Bichon havanais

Havanese

Bichon havanais är visserligen en dvärghund, men robust i sin kroppsbyggnad och är något längre än den är hög. En vuxen bichon havanais är 23–28 cm i mankhöjd och väger 3–6 kg. Den har en riklig, mjuk, silkig päls och bär svansen i en plym över ryggen. Pälsen kan vara av valfri färg eller kombination av färger.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Dvärghund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Bichon havanais tillhör bichonfamiljen, som inkluderar bichon frisé, bolognese, coton de tuléar, löwchen och malteser. En liten vit hund med ursprung kring Medelhavsområdet som följde med köpmän runt jorden och då utvecklades till olika raser. När den kom till Kuba utvecklades den till bichon havanais och blev aristokratins knähund innan gemene man i landet tog den till sitt hjärta.

Personlighet

Bichon havanais är en livlig, utåtriktad, vänlig och kärleksfull hund. Som man kan förvänta sig av en dvärghund älskar den människor – inklusive barn – och njuter av sällskap. Den mår inte bra om man lämnar den ensam regelbundet eller för länge. Den här lekfulla lilla hunden har inte bara ett sött ansikte, utan njuter av att träna och lära sig nya saker.

Hälsa

Likt många små raser kan en bichon havanais även drabbas av lösa knäleder (patellaluxation) och ärftliga ögonsjukdomar och avelshundar bör ögontestas.

Motion

Bichon havanais är en liten ras och behöver bara omkring en halvtimmes motion varje dag. Den leker gärna i trädgården med sin människofamilj och njuter av att gå promenader. Hundens största glädje är att följa med sin ägare oavsett vad denna gör.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Pälsen har en mjuk och silkig struktur med underull och vågiga eller lätt lockiga täckhår. Man måste borsta pälsen varje dag för att hålla den fri från tovor.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.