Your Pet, Our Passion.
 Valp i veterinärens väntrum med veterinär och ägare

Kirurgisk kontra kemisk kastrering hos hundar

6 minuters läsning

Kastrering är en av de äldsta och vanligaste ingreppen som utförs av veterinärer över hela världen. Det används som ett sätt för att sterilisera hanhundar för att förhindra dem från att reproducera sig. Kastrering är något många hundägare överväger för sina husdjurs hälsa och välbefinnande. Men vad är kirurgisk och kemisk kastrering hos hundar, och vilken procedur bör du välja om du beslutar dig för att kastrera din hund? Läs vidare för att lära dig mer om dessa två olika men lika effektiva tekniker.

Varför kastrera en hanhund?

Precis som med vaccinationer är kastrering ett rutinförfarande som utförs av en veterinär. Tillsammans med ägaren bestämmer veterinären om en kemisk eller kirurgisk operation ska utföras. Här är några av anledningarna till att du kanske väljer att kastrera din valp.

  • Kontroll av populationen av sällskapsdjur.

Överpopulation bland sällskapsdjur är nu en global fråga som resulterar i att miljontals hundar inte har ett kärleksfullt hem där de tas om hand. Kemisk kastrering hos hundar kan bidra till att minska antalet hemlösa hundar betydligt och se till att oönskade hundar långsamt blir en del av det förflutna.

  • Medicinska skäl.

Vi vill alla ha ett friskt husdjur, men testikelcancer och prostatasjukdom är båda åkommor som påverkar din hund. Båda dessa kan dock förhindras genom kastrering. Hormonella sjukdomar som analtumörer kan också hållas på avstånd genom denna procedur, och hjälper din lurviga vän att leva ett långt och hälsosamt liv.

  • För att stoppa eller förhindra beteendeproblem

Testosteron, det manliga könshormonet, kan vara orsaken till olika problem hos hanhundar och kan orsaka dem att ha en hög drift att ströva i väg eller springa hemifrån. Dessutom kan testosteron också vara en orsak till aggression, urinmarkering eller förhöjt sexuellt beteende. Med hundkastreringsproceduren kan dessa problem undvikas och det är särskilt användbart om du har mer än en hund hemma. 

Som tidigare nämnts, det finns två sätt du kan företa en kastrering på: du kan antingen välja en kemisk eller en kirurgisk metod. Men först, låt oss ta reda på vad var och en av dem innebär så att du kan välja det bästa alternativet för din lurviga vän.

Vad är kemisk kastrering hos hundar?

Kemisk kastrering är ett tillfälligt kastreringsalternativ som liknar mikrochipsning. Den varar i antingen 6 eller 12 månader, vilket innebär att ingreppet är fullständigt reversibelt. Behandlingen kommer i form av ett litet implantat som har införts under din hunds hud, och till skillnad från andra medicinska förfaranden behövs ingen anestesi. I allmänhet kan det utföras på hundar mellan 3 och 10 månader.

Efter ingreppet kommer implantatet långsamt att frigöra ett syntetiskt hormon som begränsar hundens fortplantningsförmåga. Implantatet behöver inte tas bort eftersom hormonet med tiden kommer att sluta verka. Du kan dock välja att ta bort det om du vill avla din hund tidigare eller om ditt husdjur får några biverkningar av implantatet.

Fördelar med kemisk kastrering

  • Reversibelt.
  • Lägre kostnad.
  • Förebygger hälsoproblem.
  • Kräver inte anestesi.
  • Mycket snabb återhämtning efter ingreppet.
  • Mycket effektivt när det gäller att minska oönskade beteenden.
  • Förhindrar oönskad avel.
  • Implantatet behöver inte tas bort.

Nackdelar med kemisk kastrering

  • Det orsakar permanenta hormonella förändringar.
  • Kan ge biverkningar.
  • Har inte omedelbar verkan.

Eventuella biverkningar

Som med de flesta ingrepp kan kemisk kastrering hos hundar ha vissa möjliga biverkningar. Detta betyder inte att din hund kommer att uppleva dem 100% av tiden, det beror på varje enskild hund och hur dess kropp reagerar på implantatet. För att vara förberedd, kolla in några av de möjliga biverkningarna som beskrivs nedan.

  • Viss svullnad eller rodnad vid injektionsstället, men denna bör försvinna inom några timmar och din hund bör inte känna mycket obehag.
  • Permanent infertilitet. Även om fallen är sällsynta finns det en liten möjlighet att din hunds fertilitet kan påverkas permanent. 
  • Förändringar i energinivåer och viktökning. Efter ingreppet brukar hundar ha minskade energinivåer som kan resultera i att de lägger på sig några extra kilo. Det är viktigt att du kontrollerar din hunds aktivitet och ser till att den får tillräckligt med motion.
  • Pälsen förändras. Det finns en tendens hos hundar att utveckla fluffigare pälsar efter kemisk kastrering, även om detta inte bör vara en mycket betydande eller märkbar förändring.

Vad är kirurgisk kastrering hos hundar?

Till skillnad från kemisk kastrering är den kirurgiska kastreringen irreversibel. Denna teknik är också känd som kastrering och innebär avlägsnande av båda testiklarna, och därmed permanent eliminera din hunds förmåga att reproducera sig. Även om det är ett rutinförfarande kräver det fortfarande narkos och kan endast utföras när ditt husdjurs testiklar faller ner från insidan av buken in i pungen, vilket sker vid ungefär 2 månaders ålder.

Efter att testiklarna tagits bort stänger veterinären igen området med suturer och kontrollerar hunden för att se om ytterligare smärtstillande eller någon annan typ av vård behövs. De flesta hundar kommer att känna sig dåsiga efter ingreppet på grund av anestesin så de kommer att kräva några timmars sömn och vila tills de är helt vakna och kan gå.

När den är tillbaka hemma kommer din hund att behöva konstant övervakning så att den inte överanstränger sig. Om allt går bra kommer stygnen att tas bort efter några dagar och hunden kommer att vara tillbaka till det normala igen efter cirka en eller två veckor.

Fördelar med kirurgisk kastrering

  • Oåterkallelig.
  • Förebygger hälsoproblem.
  • Mycket effektivt när det gäller att minska oönskade beteenden.
  • Förhindrar oönskad avel.

Nackdelar med kirurgisk kastrering

  • Det kan resultera i komplikationer under eller efter operationen.
  • Långsam återhämtning.
  • Kräver anestesi och eftervård.
  • Högre kostnad inklusive postoperativ medicinering.

Eventuella biverkningar

Om din hunds hälsa är god är riskerna för den att uppleva allvarliga komplikationer låga. Det är dock bäst att vara medveten om att vissa komplikationer kan uppträda trots att de är sällsynta. Några möjliga efterföljder att hålla utkik efter finns listade nedan.

  • Infektioner. Postoperativ vård är nyckeln för att se till att din hund inte upplever några komplikationer. En skyddskrage kommer sannolikt att komma väl till pass för att förhindra din hund från att slicka sina sår eller skrapa på irriterade fläckar.
  • Anestesirisker. Hundar kan uppleva kräkning eller till och med hjärtstillestånd efter att de vaknat upp från anestesi. Vissa hundar är mer benägna att drabbas av dessa problem på grund av deras ras, ålder eller hälsa. Men din veterinär kommer att vara där när de vaknar och hjälper till om det behövs. 
  • Viktökning eller magproblem. Dessa problem är desamma som de som kan uppstå till följd av kemisk kastrering hos hundar. Därför, efter operationen, se till att du justerar din hunds diet och justera dess födointag för att undvika viktökning. Om du märker att den börjar gå ner i vikt kan du sakta öka mängden mat du ger den.
  • Svullnad eller blödning i pungen. Detta är mer sannolikt att inträffa hos äldre hundar eller ifall hunden är alltför aktiv efter operationen.

Vilket alternativ ska jag välja?

Båda dessa alternativ är bra när det gäller verkan. Beroende på vad du föredrar och din hunds behov kan du välja antingen den tillfälliga eller den permanenta lösningen. Du bör överväga alla fördelar och nackdelar och ta ditt beslut baserat på vad som skulle vara mest fördelaktigt för din hund. 

Kom också ihåg att kontakta din veterinär innan du bestämmer dig. Det är den bästa personen för att erbjuda dig råd och i detalj förklara vad varje ingrepp innebär.

Behöver du mer information? Kolla in svaren på några av de vanligaste frågorna om kastrering av valpar.