Dvärgschnauzer

Miniature Schnauzer

Dvärgschnauzer är en liten, robust och muskulös hund med ett vaket utseende. Dess ögonbryn, mustasch och benhår ger den ett väldigt karaktäristiskt utseende. Den finns i färgerna salt och peppar, svart och silver, svart eller vit. Vit är dock sällsynt. En fullvuxen hane är 36 cm i mankhöjd och väger 8 kg, medan tikarna är 33 cm i mankhöjd och väger 7 kg.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill gå på aktiva promenader med min hund
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Dvärgschnauzer kommer från en medelstor strävhårig hund av pinschertyp som levde på 1400-talet i tyska Bayern och som användes för att fånga råttor och utföra andra allmänna uppgifter på gården. Det är från denna hund som alla tre storlekar av schnauzer härstammar. Dvärgschnauzer är ett resultat av att man korsade standardschnauzern med affenpinscher och andra små raser.

Personlighet

Dvärgschnauzer är en livlig och aktiv liten hund och en rolig, givande sällskapshund. Den kan dock vara envis och viljestark och behöver konsekvent uppfostran och social träning. Det är en naturlig vakthund och kan därför vara ganska högljudd och varnar sin familj om besökare.

Hälsa

Dvärgschnauzer är normalt en frisk ras, men kan drabbas av rasspecifika problem, bland annat förhöjda blodfettsnivåer, pankreatit (bukspottkörtelinflammation ), diabetes och urinsten.

Motion

En dvärgschnauzer behöver en timmes motion varje dag, men tar gärna mer – det är en flexibel hund som anpassar sig efter familjens rutiner.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Dvärgschnauzern har en tjock och sträv päls med kraftig underull som ska borstas ordentligt minst två gånger i veckan. En utställningshund ska handplockas, medan en sällskapshund ofta klipps för att göra det enklare för ägaren.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.