Hitta den perfekta valpen för dig

Det är fantastiskt att du tar hem en valp till ditt lyckliga, kärleksfulla hem! När du har valt den perfekta rasen är nästa steg att hitta ett ansvarsfullt hundstall eller en ansvarsfull uppfödare, där du kan hitta en valp att utöka familjen med.
Köpa eller skaffa valp | att få en ny valp
Köpa eller skaffa valp | att få en ny valp
Köpa eller skaffa valp | att få en ny valp

Först och främst

Det är viktigt att du funderar noga på vilken ras du vill ha innan du skaffar en hund. Det kan vara väldigt enkelt att låta sig påverkas av stora, bruna hundögon eller ett fluffigt energiknippe, men kom ihåg att en hund är ett långvarigt åtagande så du och din hund måste vara kompatibla.

En hund ska inte bara passa din livsstil, utan även dina omgivningar. Till exempel, om du bor i en mindre bostad med litet utrymme utomhus kanske en liten hund passar dig bättre.

Förutom ras är ålder en annan viktig sak att tänka på när du skaffar hund. Att träna en valp kräver en hel del arbete och du kanske bör fråga dig själv om det skulle vara bättre att adoptera en vuxen hund, om du inte har tillräckligt med tid att träna en uppnosig valp.

Om du är säker på att en valp är det bästa för dig kommer den roliga biten – att hitta din nya fyrbenta vän!

Köp av en uppfödare

Ett alternativ när man skaffar en valp är att köpa från en ägare eller uppfödare. För att säkerställa att du hittar en ansedd uppfödare som vill det bästa för dig och din valp

kan du gå in på www.skk.se (Svenska Kennelklubben). Du kan även få information från rasklubbarna.

Hundutställningar är fantastiska platser att träffa uppfödare och ägare, och att lära dig mer om rasen som du är intresserad av.

Liten blå ikon

Frågor att ställa till en uppfödare när du köper en valp

Ring uppfödaren innan du hälsar på. Varje ansvarsfull uppfödare diskuterar mer än gärna sin kull och svarar på dina frågor. Några av frågorna som du kanske vill ställa till uppfödaren är:

Köpa eller skaffa valp | att få en ny valp
 • Hur många kullar har mamman haft och hur många per år? Ansvarsfulla uppfödare producerar aldrig mer än en kull per tik varje år.
 • Hur gick dräktigheten? Hade mamman några komplikationer?
 • Har mamman eller pappan några hälsoproblem? Fråga specifikt om höft- och armbågstester och eventuella ögonproblem.
 • Har hundarna testats för eventuella genetiska problem hos rasen?
 • Är det möjligt att få träffa pappan? Om pappan inte är tillgänglig bör du insistera på att få träffa mamman.
Köpa eller skaffa valp | att få en ny valp
 • I vilken miljö kommer kullen att växa upp? Valpar uppväxta i ett livligt hushåll, med andra hundar eller katter, barn och massor av besökare, kommer att vara bättre socialiserade än de som växer upp i ett tystare hem eller hos en kennel.
 • Kommer valpen att vara chipmärkt?
 • Kommer valpen att vara vaccinerad, avmaskad och behandlad mot loppor innan du tar hem dem? Ansvarsfulla uppfödare behandlar valparna lämpligt i tidig ålder.
 • Är det en licensierad uppfödare och är valparna tillgängliga att registreras i kennelklubben? Den här frågan gäller bara om du är ute efter en valp med stamtavla.
 • Avlar uppfödaren bara hundar, eller ställer vederbörande ut, arbetar med eller tävlar med hundarna?
 • Hur länge har vederbörande avlat hundar? Erfarna uppfödare har större kunskap om sin valda ras.
 • Avlar uppfödaren mer än en typ av hund? Flera olika raser som får valpar på ett ställe kan tyda på en mer kommersiell affär eller, i värsta fall, en valpfarm.
 • Vilket stöd erbjuder uppfödaren? Ansvarsfulla uppfödare erbjuder normalt råd och stöd, inklusive skriftlig information om hur du ska ta hand om valpen. Hederliga uppfödare erbjuder normalt stöd för hela din hunds liv.
 • Erbjuder uppfödaren att ta tillbaka valpen/hunden i händelse av problem under hundens livstid (dvs. hälsoproblem eller beteendeproblem)?
 • Håller vederbörande sina valpar försäkrade?

Om uppfödaren inte kan eller är ovillig att svara på flera av dina frågor bör du fundera på om det är rätt ställe att köpa din valp från.

Bli inte överraskad om uppfödaren ställer lika många frågor till dig som du till honom eller henne. Detta är ett mycket bra tecken och visar att vederbörande är genuint intresserad av att hitta de bästa hemmen åt sina valpar. Han eller hon vill säkerställa att du är förberedd och att dina förhållanden är lämpliga för vederbörandes valpar.

När du har hittat din idealiska uppfödare och ni båda har ställt tillräckligt många frågor för att vara säkra på saken, är det dags att träffas öga mot öga – och förhoppningsvis hitta den perfekta valpen. Det finns några saker du bör hålla ögonen öppna efter under ditt besök:

 • Kontrollera valparnas miljö. Är det rent och torrt? Har mamman och valparna sitt eget utrymme? Det bör inte finnas massor av hundar på ett område.
 • Se på alla hundarna i miljön. Ser de friska, glada och vänliga ut? Är de bekväma omkring uppfödaren? Alla hundar ska behandlas med respekt.
 • Träffa mamman och resten av kullen innan du skaffar en valp – ansvarsfulla uppfödare ser gärna att du gör detta. Det är naturligt att mamman är lite reserverad mot personer som ser på hennes kull, men hon ska bara vara uppmärksam, inte nervös eller aggressiv. Om de är tillräckligt gamla ska du också få hålla i valparna, se bara till att du ber uppfödaren om lov först.
 • Se på mammans storlek och temperament; detta kan påverka din valps egenskaper i framtiden.
 • Fråga om pappans temperament, hälsa (inklusive eventuella genetiska tester eller hälsotester) och stamtavla. Hans stamtavla (härkomst/familjeträd) bör gå tillbaka omkring fem generationer. Det är osannolikt att pappan är tillgänglig under ditt besök eftersom de flesta uppfödare använder en avelshund, men uppfödaren kan ha en bild av pappan att visa dig.

Att välja valp

Fluffig brun och svar valp sitter i gräs

Det är otroligt spännande att skaffa en valp och du är säkert spänd på att välja det perfekta nya tillskottet till din familj. När du köper från en uppfödare får du normalt träffa kullen när valparna är omkring sex veckor gamla och då kan du välja vilken som är perfekt för dig.

Om det går bör du besöka valpen regelbundet så att den lär känna dig. Du kanske kan ta med dig hela familjen så att valpen lär känna er alla – det är trots allt ett familjeåtagande att skaffa en valp. Kom bara ihåg att massor av nya människor kan vara överväldigande för den lilla valpen så om du har en stor familj bör ni kanske inte besöka den allihopa på en gång. Efter ditt besök kan du lämna en gammal tröja eller liknande för att ge din valp chansen att vänja sig vid din doft.

Liten blå ikon

Saker att tänka på med din valp

När din valp är sex veckor gammal bör den visa intresse för dig och sin miljö, ivrig att lukta på dina händer och utforska världen omkring sig. Den ska vara lekfull och nästan garanterat busig!

Golden retriever-valp med leksaker

Valpen ska vara knubbig, men inte fet, och fri från eventuella knölar och bulor. Den perfekta valpen ska ha rena och klara ögon, rena öron och en ren bakdel. Pälsen ska vara mjuk och ren utan hårlösa eller såriga fläckar och valpen ska inte klia sig.

Sätt ner din potentiella valp på golvet. Den ska omedelbart visa intresse för sina omgivningar.

Tiden som din valp tillbringar med sin mamma och sina syskon är avgörande. Det är då valpen lär sig hur man är en hund och då den utvecklar nödvändiga sociala färdigheter med sin mamma och sina syskon.

Som tumregel ska du planera att hämta din valp vid cirka åtta veckors ålder (eller lite senare med vissa raser). Tidigare hämtning rekommenderas inte och kan vara ett tecken på att uppfödaren inte följer höga avelsstandarder. Det är värt att lägga märke till att vissa försäkringar inte täcker hundar som lämnar uppfödaren innan åtta veckors ålder.

Ibland kan en uppfödare be dig att vänta i tolv veckor innan du hämtar din valp. Om så är fallet ska du kontrollera att det är ett livligt hushåll, där din nya valp får social träning under dessa viktiga veckor.

Tiden då du tar hem din valp påverkar även vilka vaccinationer den har fått så fråga uppfödaren, som ska tillhandahålla dokumentation på vaccinationer (tillsammans med avmaskning och andra behandlingar).

Om uppfödaren ber dig att hämta din valp senare än den vanliga perioden på åtta till tolv veckor kan det finnas en orsak till detta så fråga varför.

Slutligen, se till att du vet vilket foder din valp har fått och hur uppfödarens utfodringsprogram ser ut. Det hjälper din hund att vänja sig vid sitt nya liv om du kan fortsätta på samma sätt hemma, åtminstone till en början.

Hund väntar på mat med ägare

Att ta hem en valp till sitt nya hem

Glöm inte bort att det finns ett alternativ till att köpa en valp från en uppfödare. Det finns valpar som har övergetts eller av andra skäl är i behov av ett nytt, kärleksfullt hem. Du kanske bestämmer dig för att du vill ta hem en valp från ett hundhem eller hundstall.

Ett bra hundstall har rena och hemtrevliga burar med ett varmt skyddat område att sova, gott om utrymme för hundarna att motionera på och leksaker. Dess medarbetare tillbringar tid med valparna för att säkerställa att valparna är väl socialiserade och kommer att bli ett vänligt tillskott till din familj. Hundstallets rådgivare ska gladeligen erbjuda hjälp om hur man köper en valp om det är din första hund.

Vår sida om att adoptera en hund bör också besvara de flesta frågor du kan ha om att ge en valp ett nytt hem.

Oavsett om du köper eller adopterar din valp har du en härlig framtid med spännande äventyr att se fram emot!

Fluffig brun och svar valp sitter i gräs