att vara spända och din hund slickar dem och gäspar nervöst, trots att du vet att den varken är hungrig eller trött.

Hundens kropp och svans är antagligen stilla och den har en något sänkt kroppshållning. Oroliga hundar kan ibland vifta på svansen lite försiktigt, men detta är en lugnande gest och inte för att hunden är glad. Detta är orsaken till att oro sällan uppmärksammas så håll ett öga på din hund hund om den befinner sig i en ny eller utmanande situation.

Hunds kroppsspråk | förstå hundens signaler
Hunds kroppsspråk | förstå hundens signaler

Om din hund är rädd speglar det sig tydligt i dess kroppsspråk, och den här typen av hunduttryck kan vara väldigt dramatiskt. Olika hundar reagerar olika på rädsla: vissa kryper ihop för att synas så litet som möjligt, några lägger sig på rygg för att lugna en social konflikt, vissa står helt enkelt väldigt stilla och andra skäller högljutt eller morrar defensivt.

Ögonen kan vara vidöppna och röra sig fram och tillbaka, antingen hårt och stirrande eller kisande och med sidledes blickar på föremålet eller personen som hunden upplever som ett hot. Öronen ligger platt mot huvudet och läpparna är spända. Den kanske slickar sig om läpparna eller gäspar och svansen är stilla, låg eller stucken mellan benen. Hunden kan vara så fokuserad på hotet att den till och med vägrar äta sitt favoritgodis!

Det primära målet för en hund som är rädd är att överleva det upplevda hotet och dess kroppsspråk, ansiktsuttryck och aptit återgår till det normala först när den känner sig trygg igen.

Hundar kan uppleva olika typer av frustration, från långvarigt deprimerande (som hunden i den här bilden) till en mer aktiv, omedelbar frustration, normalt som svar på en specifik händelse (som att inte få något de vill ha). De kan också känna sig frustrerade om de inte kan komma undan något obehagligt.

När det gäller hundars kroppsspråk är en frustrerad hund vanligtvis spänd med stela ben. Den kan skälla eller nafsa efter föremålet för dess frustration, eller försöka att springa iväg från det. Hunden kommer att vara helt fokuserad på det och den kommer sannolikt varken att lyssna eller reagera på dina försök att distrahera den.

Ögonen är uppspärrade utan att blinka, öronen står upp och läpparna är stela, såvida inte hunden skäller.

Detta är en mycket spänd ställning och hundar kan inte hålla den för evigt. Därför kan de slutligen finns sig i den frustrerande situationen, även om det ibland kan leda till att de blir deprimerade. Detta kan felaktigt tolkas som lugn acceptans, men din hund kommer att behöva massor av försiktig, kärleksfull uppmärksamhet efter att ha varit frustrerad innan den kan bete sig normalt igen.

Hunds kroppsspråk | förstå hundens signaler
Hunds kroppsspråk | förstå hundens signaler

Lättnad är relativt enkelt att se eftersom det normalt följer ett tidigare spänt och negativt känslomässigt tillstånd. Det är viktigt att veta när din hund känner sig frustrerad, orolig eller rädd, men det är lika viktigt att veta när den känner sig lättad och avslappnad igen.

Precis som oss människor kan hundar uppleva lättnad när de löser bekymmer eller svårigheter. När spänningen släpper märks det tydligt över hela hundens kropp, från nos till svans. Ögonen mjuknar, den sänker huvudet, musklerna i kroppen och ansiktet slappnar av och hunden blir märkbart lugnare.

Några hundar gäspar medan mer reserverade individer sänker huvudet, undviker ögonkontakt, och nästan tycks sucka invändigt. Mer utåtriktade hundar kan skaka på sig, sträcka ut sig i en djup lekbugning eller till och med springa runt i lättad eufori – alla dessa beteenden bidrar till att ytterligare lätta på spänningen.

Om din hund är fokuserad är den uppmärksam och koncentrerar sig på något viktigt, som en boll, en godbit eller kanske dig. Den här bilden visar hur din hund ska se ut när du tränar den: den lyssnar uppmärksamt och är redo att arbeta för att få sin belöning.

När din hund är uppmärksam är ögonen öppna och klara, eventuellt utan att blinka, och blicken något intensiv när hunden koncentrerar sig på föremålet för dess uppmärksamhet. Öronen kan stå rakt upp eller lätt framåt och munnen kan vara stängd eller öppen med tungan stilla i mitten. Hunden håller normalt sitt huvud högt, såvida den inte är på väg att jaga något. Då kan den sänka sitt huvud och skjuta fram det.

När hunden fokuserar på något roligt eller behagligt kan hela dess kropp sträva mot det och darra av förväntan, beredd på action!

Hunds kroppsspråk | förstå hundens signaler
Hunds kroppsspråk | förstå hundens signaler

Var försiktig om du misstänker att din hund är ilsken, i synnerhet tills hotet försvinner.

En ilsken hund försöker se så stor och hotfull ut som möjligt med stel, upprätt kropp, hårda, fixerade ögon och öron som ligger platt mot huvudet. Dessutom är det vanligt att den reser ragg.

Munnen är öppen med spända och tillbakadragna läppar och nosen rynkas när hunden blottar tänderna. Den lägger vikten på frambenen, redo för ett utfall eller en attack, och är antingen tyst eller morrar lågt och hotfullt – en riktigt ilsken hund gör normalt inte så mycket väsen av sig!

Undvik att reta upp din hund när den är arg. Stirra inte, skrik inte på den och gör inte några hastiga rörelser. Lämna bara hunden ifred att lugna ner sig.

Det är så här din hund helst vara under större delen av dagen – avslappnad, välskött, välfödd och bekväm i välbekanta omgivningar. Om hunden ligger ner slappnar den av och ligger still, men är redo att vakna till och intressera sig för vad du gör.

Ögonen är mjuka och avslappnade, rör sig smidigt och visar inga ögonvitor när den ser på sina omgivningar från sin bekväma viloplats. Hunden lyssnar på sin omgivning med avslappnade öron och utan att rynka pannan. Munnen kan vara stängd eller något öppen och även hunden inte visar något tecken på att vilja leka så är läppar och nos avslappnade. Den är supernöjd!

Hunds kroppsspråk | förstå hundens signaler