Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Growing Pup logo animated
Sovträning för valpar
Young puppy next to older dog

Introducera valp för vuxen hund och andra husdjur

8 minuts läsning

Hundar brukar snabbt skapa fasta vänskapsrelationer och din nya valp kommer förmodligen att älska att vara runt andra hundar. Faktum är att den med stor chans kommer glädjas åt möjligheten att leka med andra husdjur, även katter. Här kan du läsa om hur du introducerar en valp för hundar eller andra husdjur i familjen.

Som med alla nya erfarenheter för din valp är det viktigt att också introducera den för andra husdjur försiktigt, för att ge deras vänskap bästa möjliga start. Men ofta är det lättare sagt än gjort. En äldre hund kan försvara sitt territorium när den inte längre är det enda husdjuret i familjen. Och en katt kommer med säkerhet att låta dig veta när den inte är nöjd med den nya rumskamraten.

Ta reda på hur du kan introducera en valp för en hund eller katt utan att tredje världskriget utbryter i ditt vardagsrum. Vi har brutit ned processen av att introducera en ny hund i enkla steg. För att få en smidig övergång till ett gemensamt familjeliv och för att hålla de andra husdjuren lugna under de första mötena, kan du göra följande:
 

 

”Medan katter och hundar ofta kommer bra överens bör vissa husdjur hållas på avstånd från hundar. Kaniner, marsvin, hamstrar och reptiler exempelvis, bör skyddas hela tiden.”

 

Så här introducerar du en en ny valp för din vuxna hund

Vi förstår att valpsocialisering kan ta tid och att introducera en ny valp för en hund kan vara skrämmande. Din tidigare hund är förmodligen van att ha huset för sig själv, så det kan komma som en chock för den att behöva dela för första gången! Pröva dessa tips på hur du kan introducera en valp för en annan hund för att förloppet ska bli så smärtfritt som möjligt.

De första timmarna

Din valp behöver viss tid för att vänja sig med sitt nya hem och nya familj före den möter sin nya icke-mänskliga familj. Ibland är det därför lättare om din vuxna hund till en början är utanför huset.

Om den är van att vara med en familjemedlem kan de två sova borta en natt. Annars kan det räcka med en lång promenad för att låta din valp få en chans att upptäcka sitt nya hem.

Montera gärna barngrindar i dörröppningarna i huset. Då kan bägge hundarna kan se varandra men hållas separata och vara säkra under tiden de vänjer sig med varandras närvaro.

Den första introduktionen

När din valp har haft tid att göra sig bekväm, gå på toaletten, utforska rummen den ska bo i och är avslappnad och glad, kan du stoppa den i en valphage eller bur, för att hålla den säker när du hämtar din äldre hund. Om du vet att din vuxna hund kommer att förbli lugn och tyst är detta en bra metod, då båda hundarna kan använda sitt fulla kroppsspråk och kommunikation. De kan också kontrollera mängden samspel de vill ha. 

Om du däremot vet att din äldre hund kommer rusa runt som en virvelvind är ett koppel det bästa valet.Om du däremot vet att din äldre hund kommer rusa runt som en virvelvind är ett koppel det bästa valet.

Håll alla lugna när du introducerar valpen för hundar

Håll mötet i en lugn och avslappnad anda. Undvik att hundarna leker, det räcker med att de kan se på varandra och lyssna och sniffa på den andra. Låt de vara lugna och glada i varandras närhet och låt dem vänja sig med varandra. Belöna lugna och återhållsamma möten med ömma klappningar, lugna ord och möjligen med hundgodis.

Om saker börjar bli stormiga, använd barngrindarna för att skapa lite mer avstånd mellan dem.

Ganska snart borde de vara tillräckligt bekväma med varandra för att kunna mötas utanför valphagen. Detta görs bäst vid en tidpunkt när båda hundarna inte är fulla av energi, det vill säga efter att den äldre hunden har varit på en promenad. Men kom ihåg, om du tror att det kan gå vilt till, håll din äldre hund i koppel ifall du skulle behöva avbryta en överentusiastisk lek som kan skrämma valpen.

Medan din valp är liten och under de tidiga dagarna ska du övervaka alla möten hundarna emellan.

Hålla första introduktionen kort

Håll de första mötena korta men frekventa och dina husdjur kommer snart att bli såta vänner.

Proffstips:
Innan du introducerar valpen för den vuxna hunden, se till att din tidigare hunds vaccinationer är uppdaterade, för att vara säker på att alla förblir glada och friska.
Om du har några frågor om förloppet vid introduktionen av en valp för en vuxen hund, eller är bekymrad över något annat som rör introduktionen, fråga en hundexpert eller hundtränare.
 

Så här introducerar du en valp för en katt eller kattunge

Om din nya valp är avslappnad och bekväm i sitt nya hem är det dags att introducera den för din befintliga katt. Du behöver vara tålmodig och ge din katt tid att vänja sig med sin nya huskamrat, särskilt om din katt inte har bott med en vänlig hund tidigare! Så här kan du introducera en valp för en katt och hjälpa dem att bli vänner:

Håll både din hund och katt avslappnad

Att introducera en valp för en katt kan vara skrämmande. Det är inte ovanligt att katter reagerar på den nya hunden genom att fräsa eller försöka fly genom att springa bort och gömma sig. Ditt jobb är att hjälpa båda att slappna av i varandras sällskap.

Håll båda dina husdjur säkra under deras första möten

Det viktigaste är säkerheten när du introducerar en valp för en katt. Hundar kan bli väldigt uppspelta runt katter och det kan ta tid för dem att lära sig att komma överens!

Låt din katt leda mötena. Ha din valp i en hage eller annat skydd och låt din katt komma in i rummet. Den kan närma sig valpen om den vill, eller vilket som är mer troligt, ignorera den! På detta sätt kan de båda vänja sig vid att se varandra och säkert och långsamt bli bekväma i den andres sällskap.

 

Belöna bra beteende

När du funderar på hur du kan introducera en valp för en katt, kom ihåg att belöna hunden när den är lugn och att själv vara lugn ifall hunden skulle skälla mycket.

Sikta på korta möten och många pauser

Det fungerar bäst att introducera en valp för en katt om du håller mötena korta. Det kan räcka med några minuter i taget i olika rum, flera gånger per dag för att de ska vänja sig vid att se på och lukta den andra i hela huset.

När din valp låter sig kopplas kan du börja ha dem i samma rum och med din valp i koppel, kan du vara säker på att den inte kommer att jaga katten. Det kan bli en beroendeframkallande lek för vissa valpar och det är bäst att det hindras.

Låt dem undersöka varandra om båda gillar det och ge dem massor av kärlek och ömhet om de tolererar varandra! Kom ihåg att förbli lugn själv om någon av dem visar att den är osäker. Upprepa detta i så många av husets rum som möjligt.

Släpp loss din hund från kopplet

Övervaka dem tills du vet att de kommer överens och släpp loss din hund från kopplet när du är säker på att den inte kommer reagera mot eller försöka jaga din katt. Se till att katten har tillgång till områden utanför hundens räckvidd och att den kan fly om den är missnöjd.

Användandet av barngrindar gör att katten kan fly från valpen om den behöver. Försäkra dig också om att din katt har tillgång till mat- och vattenskålar, kattlådor och tillgång till utomhus med mera utan att behöva passera hunden.
 

Separera dem vid måltider

Separera katter och hundar vid måltider så att båda kan äta bekvämt utan risk för att de stjäl varandras mat.

Kan valpar vara runt katter innan vaccinationer är vidtagna?

Ovaccinerade valpar kan i allmänhet vara i närheten av katter så länge som katten har giltiga vaccinationer, parasitbehandling och avmaskning. Om du är osäker, fråga alltid din veterinär för att vara på den säkra sidan.

Topp-tips för hur du introducerar en valp för en katt:

  • Placera din katts kattlåda där den är lätt att tillgå men utanför din hunds räckvidd. Det låter kanske inte trevligt men din hund kan följa sina instinkter och tro att det är en bra idé att äta upp innehållet!
  • Försäkra dig om att din katt får massor av möjligheter att jaga och spionera på rörliga leksaker, så att din hund kan slappna av utan risk för att bli slagen av en smygande katt.

Bekymra dig inte om din hund och katt inte blir bästa vänner. Katter är ofta naturligt självständiga och kan ignorera din hund, även om den har accepterat dess närvaro. Med tiden kommer dock de flesta katter och hundar som bor tillsammans att bli vänliga mot varandra, även om det i hög grad är på kattens villkor! Så länge som de har varsitt eget utrymme med hundfria zoner för katten borde allt fungera bra.

Om din hund fortsätter att vara uppspelt eller aggressiv i närheten av din katt efter flera introduktionsförsök, sök professionella råd från din veterinär eller fråga en specialist på hundbeteenden ifall han eller hon kan hjälpa dem att leva med varandra.