Dvärgpudel

Poodle Miniature
Dvärgpudel är en elegant hund med smal nos och lång hals. Den svallande pälsen är lockig och ofta stylad. Pälsen finns i många färger, bland annat blå, grå, silver, brun, aprikos och gräddfärgad. Se rasstandarden för mer information. En vuxen dvärgpudel spaniel är 28–35 cm i mankhöjd och väger 4–7 kg.
 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Dvärgpudeln utvecklades från mellanpudeln av människor som ville ha en mindre version av den större pudeln som var enklare att ta hand om och mer ekonomisk att utfodra. Rasen har funnits i minst 500 år och var väl känd i cirkuskretsar tack vare att den är så enkel att träna och villig att vara till lags.

Personlighet

Rasen är livlig, social och tillgiven och en fantastisk sällskapshund. Den njuter av ett aktivt liv och vill vara involverad i allt familjen gör. Så länge den får tillräckligt med motion kan en dvärgpudel anpassa sig till att leva på en mindre yta. Den kan vara en bra vakthund, då den tillkännager besökare utan att vara aggressiv.

Hälsa

Likt många små raser kan en dvärgpudel drabbas av lösa knäleder (patellaluxation) Dessutom drabbas den ofta av höftproblem och ärftliga ögonsjukdomar, vilket man bör testa för.

Motion

Det är en relativt aktiv ras som tycker om att gå på promenader och älskar att leka. Det är en bra idé att engagera dvärgpudeln i någon typ av aktivitet så att den stimuleras både mentalt och fysiskt. En dvärgpudel kan göra bra ifrån sig inom lydnad, agility och de flesta hundsporter.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Den fäller inte och många (men inte alla) allergiker tål rasen. Dvärgpudelns päls kräver dock en hel del pälsvård, normalt av en professionell hundfrisör, såväl som regelbunden kamning och borstning hemma. Låt en professionell hundfrisör klippa din hund ungefär var sjätte vecka, eller lär dig att göra det själv.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.