Introducera din hund för andra sällskapsdjur

Det är normalt enkelt för hundar att bli vänner och din hundvalp kommer nog att älska att umgås med andra hundar.
Introducera din hund för andra husdjur
Introducera din hund för andra husdjur
Introducera din hund för andra husdjur

De kommer nog mest troligtvis att ta chansen att busa med varje lekkamrat de får – stor eller liten! Som med alla nya saker för din valp är det viktigt att introducera dem till andra djur försiktigt och över tid, för att ge deras vänskap bästa möjliga start.

Hundar och katter kan normalt komma väl överens, men vissa sällskapsdjur ska hållas borta från hundar. Bland annat kaniner, marsvin, hamstrar och reptiler bör alltid skyddas.

Introducera en ny hundvalp för din vuxna hund

Din hund är nog van vid att ha hemmet för sig själv så det kan komma som en chock för den att behöva dela bostaden för första gången. Prova de här tipsen för att introducera en ny hundvalp för din vuxna hund så smidigt som möjligt.

 • Innan du tar hem hundvalpen, se till att din nuvarande hund har fått alla sina vaccinationer så att alla håller sig glada och friska.
 • Hitta en neutral plats där hundarna kan träffas – någonstans där din nuvarande hund inte har sitt revir. Det är en bra idé att presentera dem för varandra utomhus, men om din valp inte har fått alla sina vaccinationer än bör ni stanna i din trädgård.
 • När din valp har fått sin första vaccination (minst), och veterinären har sagt att det är tryggt att göra så, kan du ta ut din valp i trädgården och låta den vänja sig vid alla spännande nya intryck och dofter.
 • Koppla sedan valpen och ta ut din vuxna hund, också den i koppel. Om din nuvarande hund är stor eller hetsig kan det vara en bra idé om den bär en nosgrimma för att förhindra eventuella plötsliga utfall när den hälsar. Hundarna lär vara nyfikna på varandra så låt dem närma sig varandra medan du håller löst i deras koppel. Lugna dem genom att berömma dem och ignorera eventuella gnyenden eller skall.
 • Belöna lugna, återhållsamma reaktioner med mjuka strykningar, lugna ord och kanske några små godbitar. Om någon av hundarna blir alltför exalterad är det viktigt att du behåller lugnet. Vänta tills den lugnar ner sig eller sära på hundarna en stund innan du försöker igen.
 • Med korta och många introduktionsmöten så lär hundarna snart bli bästa vänner.
 • Låt din vuxna hund "bjuda in" valpen inomhus. Ha båda hundarna kopplade tills valpen har sett sig omkring ordentligt och din nuvarande hund lugnt accepterar den utan att reagera. Beröm och klappa både din hund och valp som belöning för acceptans och tolerans.

Om du har några frågor om processen med att introducera en valp för en äldre hund bör du be om hjälp i god tid. Din lokala hundtränare eller veterinär ger dig råd och tips

Puppy sitting behind adult dog in forrest

Att introducera en annan vuxen hund för din nuvarande hund

 Black labrador and crossbreed dog standing together

Om du introducerar en fullvuxen hund för din befintliga hund ska du inte bli överraskad om de inte blir vänner med en gång. Bli inte ledsen för det – om du låter dem lära känna varandra gradvis på neutral mark utanför hemmet (helst på en plats som är okänd för dem båda) så finns det normalt inget skäl till att de inte ska komma överens och bli riktigt goda vänner.

 • Om du introducerar en annan hund ska båda hundarna vara kopplade (och gärna ha nosgrimma om de är stora, nervösa eller upphetsade) när de lär känna varandra.
 • Om de börjar morra eller skälla på varandra ska du omedelbart skilja dem åt och vänta tills de lugnar ner sig innan du försöker igen.
 • Om de efter många sådana försök fortfarande inte kommer överens kan du kontakta en professionell etolog.

Att introducera din nya hund för din katt eller kattunge

Det viktigaste att tänka på när du introducerar en valp för en katt är säkerheten. Hundar kan bli väldigt upphetsade kring katter så det kan ta tid innan de lär sig att komma överens! Om din hund fortsätter vara upphetsad eller aggressiv kring din katt efter flera introduktionsförsök bör du fråga din veterinär om råd och se om en etolog kan hjälpa dem att leva tillsammans.

När din nya valp eller hund känner sig avslappnad och bekväm i sitt nya hem är det dags att presentera den för din katt. Du måste ha tålamod och ge din katt tid att lära känna sin nya rumskompis, i synnerhet om din katt inte har bott tillsammans med en vänlig hund tidigare. Det är inte ovanligt att katter reagerar på en ny hund genom att fräsa eller slå med tassarna, eller att försöka rymma eller gömma sig.

 • Det kan vara svårt att introducera en valp för en katt, men ditt jobb är att få båda djuren att slappna av i varandras sällskap. Se till att din katt eller kattunge är i ett säkert område, där hunden inte kan nå den, och håll din nya hund kopplad.
 • Belöna hunden när den är lugn och försök att behålla ditt lugn även om hunden skäller.
 • Efter cirka fem minuter leder du bort hunden så att katten kan lämna rummet för en paus.
 • Introducera dem i kortare stunder på några få minuter åt gången, i olika rum, flera gånger om dagen så att de vänjer sig vid att se och känna doften av varandra i hela bostaden. Håll din hund kopplad.
 • När de är lugna och avslappnade låter du katten lämna sitt trygga område, samtidigt som hunden fortfarande är kopplad. Låt dem undersöka varandra och ge dem massor av beröm och kärlek om de tolererar varandra! Glöm inte att behålla lugnet om någon av dem visar att den är olycklig. Upprepa processen i så många rum i bostaden som möjligt.
 • Övervaka dem tills du vet att de kommer överens och lossa kopplet först när du är säker på att hunden inte kommer att reagera eller försöka jaga din katt. Säkerställ att din katt har tillgång till områden utanför hundens räckhåll så att den kan fly om den är orolig.
 • Skilj din hund och katt åt vid måltider så att de kan äta i lugn och ro utan att riskera att de stjäl varandras mat.
 • Placera kattlådan någonstans där katten lätt kommer åt den, men utom hundens räckhåll. Det kanske inte låter så trevligt, men din hund kan följa sina instinkter och tycka att det är en bra idé att äta kattlådans innehåll!
 • Säkerställ att din katt får gott om möjligheter att jaga och förfölja rörliga leksaker så att din hund kan slappna av utan att vara rädd för att attackeras av en smygande katt.

Oroa dig inte om din hund och katt inte blir bästa vänner. Katter är ofta naturligt självständiga och din katt kanske bara ignorerar din hund, även om den har accepterat dess närvaro. Med tiden blir dock de flesta hundar och katter som bor tillsammans vänner, även om det till stor del är på kattens villkor! Så länge både hunden och katten har sina egna utrymmen, med hundfria zoner för katten, bör allting gå bra.