Att köpa hund

Innan du väljer att skaffa hund behöver du fundera på om du har tid till att ta hand om en hund. Läs mer om vad du bör tänka på när du ska köpa hund här.
hund
hund
1

Det finns många fördelar med att skaffa hund. Du skaffar inte bara ett nytt husdjur men får även en ny familjemedlem och hängiven följeslagare. Dock är det viktigt att komma ihåg att hundar är tidskrävande och behöver mycket uppmärksamhet. Om du funderar på att köpa hund bör du därför tänka igenom ditt besult ordentligt och fundera på om en hund passar din livsstil. I regel ska hundar inte lämnas ensamma hemma i mer än fyra timmar i sträck. Om du inte har möjlighet att ta med hunden till jobbet är det därför viktigt att det finns någon annan som kan ta hand om hunden mitt på dagen.

Hur mycket kostar en hund?

Kostnaden för en hund kan variera beroende på vilken sorts hund du köper. En renrasig valp kostar oftast minst 12000 kr. I många fall får du dock räkna med att betala runt 18000-20000 kr beroende på vilken ras du är intresserad av. Blandraser är i regel billigare än renrasiga hundar. Dessa kostar oftast mellan 5000-10000 kr men kan i vissa fall även stiga högre i pris. Man kan även adoptera vuxna hundar som behöver nytt hem från hundstall. Dessa hundar kostar omkring 2000-5000 kr.

Det är även viktigt att ha i åtanke att en hund är ganska dyr i drift. Utöver inköpskostnaden för en hund är det många kostnader som tillkommer. Utgifterna är störst under det första året eftersom man då måste köpa koppel, mat- och vattenskålar, hundkorg, bur till bilen, leksaker med mera. Under valpens första år får man räkna med att det tillkommer kostnader på omkring 12000 kr utöver inköpspriset. Under de resterande åren kan man räkna med att kostnaderna hamnar runt 6000-8000 kr per år för mat, försäkring med mera.

3
4

Vilken sorts hund ska jag köpa?

När du väl har beslutat dig för att köpa hund är nästa steg att bestämma vilken hund du ska köpa. Det finns oändligt många hundraser att välja bland. Därför är det viktigt att du läser på om de olika raserna som du är intresserad av för att hitta en hund som passar dig och din familj.

Liten eller stor hund?

För att få en klarare bild av vilken hund du söker kan det först och främst vara bra att fundera på om du vill ha en liten eller stor hund. Små hundar kräver givetvis inte lika mycket utrymme varken i hemmet eller i bilen som en stor hund. Stora hundar kostar generellt sett också lite mer då dessa är i behov av större mängder mat än små hundar. Däremot passar stora hundar generellt sett bättre om du har små barn då dessa inte är lika ömtåliga. Det är också viktigt att komma ihåg att vissa stora hundar som till exempel jakthundar kräver mycket motion och det är därför du funderar över om du har möjlighet att ge hunden den motionen den behöver innan du väljer att köpa en sådan hund.

5

Mycket päls eller lite päls?

Du bör även fundera på om du vill ha en hund med mycket eller lite päls. Hundar med mycket päls kräver mer arbete än hundar med lite päls då dessa behöver borstas och badas regelbundet. För vissa raser är det även vanligt att man trimmar pälsen vilket leder till en extra kostnad om du inte väljer att göra detta på egen hand. Vissa hundraser fäller även mer än andra vilket också leder till mer arbete då du kan behöva städa hemmet oftare.

Tik eller hane?

Det kan även vara en god idé att fundera på om du vill ha en tik eller hane. Tikar blir oftast lite mindre än hanhundar och fungerar generellt sett bra tillsammans med andra tikar och hanar. Hanar däremot kan ha svårt att umgås tillsammans med andra hanar. Dock har tikar ett mer oregelbundet temperament och löper två gånger per år. Varje löpperiod pågår i cirka 3 veckor och under och innan denna period kan hunden bli lite nedstämd och irriterad.

Var ska man köpa hund?

När du ska köpa hund är det viktigt att du väljer en seriös uppfödare som tar väl hand om sina djur. Många seriösa uppfödare är anslutna till Svenska Kennelklubben så det kan vara en bra idé att starta där. Jämför också olika uppfödare och välj den som du känner dig trygg med. Det är viktigt att du känner dig bekväm med att återkomma till uppfödaren med frågor efter köpet.

Ett annat alternativ är att adoptera hundar som behöver nytt hem från hundstall. Att adoptera en vuxen hund kan ibland vara enklare och mindre tidskrävande än att köpa en valp eftersom en vuxen hund oftast redan är rumsren och har en etablerad rutin. Dock blir vissa hundar placerade på hundstall på grund av vanvård och misshandel. Dessa hundar kan istället kräva väldigt mycket tid, uppmärksamhet och kärlek och det är därför viktigt att du funderar på om du har tillräckligt med tid för att klara av att ta hand om en sådan hund innan du bestämmer dig för att adoptera.

6