Labrador retriever

Labrador Retriever

Labrador retriever är en stor och kompakt hund med stark kroppsbyggnad. Huvudet är brett med mjuka, intelligenta ögon. Svansen är helt unik och påminner om en utters. Den korta, täta pälsen är helsvart, gul eller leverbrun. En fullvuxen labrador retriever är 55–57 cm i mankhöjd och väger 28–30 kg.

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Tycker om energiska promenader
 • Mer än två timmar om dagen
 • Stor hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Pratglad och ljudlig
 • Inte en vakthund
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Labrador retreiver kommer inte från Labrador, som man kan tro, utan från kusten i Newfoundland på 1600-talet. Rasen tränades att hämta in fiskenäten i de iskalla vattnen åt fiskarna och fördes i början av 1800-talet till Poole Harbour i Storbritannien. Den var så attraktiv att engelsmännen bönade och bad fiskarna om att få köpa dem. Labben var omedelbart framgångsrik som jakthund. Greven av Malmesbury var fascinerad av rasen, då känd som St John's Dog, och började avla den under namnet labrador.

Personlighet

Labrador är definitivt en favorit när det väljer att välja en familjehund – så länge man njuter av motion! Det är en vänlig och glad hund som är kärleksfull mot alla. En labbe anpassar sig socialt och dess tålmodiga och förlåtande natur gör att den går bra ihop med andra djur och barn. Den är extremt lojal och älskar att inkluderas i alla aspekter av familjelivet. Din labbe skäller för att uppmärksamma dig om främlingar, men välkomnar dem med öppna tassar.

Hälsa

Likt många raser kan labrador retriever drabbas av ärftliga ögonsjukdomar samt höft- och armbågsdysplasi (en åkomma som kan vara smärtsam och leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel.

Motion

Rasen anpassar sig enkelt till hur mycket tid du kan lägga ner på motion varje dag, men kom ihåg att den bör få en rimlig mängd – ett par timmar om dagen är idealt för en vuxen labbe. En labrador retriever njuter av långa promenader med en chans att få springa lös och leka. Den älskar vatten och att apportera så var försiktig i närheten av vatten. Labben har en benägenhet att gå upp i vikt, men det beror lika ofta på brist på motion som dess förkärlek för mat.

Näring

Stora hundar har inte bara en stor aptit, de skiljer sig också från mindre hundar i det att de behöver ett balanserat intag av näringsämnen inklusive vitaminer och mineraler. Labrador retriever riskerar att få uppsvälld mage och andra magproblem. Mindre och mer regelbundna måltider kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Pälsvård

Labrador retriever har en lättskött päls. Den är tjock och tät med en vädertålig underull och behöver bara borstas en gång i veckan, oftare när hunden fäller.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.