Pomeranian

Pomeranian

Den späda lilla dvärgspetsen gnistrar av personlighet och vänlighet. Pomeranian ser ut som en miniräv och har långa, uppresta täckhår och tjock underull som gör att den ser ut som en fluffig boll. Pälsen kan ha en mängd olika, vackra färger – se rasstandarden för mer information. En fullvuxen pomeranian är 18–30 cm i mankhöjd, beroende på kroppsbyggnad och typ, och har en idealvikt på 1,8–2 kg (hane) respektive 2–2,5 kg (tik).

 • Hund som passar ägare utan erfarenhet
 • Grundläggande träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Mindre motion
 • Dvärghund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varje dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Går utmärkt ihop med andra hundar och katter
 • Fantastisk familjehund

Ursprung

Pomeranian härstammar med största sannolikhet från de arktiska slädhundarna och är troligtvis besläktade med keeshond, norsk älghund och samojedhund. De första dokumenterade uppgifterna om rasen kommer från Pommern, ett område som gränsar till östersjöområdet, och är från 1800-talet. Dessa hundar var dock mycket större (runt 13 kg). Det föddes omkring tio valpar i varje kull och man gav företräde åt de minsta av dessa. I mitten av 1800-talet hade rasen spridit sig till andra europeiska länder och 1888 blev drottning Victoria förtjust i rasen, vilket bidrog till att öka rasens popularitet. Brittiska uppfödare avlade då dem i mindre storlek och med allt mer päls.

Personlighet

Det är en livlig och energisk liten hund som är väldigt lojal mot sin familj. En pomeranian älskar att bli buren och klappas, men överdriv inte – den måste stå på sina egna fyra ben! Rasen är en utmärkt vakthund då den är mycket högljudd. Trots dess vänliga och tillgivna natur ska man vara försiktig, i synnerhet kring små barn, då den är ganska skör och kan drabbas av brutna ben.

Hälsa

Likt många små raser kan en pomeranian drabbas av lösa knäleder (patellaluxation). Andra vanliga hälsoproblem är ögonsjukdomar, en åkomma som orsakar pälsavfall och luftrörskollaps som orsakar hosta.

Motion

En pomeranian är inte alltför krävande när det gäller motion och tar glatt flera korta promenader eller en springtur i trädgården med sin ägare. Den klarar även av att gå ganska långt innan den blir trött.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta ofta och lite. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Under uppväxten krävs det extra pälsvård för att hjälpa pomeranians pälsbyte, men när detta har hänt räcker det om man borstar pälsen ett par gånger i veckan. Kontrollera regelbundet underullen efter tovor. Använd inte en alltför fintandad kam eftersom detta skadar underullen och förstör fylligheten. Kamma pälsen med en glestandad kam och borsta den sedan lätt. Dessutom ska tassarna trimmas då och då.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.