Att ta hand om en vinthund

Vinthundar är lekfulla och snabba kortdistanslöpare som älskar att jaga, och som namnet antyder jagar de med hjälp av synen snarare än nosen. Att låta din vinthund träna på sina naturliga instinkter är en viktig del av dess unika skötsel.
Så tar du hand om din vinthund | hundraser
Så tar du hand om din vinthund | hundraser
Så tar du hand om din vinthund | hundraser

Vinthundar har särskilda behov, i synnerhet när det gäller motion. Om du har en vinthund eller om du funderar på att skaffa en så är det viktigt att tänka på hur du kan uppfylla dessa behov.

Om vinthundar:

Vinthundar älskar att springa och ibland springer de iväg på så snabbt att du hamnar på efterkälken! Rent fysiskt så har din vinthund en atletisk, slank och strömlinjeformad kropp med proportionerligt långa ben och ett långt, smalt ansikte med tättsittande, framåtriktade ögon. Även om din vinthund i allmänhet är lugn och avslappnad inomhus så letar den konstant efter rörliga mål att jaga utomhus – det är en del av det roliga för en så snabb hund.

Exempel på typiska raser i den här gruppen är:

  • Greyhound
  • Afghanhund
  • Whippet
  • IPodenco ibicenco

Vinthund träning och lek

Vinthundar är hundvärldens snabba kortdistanslöpare och det är därför din hund älskar att plötsligt rusa iväg. De jagar med hjälp av synen och sporras att jaga saker som rör sig snabbt. Överraskande nog behöver de inte så mycket motion; det är typen av träning som är viktig, inte hur länge träningen pågår.

Greyhound, till exempel, är känd för att ibland avbryta sina korta intensiva spurter för att i stället glatt ta en lång tupplur. Två 20-minuters promenader per dag kan räcka för den här typen av hund, om den får springa fritt i ett säkert, plant område utan närliggande vägar.

Trots rasens jaktinstinkt är normalt din vinthund ett nöje att motionera och den kan enkelt lära sig att gå fot. Se dock till att hålla ett fast grepp om hundens koppel eftersom ett plötsligt möte med en katt, cyklist eller joggare kan sätta igång dess jaktinstinkt utan förvarning. Din vinthund kan springa iväg helt utan eftertanke och dess entusiasm gör att den inte hör dina kommandon innan jakten tar slut. Din vinthund är förmodligen inte busig, den gör bara det den har avlats för, så att lära den att komma på inkallning är mycket viktigt för att undvika sådana oväntade händelser.

Hund som tränar

Självständig lek

Hund som leker

Vinthundar är en av de snabbaste hundraserna så det är inte konstigt att de gillar att springa omkring och jaga saker för sig själva. Vinthundar tycker om att utforska trädgården och kommer med glädje att roa sig själva genom att jaga fåglar, fallande löv eller andra föremål som rör sig snabbt. Grannskapets katter är också en frestelse, även om din hund är vänlig mot katter som den delar hem med – ännu ett bra skäl till varför man bör träna hårt på att lära den att komma på inkallning.

Ibland skapar vinthundar sitt eget "byte" genom att kasta eller putta omkring bollar och leksaker, för att sedan jaga och kasta sig över dessa när de landar och rullar omkring. Lämna flera leksaker som är säkra att leka med i trädgården, till exempel och oförstörbara tuggleksaker. Din vinthund kan också tycka om leksaker som går att förstöra, bland annat smuliga, ätbara tuggleksaker eller mjuka leksaker. Kom bara ihåg att ta in dessa när det regnar.

Många vinthundar gillar också att gräva så ställ ut lite leksaker med godis i trädgården, gärna i hundens eget "grävområde". Detta område bör vara på den soligaste platsen i trädgården och utom barns räckhåll så att din hund får sitt eget utrymme.

Två eller fler vinthundar tycker ofta om att leka "katt och råtta" med varandra, vilket också kan vara väldigt roligt att se på.

Leka med dig

Det kan vara svårt att hitta säkra, lämpliga platser för snabba hundar att motionera på utanför din egen trädgård. Vissa uppfödare hyr ibland greyhoundbanor för roliga dagar med kapplöpning, och att se en afghan- eller vinthund springa runt en bana i full hastighet är en oförglömlig syn. Hitta en säker, hundvänlig strand eller ett fält i närheten att träna på, leka apport och träna på inkallning – dessa övningar är också bra motion för vinthundar. Varför inte investera i en bollkastare för att öka längden på kasten och ge din hund en större chans att nå sin topphastighet?

En vinthund kan även bete sig som en katt i sin lek när den förföljer, jagar och kastar sig över sina leksaker. Fäst en leksak i änden av ett rep och uppmuntra sedan din hund att jaga den – du kan till och med fästa repet i en solid pinne, till exempel ett kvastskaft, för att få en mer robust och hundanpassad version av en kattleksak som liknar ett fiskespö.

Forma känslomässiga band

Vinthundar kan verka mindre öppet tillgivna än andra raser, men de formar ofta nära band med sin älskade familj. De kanske inte är så uppenbart tillgivna som en svansviftande labrador bärandes på en present, men det betyder inte att de är mindre fästa vid sina familjer. En whippet kanske inte ser så entusiastisk ut bredvid en retriever, men det är bara för att den har en vinthunds unika personlighet. Din hund tycker om fysisk kontakt med dig och kan uppmuntra dig att klappa den genom att luta sig mot dig, eller sova med huvudet på dina fötter eller i ditt knä (vilket även håller dig varm!).

Oavsett längden på deras päls så tycker vinthundar om regelbunden pälsvård. Många vinthundar har kort eller slät päls och tycker om känslan av att bli borstad med en borsthandske. Andra vinthundar, till exempel afghanhundar, kräver betydligt mer uppmärksamhet. Upplevelsen ska vara behaglig och avslappnande för er båda, och kommer att stärka bandet mellan er.

Din vinthund behöver både komfort och sköna, bekväma sängar mellan dess explosiva utbrott av energi. Även stora vinthundar kan kura ihop sig överraskande smått i en hundsäng, och om du vill göra en egen så är ett gammalt täcke vikt till rätt storlek precis lika bekvämt för din hund.

Din vinthund kan knyta nära band med andra hundar, men leksakshundar kan sätta igång deras jaktinstinkter om de ser alltför mycket ut som snabba, rörliga leksaker. Vinthunden är en av de snabbaste hundraserna så bli inte förvånad om din vinthund blir överentusiastisk och vill jaga saker. Katter och till och med tamkaniner kan leva tillsammans med vinthundar, men det beror till stor del på om de har blivit uppfostrade tillsammans och hur försiktigt de introduceras och handleds. Om du vill skaffa en vinthund och har katter bör du se till att valpen har vuxit upp med katter i uppfödarens hem för att få den bästa chansen till en lyckad introduktion. Även då måste du träna en hel del och vara påpasslig när din valp kommer hem. Var väldigt försiktig om du funderar på att ta hand om en räddad hund och redan har katter eller små hundar, och sök eventuellt råd hos en etolog på remiss från din veterinär för att få hjälp med att introducera dem för varandra.

Vinthundar är oftast mycket tysta. Större hundraser, inklusive pensionerade vuxna greyhoundhundar, tenderar att sova en hel del, vilket innebär att de anpassar sig väl till många olika hemmiljöer och är utmärkta sällskapsdjur. Så länge de får tillräckligt med motion och ser sin hundbur som en säker plats att vila på så kommer de att vara nöjda med att bara umgås med dig.

Hundar och ägare

Att mata en vinthund

Din vinthund låter sig förmodligen inte motiveras av mat om de inte är hungriga på grund av träning; faktum är att vinthundar kan vara ganska kräsna när det gäller mat. Eftersom de motiveras av leksaker som rör sig snabbt och som de kan jaga och fånga så kan du göra måltiderna mer intressanta genom att placera hälften av deras dagliga ranson torrfoder i en leksak som går att kasta eller rulla omkring och delar ut fodret. Använd ytterligare 10 % som belöning vid träning, i synnerhet när ni tränar på inkallning. Resten kan du dela upp i två måltider och servera i en skål. Det hjälper din hund att komma ihåg att det är du som ger den mat.

Om du ger din hund våtfoder kan du använda mer praktiska godbitar som belöning vid träning, men se till att du inkluderar dessa godbitar i hundens dagliga foderintag. Så länge som du följer utfodringsguiden (står på förpackningen med hundfoder) och håller ett öga på din hunds vikt och allmänna form så behöver du inte oroa dig för att måltiden i skålen ser liten ut. Du ska absolut inte lägga till ytterligare mat! Förutsatt att din hund får sin dagliga fodermängd och att du ger den en komplett kost så får den i sig alla näringsämnen den behöver för att hålla sig frisk och glad.