Cavalier king charles spaniel

Cavalier King Charles Spaniel
En liten spaniel med en kort, men tydlig nos, stora bruna ögon och silkig päls. Pälsen på en cavalier king charles spaniel är en kombination av svart, mellanbrun, mörkröd, röd och vit eller trefärgad (roströda tecken mot en pärlvit bakgrund). En fullvuxen hund är 30-33 cm i mankhöjd och väger 5,5-8 kg.
 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Den ursprungliga rasen utvecklades från dvärgspaniel, som avbildas i målningar från 1500-, 1600- och 1700-talsmålare som Titian och Gainsborough. Cavalier var en vanlig sällskapshund för damer och därmed van vid varma knän. Charles II av England var så förtjust i sina spanielar att han inte kunde vara ifrån dem. År 1800 hade den trubbnosade varianten blivit populärare och den ursprungliga spanielrasen gick nästan förlorad. Hertigen av Marlborough höll en linje levande och födde upp cavalierer vid slottet Blenheim. 1926 försökte en amerikan, Roswell Eldridge, att nyetablera den ursprungliga cavalier king charles spanieln genom att tillkännage ett pris för en hund som såg ut som hundarna i de historiska porträtten. Priset på 25 pund, vilket var en ansenlig summa på den tiden, delades ut vid hundutställningen Crufts.

Personlighet

Det är en tillgiven, lätthanterlig familjehund som är vänlig mot alla, vilket gör den till en utmärkt sällskapshund för känsliga barn och aktiva äldre personer. Den skäller inte överdrivet, men tillkännager besökare. Den är dock ingen vakthund, utan hälsar varmt på de flesta. Cavalier king charles spaniel går ihop med alla, inklusive katter och andra små sällskapsdjur. Eftersom den är relativt liten och sorglös utgör den ett utmärkt resesällskap.

Hälsa

De vanligaste ärftliga problemen som drabbar cavalier king charles spaniel är hjärtproblem och den neurologiska sjukdomen syringomyelia. Likt många raser kan den även drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Det är därför viktigt att testa hundarnas ögon, höfter, hjärna och hjärta innan avel.

Motion

En cavalier anpassar sig efter mängden motion du kan ge den, men behöver regelbunden motion för att inte gå upp i vikt. Ungefär en timme om dagen räcker, men den tycker också om att leka och träna.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Cavalier king charles spaniel bör få grundlig pälsvård en gång i veckan. Man bör klippa klorna och trimma håret mellan tassarna en gång i månaden. Rasen fäller, men regelbunden pälsvård bör hålla de flesta håren borta från dina möbler. De långa öronen måste få särskild uppmärksamhet eftersom luftcirkulationen är mycket liten, och bristfällig omvårdnad kan orsaka öroninfektioner.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.