Så hanterar du en hund som skäller

Hundar förlitar sig inte på verbal kommunikation på samma sätt som vi människor, men det är fortfarande en stor del av sättet som de uttrycker sig själva och sina känslor gentemot andra hundar och sin mänskliga familj.
Hund som skäller för mycket
Hund som skäller för mycket
Hund som skäller för mycket

Hundar gör så mycket mer än att bara skälla – våra fyrbenta vänner gnäller, gläfsar, bjäbbar, gnyr, brummar, ylar och morrar för att kommunicera. En del tycker också om en stor, hjärtlig suck!

Det finns många skäl till att hundar skäller, men kom ihåg att skällande kanske bara verkar överdrivet för oss och är i alla dess former en del av hundens natur. Till synes överdrivet skällande kan bero på ett separationsrelaterat problem, eller också har hunden försökt tala om för dig att någon står vid dörren. Om ni håller på att leka kan den också skälla för att tala om att den har roligt. Om du har flera hundar krävs det ofta inte mycket för att en ska sätta igång den/de andra.

En del hundar kan dock bli alltför upphetsade och kanske fortsätter skälla långt efter att brevbäraren har försvunnit eller ni har slutat leka apport, även om du har sagt åt den att vara tyst. Detta kan vara problematiskt, i synnerhet om du har grannar i närheten.

Hund som skäller för mycket

Vanliga misstag som hundägare gör när de ska hantera överdrivet skällande

Standardlösningen för många ägare till skällande hundar är att ropa lite högre och säga åt hunden att vara tyst, men detta kan få hunden att känna sig hotad eller tro att du helt enkelt skäller tillsammans med dem.

Det finns många produkter på marknaden som är framtagna specifikt för överdrivet skällande och som siktar på att lugna och tysta din hund, bland annat ett antiskällhalsband som ger hunden en lätt elstöt eller sprayar den. Vi rekommenderar inte dessa eftersom de är onödigt aggressiva och obehagliga, och undertrycker din hunds naturliga beteende och behov att kommunicera. Dessutom fortsätter sprayhalsband att straffa din hund långt efter att den slutat skälla eftersom lukten stannar kvar i hundens känsliga nos.

Den här typen av bestraffande halsband hanterar inte den underliggande orsaken till skällandet och din hund tar ut sina frustrationer på andra sätt, kanske genom att gnaga på möblerna eller till och med sig själva. Försök i stället att ta reda på varför din hund skäller. Är det för att varna dig för något? Skäller den av frustration eller tristess, eller för att få din uppmärksamhet? Skäller den för att den har lämnats ensam och försöker att få dig tillbaka? När du har identifierat orsaken kan börja med träningstekniker som hjälper till att hantera problemet på lång sikt.

Så får du din hund att sluta skälla hemma

Se till att din hund får gott om motion – en trött hund är normalt en tyst hund! Det kan också hjälpa att begränsa hundens tillgång till fönster, staket och glasdörrar så att den inte kan hetsa upp sig över saker den ser på utsidan, även om det bara är en bil som kör förbi.

Orange paw and hand icon

Att träna din hund att sluta skälla involverar normalt tekniken att använda kommandona "prata" och "tyst" efter att första ha lärt hunden att skälla på kommando, vilket kan vara förvirrande. Så här gör du:

  • Få någon att hjälpa dig och be vederbörande att ställa sig utanför ytterdörren medan du och din hund är inne.
  • Be din hund att "prata", samtidigt som din vän ringer på dörrklockan eller knacka på dörren.
  • Detta bör få din hund att skälla och då ger du den en godbit och massor av beröm.
  • Öva korta stunder, men ofta och på olika platser så lär sig din hund snart att skälla när du säger "prata", oavsett om det är någon vid dörren eller inte.

Nu när du har lärt din fyrbenta vän att prata är det dags att lära den att vara tyst.

  • Börja med att be din hund prata och belöna den verbalt när den gör det.
  • Säg sedan åt den att vara tyst och distrahera den från att skälla med en läcker godbit eller en favoritpipleksak. Hunden kan inte både skälla och undersöka godbiten på en gång och lär därför sluta skälla. Ge den massor av beröm när den gör det – och godbiten såklart!
  • Upprepa tekniken ofta så kan du snart sätta punkt för hundens skällande med ett enkelt kommando.

Så får du din hund att sluta skälla i bilen

Hundar som skäller i bilen är ett vanligt problem. De skäller för att skydda sitt tillfälliga revir (i synnerhet om bilen är parkerad och människor går förbi) eftersom den är frustrerad över att inte kunna jaga alla snabba saker som viner förbi, eller helt enkelt för at den vet att en biltur innebär en spännande resa till parken – eller en mindre spännande resa till veterinären.

Om ni har tränat på "prata/tyst"-tekniken hemma, men din hund fortfarande är högljudd i bilen så behöver du kanske vidta åtgärder för att få bilen att kännas mer normal och alldaglig och inte bara förknippas med spänning för hunden. Börja med att låta hunden sitta i bilen med en tuggleksak. Håll motorn avstängd till en början och gör sedan samma sak med motorn på. När din hund kan sitta tyst i bilen med motorn på, ta en väldigt kort åktur och stoppa så fort hunden börjar skälla. Kör vidare först när hunden tystnar.

Det här kräver en hel del tid och tålamod, men ge inte upp! Så småningom förstår din hund vad du vill.

Om din hund blir särskilt upphetsad vid synen av andra bilar eller människor kan du prova att täcka över hundburen som den reser i, eller uppmuntra den att ligga i det främre fotutrymmet (om den får plats). Kom ihåg att säkerheten är viktigast! En upphetsad hund kan vara väldigt distraherande för föraren så se till att hunden är ordentligt säkrad under bilturen.

Två gröna hundar logotyp

Om det överdrivna skällandet fortsätter

Om du inte förstår varför din hund skäller så mycket, eller om dess vokala vanor plötsligt förändras, är det definitivt värt ett besök till veterinären för att säkerställa att det inte finns någon underliggande orsak till skällandet. Om det inte finns någon underliggande medicinsk orsak kan din veterinär hänvisa dig till en hundetolog, som kanske kan hjälpa dig. För mer information om hundetologer, kontakta Sveriges Akademiska Etologer.