Varför skäller min hund?

Vissa hundar är mer högljudda än andra, men alla hundar skäller. Oavsett om du har en liten chihuahua eller en fullvuxen schäfer så har du säkert redan hört den skälla i flera olika situationer.
Varför skäller hunden?
Varför skäller hunden?
Varför skäller hunden?

Du kanske vet varför den skäller – många hundar skäller om de stöter på något de upplever som hotfullt eller om de bara vill säga hej.

Andra gånger vet du inte varför din hund skäller och att försöka ta reda på vad den försöker kommunicera till dig hjälper dig att förstå din hund bättre.

Varför skäller hundar?

Oavsett orsaken har skällandet ett syfte: att kommunicera vad hunden känner. Om din hund skäller på en främling, till exempel, kan den försöka varna vederbörande att hålla sig undan eller varna dig, sin ägare, om främlingens närvaro. Om din hund är uttråkad är skällandet troligen avsett att få din uppmärksamhet för att den bara vill leka med dig!

Ibland kan en hund skälla överdrivet, vilket kan vara irriterande om det pågår en längre stund. Om din hund skäller överdrivet är det bästa du kan göra att försöka identifiera orsaken. Om problemet inte kan lösas genom att lära din hund att klara av retningen (exempelvis förbipasserande främlingar), eller om du inte kan identifiera problemet, be din veterinär om råd. Här kan du läsa mer om att förhindra överdrivet skällande.

Varför skäller hunden?

Kom ihåg att hälsosamt skällande är en reaktion på något och inte bör fortgå en längre stund.

Typer av skällande

Även om skällande ofta kan låta likadant så finns det många olika typer. Varje skällande är din hund som försöker tala om något för dig. Du kan normalt lista ut varför din hund skäller genom att vara uppmärksam på dess omgivningar eller fundera på vad den kan tänkas behöva.

Miljörelaterat

Många hundar skäller på något i sin miljö, till exempel en bullrande bil som kör förbi, åsynen av andra djur eller till och med vädret. Att skälla lite åt detta är normalt, men du bör lugna din hund och förmedla att det inte är något att oroa sig för. I många fall är den här typen av skällande kortlivat, men om det blir en vana kan du prata med din veterinär om att hitta en lösning.

Det finns många sätt att stödja din hund om den skäller för att den är rädd. Den kanske skäller för att den är rädd för höga ljud, som fyrverkerier eller åska, men du kan lindra hundens oro genom att skapa en trygg plats för den under sådana stunder. Du kan också överväga lugnande hjälpmedel, exempelvis Adaptil, som lugnar hunden i skrämmande situationer. Adaptil frigör en särskild lukt som motsvarar feromonet som tikar naturligt avsöndrar direkt efter födseln och som lugnar valparna när de kanske känner sig ängsliga.

Golden retriever som ligger på golvet

Känslomässigt

Skällande kan också orsakas av upphetsning, rädsla eller tristess. Om hunden skäller för att den är uttråkad är det ofta dess sätt att be om uppmärksamhet, så i stället för att ge beteendet ett negativt gensvar ska du se till att din hund har tillräckligt med stimulering. Det är helt normalt för hundar att skälla lite som svar på känslor och så länge det inte är överdrivet behöver du inte oroa dig.

Fysiskt

Din hund kan skälla om den försöker att uttrycka ett fysiskt behov, som törst. Du kan förhindra den här typen av skällande genom att se till att din hund har allt den behöver. Hunden kan också skälla om den behöver gå ut på en promenad. Skällande är ett bra sätt för hundar att göra av med energi, så se till att alltid motionera din hund.

En skällande hund kan vara glad, nyfiken, hungrig eller många andra saker. Genom att se efter tecken i hundens humör och omgivningar kommer du snart att kunna klura ut vad den säger – det är trots allt dess naturliga sätt att prata med dig!