Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Daniel

Regional Leader Purina Institute and Veterinarian @Purina

Daniel
Ingredienser

Ingredienser

Läs mer >

Katter är dedicerade köttätare (carnivorer) och behöver vissa essentiella näringsämnen som bara finns i animaliska källor, medan hundar är allätare (omnivorer) och kan anpassa sig efter ett välbalanserat vegetariskt eller till och med veganskt foder. Dessa typer av foder kan dock sakna många viktiga näringsämnen och du bör därför alltid prata med en veterinär eller näringsfysiolog om du funderar på att ge din hund den här typen av foder.

Katter är dedicerade köttätare, vilket innebär att de behöver specifika näringsämnen som finns i rikliga mängder i animaliska vävnader och saknas i helt vegetariska foder:

  • Katter har höga krav på proteiner och aminosyror, som deras kroppar bryter ner väldigt snabbt. Om resurserna börjar ta slut kan de inte reducera nedbrytningstakten, vilket gör dem särskilt känsliga för brister.
  • Taurin (en aminosyra som enbart finns i animaliskt baserade proteiner) är särskilt viktig i näring för katter. Brist på detta kan leda till blindhet och/eller hjärtsvikt. Katter har en minimal förmåga att syntetisera tillräckligt med taurin för att uppfylla sina behov och behöver därför ett tillskott av detta i sin kost, vilket enbart finns i material av animaliskt ursprung. Syntetiska tillskott är tillgängliga, men kan variera i biotillgänglighet och det finns inga felmarginaler.
  • Arachidonsyra (en essentiell fettsyra) är ett annat exempel på ett näringsämne som katter behöver och som bara är tillgänglig från animaliska källor, tillsammans med A-vitamin (retinol), eftersom katter inte kan tillgodogöra sig tillräckliga mängder provitamin A i grönsaker.
  • Katter måste även ha bra halter av vitamin B12 som förekommer naturligt i animaliska råvaror.

Hundar klassificeras som allätare. Detta innebär att hundar kan få i sig alla näringsämnen de behöver från antingen animaliska ingredienser eller växtingredienser och kan anpassa sig till en välbalanserad vegetarisk kost för hundar. Både vegetariska och veganska hundfoder ska kontrolleras noga av en veterinär eller näringsfysiolog, då de kan sakna vissa aminosyror, vitaminer och mineraler.