Borderterrier

Border Terrier

Borderterrier har ett karaktäristiskt utterlika huvud. Det är framför allt en arbetshund och det syns. Den sträva, tjocka pälsen finns i en variation av färger, bland annat röd, vetefärgad, grå och mellanbrun, eller blå och mellanbrun. En fullvuxen hane är 30,5 cm i mankhöjd och väger 6–7 kg, medan tikarna är cirka 28 cm i mankhöjd och väger 5–6,5 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Rasen uppstod först under 1700-talet och har förändrats lite sedan dess. Borderterriern användes som arbetshundar längs den skotska gränsen, där den jagade rävar som levde på boskapen. Rasen har gått under namn som reedwater terrier och coquetdale terrier, men kallas numera borderterrier. Den fungerar fortfarande som arbetshund på landet, men i stadsområden är den i huvudsak en familjehund.

Personlighet

Borderterrier är en tillgiven hund som älskar att leka. Den är modig, anpassningsbar och går bra ihop med människor, i synnerhet barn. En vanligtvis sorglös hund med en oberoende natur som tycker om att fatta sina egna beslut. Borderterriern älskar att jaga kaniner och ekorrar, men lever i harmoni med andra sällskapsdjur i hushållet förutsatt att den får social träning och introduceras försiktigt. Rasen passar lika bra i staden som på landet.

Hälsa

Borderterrier är i allmänhet en mycket frisk hund. Det förekommer vissa rasspecifika hälsoproblem (bland annat ögonsjukdomar och epilepsi), men dessa är relativt sällsynta.

Motion

Borderterrier är en mycket aktiv jakthund, med en stark jaktinstinkt. Den behöver minst en timmes motion varje dag, gärna mer, och jagar alla smådjur den får lust för. Detta kan orsaka problem, men en ägare som är medveten om detta och börjar lämplig träning i tidig ålder upptäcker att de kan tränas till hög standard.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Borderterrierns korta, tjocka päls gör att den kräver mycket lite pälsvård. Det räcker att borsta den för att avlägsna skräp som samlas under hundens upptäcktsfärder i undervegetationen samt att trimma den då och då.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.