hund
hund
1

Att tänka på när du ska köpa hund

Funderar du på att köpa hund? Du har en fantastisk resa framför dig. Men innan du bestämmer dig, bör du noga tänka igenom ditt beslut. Här är lite hjälp på vägen.

Din hund kräver mycket tid

Du kommer att behöva ägna mycket tid och arbete åt din hund. Förutom träning och motion, vill hundar ha uppmärksamhet och omtanke för att må bra. Fundera över hur mycket tid du är beredd att lägga varje vecka. Engagera gärna familj och vänner i din hund, så att den känner sig trygg med flera personer. Har du barn, kan du ge dem tydliga arbetsuppgifter.

Träning är ett roligt sätt att spendera tid med din nya familjemedlem. Du kan lära din hund kommandon och träna på enkla uppgifter så fort du fått hem den. Här är några praktiska tips när du ska börja träna din hund.

Kvinna med hund i koppel

Din hund ska passa in i ditt liv

Det är viktigt att välja en hund som passar både din livsstil och ditt boende. Bor du i en liten lägenhet? Då passar kanske en mindre hund bättre. Kan du ta med din hund till jobbet? En hund ska inte vara ensam längre än fyra timmar i sträck. Reser du mycket? Då kan det vara bra att ha någon som ofta kan ställa upp som hundvakt. Fundera över hur en hund skulle passa in i ditt liv. Kanske kommer du fram till att det inte är läge att köpa hund överhuvudtaget just nu.

I väntan på din nya hund, kan du passa på att förbereda dig för att kunna välkomna din hund hem på bästa sätt.

Golden retriever-valp som tuggar på leksak
Man som läser med valp i knät

Välj rätt hundras

Det finns oändligt många hundraser att välja bland. Läs på ordentligt om olika hundraser, så att du är säker på att du köper en hund som passar dig. För att göra det enklare, kan du börja med att fundera över vilka egenskaper du tycker är viktiga.

 

Liten eller stor hund?

En liten hund kräver såklart inte lika mycket plats som en stor, varken hemma eller i bilen. Eftersom en liten hund äter mindre, blir också matkostnaden lägre. Även om en stor hund ofta behöver röra på sig mer än en liten, finns det många små hundar som också behöver mycket motion och mental stimulans.

 

Mycket eller lite päls?

Har din hund mycket päls, behöver du lägga mer tid på att borsta och bada, än om din hund har lite päls. På vissa raser trimmar man även pälsen. Tycker du att städning är hemskt tråkigt, kan det vara bra att tänka på att vissa hundraser fäller mer än andra.

Liten hund som ligger i gräs

Tik eller hane?

Tikar blir ofta mindre än hanar och fungerar i allmänhet bra med andra hundar. Hanar däremot kan ha svårt att umgås med andra hanar. En tik kan ha ett mer oregelbundet temperament och löper två gånger om året. Under de tre veckorna kan hon bli nedstämd och irriterad.

 

Vilken personlighet?

Alla hundar har sin egen, unika personlighet. Men vissa beteenden är medfödda och typiska för hundrasen. Fundera på vilka egenskaper som passar dina behov och vanor. En lugn eller aktiv hund? En hund som gillar andra människor och hundar? Eller älskar att träna? Om ni passar ihop, blir det så mycket enklare och roligare.

Hitta rätt hundras för dig genom vår hundrasguide. Du kan också lära dig mer om egenskaperna hos olika hundraser i vårt stora hundrasbibliotek.

Så mycket kostar en hund

Kostnaden för att köpa en hund varierar, från 5 000 kronor om du vill adoptera en hund från ett djurhem, upp till 12 000-32 000 kronor för en renrasig valp. Blandraser är ofta billigare än renrasiga, men du får ändå vara beredd att betala 10 000-15 000 kronor.

Tänk på att en hund är dyr i drift. Räkna med att lägga runt 12 000 kronor första året, då du behöver vaccinera, köpa koppel, matskålar, hundkorg, leksaker, en bur till bilen och annat. Sedan brukar kostnaderna vara runt 10 000 kronor om året för mat, försäkring och veterinärbesök. Men det varierar såklart beroende på varje hunds individuella behov.

Schäfervalp som ligger i gräs
Familj med golden retriever i park

Köp din hund från rätt uppfödare

När du köper hund, är det viktigt att göra det från en seriös uppfödare som tar väl hand om sina hundar. Vill du köpa en renrasig hund, är ett tips att börja leta hos de uppfödare som är anslutna till Svenska Kennelklubben. Jämför olika uppfödare, så att du hittar en du känner dig trygg med. Du ska vara bekväm med att höra av dig till uppfödaren med frågor efter köpet.

Border collie som ligger i gräs

Adoptera din hund från ett djurhem

Att adoptera en hund utan hem kan vara enklare än att köpa en valp, eftersom en vuxen hund ofta redan är rumsren och inte alltid behöver lika mycket träning. Men tänk på att vissa hundar har kommit till djurhemmet för att de blivit vanvårdade eller misshandlade. Då kan de behöva extra mycket tid, uppmärksamhet och kärlek.

Här får du veta mer om vad du ska tänka på och hur det går till att adoptera en hund.

Djurhem vi samarbetar med

Både Djurens vänner och Djurhemmet i Aggarp kan hjälpa dig att adoptera en hund.

11 anledningar att köpa hund

Har du bestämt dig för att köpa hund, är det bara att gratulera. Du får en trogen vän som dessutom hjälper dig att hålla dig friskare. Visste du till exempel att hundägare både har lägre blodtryck och bättre immunförsvar än de utan hund?

Som blivande hundägare kan du glädja dig åt dessa fördelar med att ha hund

Flicka och hund som kramas