Chihuahua, långhårig

Chihuahua (Long Coat)

Den långhåriga chihuahuan har en slät eller något vågig päls som finns i en variation av färger från sandfärgad till svart. Öron, hals och ben ska prydas av extra långa hår. En späd, men kompakt hund som är 15–23 cm i mankhöjd och väger 1,8–2,7 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Dvärghund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Några tror att chihuahua är resultatet av en korsning av en techichi och en liten, hårlös hund från Asien. Chihuahua är en mexikansk stat varifrån den första moderna chihuahuan exporterades till Amerika. Teorin är att den moderna härstammar från en blandning av den uråldriga rasen techichi och små hundar från Mexiko, Arizona och Texas.

Personlighet

Den långhåriga chihuahuan är nyfiken, livfull och intelligent, och utvecklar ett nära band till en eller två personer, som den visar en djup tillgivenhet. Utan tidig social träning trivs rasen inte med främlingar och kan framstå som nervös, gläfsig och till och med argsint. En chihuahua måste få social träning så tidigt som möjligt för att inte bli orolig i nya omgivningar och för att komma överens med främlingar, barn och andra sällskapsdjur i hushållet. Det är en ras med stark släktkänsla som njuter av att vara med andra chihuahuor.

Hälsa

Likt många små raser kan chihuahua lida av lösa knäleder (patellaluxation) och andningssvårigheter. Formen på chihuahuans huvud kan göra att den utvecklar vattenskalle (hydrocefalus) och vissa ögonproblem.

Motion

Långhårig chihuahua anpassar sig efter mängden motion du har möjlighet att ge den, inom rimlighetens gränser. Den har sina stunder då den sprudlar av energi och leker entusiastiskt, men behöver inga långa promenader – en halvtimme varje dag är normalt tillräckligt. Vi rekommenderar att man använder en sele i stället för koppel på en chihuahua på grund av rasens ömtåliga trakea (luftstrupe).

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

En chihuahua kräver inte mycket pälsvård, normalt räcker det med en grundlig borstning och kamning en gång i veckan. De långa täckstråna kan behöva tvättas eftersom det kan fastna matrester i dem. Chihuahua fäller, men hundens storlek gör att det inte är mycket. Det är en bra idé att borsta chihuahuans tänder varje dag då den, likt alla små raser, ofta drabbas av plack.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.