Tax, strävhårig

Dachshund (Wire Haired)

Detta är en hund med lång rygg, korta ben och mycket låg höjd. Den strävhåriga taxen är visserligen liten, men fortfarande muskulös och kraftfullt byggd med bred bringa och välutvecklade framben. Den har en kort, sträv päls med buskiga ögonbryn och skägg. Pälsen finns i en mängd färger (se rasstandarden för mer information). En vuxen tax väger 9–12 kg och är omkring 35 cm i mankhöjd.

 • Hund som passar ägare med viss erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Lite dregel
 • Pälsvård en gång i veckan
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Högljudd hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Taxen kan spåras direkt tillbaka till 1400-talet i Tyskland, även om liknande hundar förekommer i urtida egyptisk och mexikansk konst. Kvarlevorna efter en liknande hund hittades i resterna av ett skeppsvrak i Italien och daterades till första århundradet v.t. Den tyska rasstandarden fastställdes 1879 och rasklubben etablerades 1888. Rasen kom till Storbritannien med prins Albert och blev populär i Storbritannien och Amerika under 1800-talet. Normaltaxen användes primärt för att jaga grävling, men har även använts för annat villebråd.

Personlighet

Den strävhåriga taxen kan vara mycket självständig och kräver en mjuk, konsekvent och tålmodig träning. Social träning i tidig ålder krävs för att vänja taxen vid barn, främlingar och andra sällskapsdjur. Det är en ras som fäster sig vid sin familj, och i synnerhet vid en särskild familjemedlem, men kan vara reserverad mot främlingar.

Hälsa

Det vanligaste hälsoproblemet har att göra med taxens kroppsform, vilken gör att den ofta drabbas av ryggproblem. Hjärtsjukdom är också relativt vanligt förekommande hos rasen. Likt många raser kan det förekomma ärftliga ögonsjukdomar och avelshundar bör ögontestas.

Motion

Den behöver minst en halvtimmes motion varje dag. Taxens jaktinstinkt kan göra att den springer iväg på jakt efter en doft eller ett villebråd så se till att din hund kommer på inkallning innan du tar av den kopplet. Tänk på att taxen framavlats för att arbeta som grythund och kan gräva under många slags staket. Du bör därför säkerställa att trädgården är säker.

Näring

Små hundar har en snabb matsmältning vilket innebär att de gör av med energi snabbt, och med deras små magar så måste de äta lite och ofta. Maten för små hundraser är designad med rätt mängd näring och med mindre bitar för att passa mindre munnar. Det gör att hunden tuggar längre, vilket i sin tur förbättrar matsmältningen.

Pälsvård

Den strävhåriga taxens päls bör trimmas två till tre gånger om året. Ansiktshåret bör kammas igenom minst en gång i veckan och trimmas då och då. Det är bäst att låta en professionell hundfrisör trimma pälsen, såvida inte uppfödaren kan lära den nya ägaren att göra det. Pälsen ska plockas/trimmas, inte klippas. Klippning förstör pälsens struktur.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.