Chinese crested dog

Chinese Crested

Det finns två varianter av chinese crested dog: den hårlösa (med hårtofsar på huvud, ben och svans) och powder puff, som har dubbel päls med långt, mjukt hår. Det finns även två kroppstyper: en slank, mer späd version och en tyngre, mer robust typ. Idealhöjden på en vuxen hund är 28–33 cm (hane) respektive 23–30 cm (tik). Chinese crested dog ska inte väga mer än 5,4 kg som fullvuxen. Pälsen finns i många färger och kombinationer.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Rasens exakta ursprung är inte klart, men man tror att den utvecklades från hårlösa hundar i Afrika som kineserna sedan parade med dvärgraser för att producera en liten, hårlös sällskapshund, som sägs ha ägts av den kungliga Han-dynastin och använts för att vakta skatter. Rasen användes även som vakthund. Kinesiska sjömän tog med sig rasen över hela världen och den större chinese crested dog-rasen hjälpte till att kontrollera fartygets råttbestånd. På 1500-talet hittade utforskare exempel på rasen i Mexiko och andra delar av Central- och Sydamerika.

Personlighet

Chinese crested dog är en gladlynt och vänlig hund som trivs i mänskligt sällskap och ogillar att lämnas ensam alltför länge. Den har en lekfull natur och är som gladast när den får ligga i sin ägares knä.

Hälsa

Chinese crested dog kan drabbas av hudproblem och solbränna. Likt många små raser kan chinese crested dog drabbas av lösa knäleder (patellaluxation) och olika ärftliga ögonsjukdomar, vilket gör att ögontester rekommenderas.

Motion

Chinese crested dog är en liten ras och behöver normalt inte mer än trettio minuters motion varje dag.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Powder puffens långa päls ska borstas en eller två gånger i veckan. På den hårlösa varianten ska man borsta tofsarna på svans, fötter och huvud, och smörja in huden om den blir torr. Man måste också skydda huden mot solen så att den inte blir solbränd. Tänk på att genen för hårlöshet förknippas med tandsprickning och det är inte ovanligt att den hårlösa varianten saknar tänder.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.