Welsh corgi pembroke

Welsh Corgi (Pembroke)

Welsh corgi pembroke är en kort och robust liten hund med en låg profil och ett rävliknande ansikte. Den raka, mellanlånga pälsen är vattenavvisande och kan vara röd, mahogny, sandfärgad, svart eller mellanbrun med eller utan vita tecken. En vuxen pembroke är 25–30 cm i mankhöjd och väger 9–12 kg.

 • Hund som passar för ägare med erfarenhet
 • Viss träning krävs
 • Jag vill ha en hund som jag kan ta med på lugna promenader
 • Måttlig motion
 • Liten hund
 • Visst dregel
 • Pälsvård varannan dag
 • Behöver inte en allergivänlig ras
 • Tyst hund
 • Vakthund. Skäller och varnar
 • Kan behöva träning för att bo med andra hundar och katter
 • Kan behöva träning för att bo med barn

Ursprung

Man har hittat uppgifter som tyder på att hundrasen har funnits i Storbritannien sedan 900-talet. Den tros ha förts till Wales av flamländska vävare och var mycket populär som vallhund under 1300- och 1700-talen. 1934 erkändes welsh corgi som två olika raser, pembroke och cardigan, i Storbritannien.

Personlighet

Det är normalt en lydig och aktiv liten hund. Den är modig, utåtriktad och vänlig – en stor hund i liten förpackning. Rasen är lydig och lojal mot familjen och är ideal för ett aktivt, livligt hem. Welsh corgi pembroke är en bra vakthund, vaksam hemma och duktig på att tillkännage besökare.

Hälsa

Det är i allmänhet en mycket tålig hundras. Likt många andra raser kan welsh corgi pembroke dock drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftledsdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem). Därför är det viktigt med en bedömning av ögon och höfter innan avel. Hundens kroppsform gör den också mer benägen att få problem med ryggen.

Motion

Den har visserligen korta ben, men welsh corgi pembroke avlades fram för att driva boskap och har därför massor av energi och ork. En fullvuxen hund behöver åtminstone en timmes motion per dag.

Näring

Din hund behöver en balanserad diet med alla huvudsakliga näringsämnen samt konstant tillgång till färskt dricksvatten. Det är viktigt att genomföra regelbundna kontroller av kroppsskicket för att vara säker på att din hund är i toppform. Kom också ihåg att ge din hund mat åtminstone två gånger om dagen och enligt riktlinjerna för det specifika fodret.

Pälsvård

Pälsen är medellång, rak och vattenavvisande och har en tät underull. Den är lättskött och behöver bara borstas då och då för att avlägsna lösa och döda hårstrån. Om hunden har varit ute i lera så kan man enkelt att avlägsna leran när den har torkat.

Bäst hundraser för barn

Trots att många hundar traditionellt anses vara bra med barn så måste alla hundar och barn lära sig att umgås och respektera varandra och vara trygga tillsammans. Även då bör hundar och unga barn aldrig lämnas ensamma tillsammans, och vuxna bör hålla uppsikt över deras samspel.

dog

Är detta rätt hundras för dig?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår hundrasguide och ta reda på vilka hundraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din hund båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det är otroligt givande att adoptera en hund från ett djurhem. Ofta innebär det att du ger hunden en andra chans. Det finns många hundar som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt hundar. Medarbetarna lär sig allt de kan om hundarna de får in och tar sig tid att lära känna dig, din familj och din livsstil innan de matchar dig med någon av sina hundar. Dessutom råder de dig gärna och svarar på eventuella frågor både före och efter adoption. Klicka här för mer information och länkar till samarbetspartners där du kan hitta din nya fyrbenta vän.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig hundvalp bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Kontakta kennelklubben eller sekreteraren för en rasklubb. De kan ha en lista över tillgängliga valpkullar eller sätta dig i kontakt med uppfödare nära dig. Försök välja en licensierad uppfödare och gå på hundutställningar, där du kan träffa uppfödare personligen och fråga om tillgängligheten på valpar för din valda ras.

Välkomna din nya hund hem

Oavsett om du tar hem en liten valp eller ger en vuxen hund ett nytt hem är detta en otroligt spännande tid för alla. Medan du väntar på den stora dagen kanske du distrahera dig själv och som tur är finns det några saker du måste ordna innan du välkomnar den nya familjemedlemmen hem.