Aggressivt beteende hos katter

Även om dina katter för det mesta är kärleksfulla och snälla kan de ibland vara på dåligt humör precis som vi och kattaggression är det andra mest vanliga kattbeteendeproblemet efter sprejning inomhus.
Aggressiv katt | detta bör du känna till
Aggressiv katt | detta bör du känna till
Aggressiv katt | detta bör du känna till

Allt eftersom katter har utvecklats till att bli rovdjur längst upp i näringskedjan har aggression blivit en del av deras beteende. Katter använder aggression av flera orsaker, som att fånga och döda ett byte, försvara sig och sitt revir och hålla undan konkurrenter.

Förhoppningsvis visar inte din katt aggression mot dig hemma, men om den gör det är det vissa saker du kan göra för att förstå och lösa eventuella problem.

Om katten är aggressiv måste du fråga dig varför. Är den rädd eller orolig för något? Har den ont? Försvarar den sitt revir? Leker den bara för våldsamt och håller inte koll på sina tänder och klor? Eller verkar det bara som att den förföljer dig som om du är ett byte?

Det finns många anledningar till varför katter uppvisar ett aggressivt beteende och de flesta är normala, även om de är olämpliga i en hemmiljö. Ibland är det tillfälligt, orsakat av direkta omständigheter (den kanske hat snubblat över en fiendekatt), medan det ibland är en del av kattens personlighet – brist på socialisering och hantering i ung ålder är ofta en vanlig orsak till aggression.

Det är alltid en god idé att få din katt kontrollerad av veterinär om den har blivit aggressiv, bara för att utesluta att beteendet inte beror på smärta eller obehag. Smärtorsakad aggression är vanligt, så om veterinären kan göra att din katt mår bättre blir den antagligen mycket mindre irriterad.

Aggressiv katt | detta bör du känna till

De flesta katter älskar att kela, det är en del av det som gör dem så tilltalande och en av de många orsaker som gör dem till underbara husdjur. Men vissa katter gillar inte att bli klappade, möjligen på grund av omild behandling när de var små eller för att de helt enkelt inte hanterades tillräckligt när de var unga. Oavsett orsak ska du börja med att vidta små åtgärder för att ge katten tid att anpassa sig till att bli rörd.

Det görs bäst genom korta men ofta förekommande kelstunder, som ska vara positiva, belönande erfarenheter för katten. Undvik känsliga områden som mage och svans och stryk den ovanpå huvudet, ned mot skuldrorna och längs ryggen. Prata lugnande med den och erbjud kanske en godbit, särskilt om den blir motiverad av något riktigt gott!

Avsluta kelstunden medan den fortfarande är nöjd med att bli klappad, men var uppmärksam på kroppsspråket. Om spinnandet slutar, ögonen spärras upp, den stelnar, svansen börjar svänga eller om öronen fälls ned, slutar du klappa den direkt och tar en ny kelstund om några timmar. Om du hör att katten morrar och särskilt om du hör katten väsa, backar du undan och ger den lite utrymme – en väsande katt är inte en glad katt!

Öka långsamt längden på kelstunderna över tid, men var realistisk över vad du kan uppnå. Vissa katter gillar helt enkelt inte att bli upplyfta eller bli kittlade på magen.

Det här tillvägagångssättet kan också användas med aggressiva katter där katten i ena stunden är tillgiven och tycker om att bli klappad, men sedan plötsligt vänder och gör ett utfall med ett bett eller en rivning. Det här är naturligtvis upprörande, eftersom det kan verka som om katten inte tycker om dig, men så är inte fallet. Kattaggression i den här formen innebär oftast att katten är förvirrad av att ha en dubbel identitet som ett husdjur och ett rovdjur som måste ta vara på sig själv, så den gör ett utfall som ren instinkt.

Aggressiv katt | detta bör du känna till

Även om det kan komma som en chock ska du försöka hålla dig lugn om du blir riven eller biten av din aggressiva katt, eftersom skrik, plötsliga rörelser eller fysisk vedergällning bara skrämmer katten och gör den mindre mottaglig för kel i framtiden.

Se till att du tvättar eventuella rivmärken eller bett direkt i varmt vatten med tvål och smörj in dem med antiseptisk kräm. Sök läkarvård om rivmärket blir infekterat eller om du utvecklar några symptom, som feber, huvudvärk eller svullna lymfkörtlar.

Aggressiv katt | detta bör du känna till

Under leken är det vanligt att katten ser vad den än leker med som "byte", så lek aldrig med händerna för du kan du bli biten eller riven. Använd istället en metspöliknande leksak eller en fjärrstyrd leksak för att leka med katten på säkert avstånd.

Omriktad jakt ses ofta hos innekatter som har begränsade möjligheter att uttrycka sitt naturliga beteende utomhus, vilket är orsaken till att de ibland ligger och väntar bakom en dörr och kastar sig över dig när du går förbi. Som med de flesta kattbeteendeproblem är det bäst att ignorera det. Stå still, var tyst och reagera inte. Om du inte gör något kommer katten att förlora intresset. Om du misstänker att den tänker hoppa på dig kan du avleda kattens uppmärksamhet genom att rulla en leksak över rummet som den kan jaga.

Ibland verkar det som om katten blir fixerad vid ett annat föremål, som åsynen av en rivaliserande katt eller en fågel genom fönstret och du kan tydligt se på kroppsspråket att den är i "jaktläge". Den kan omrikta ett aggressivt beteende mot dig om du råkar röra eller störa den när den är i det här tillståndet, eftersom den inte inser att det är du och inte det byte den har spårat. Att prata med den med en lugnande röst innan du närmar dig den kan hjälpa till att få ur den ur det här fokuserade tillståndet eller försök att rulla en pappersboll förbi den för att distrahera den på ett säkert sätt.

Aggressiv katt | detta bör du känna till

Katter kan vara ganska ensamma varelser, men de kommer vanligtvis glatt överens med andra katter i familjen. Många katter är mycket tillgivna och kärleksfulla mot varandra, medan andra lär sig att tolerera varandra och lämna varandra i fred, förutsatt att de har tillräckligt med utrymme. Men om boendeytan är för liten kan småbråk bryta ut mer ofta.

Katter undviker vanligtvis konfrontation och föredrar att springa bort från hotfulla situationer, så om du har mer än en katt ska du se till att det finns många högt belägna flyktvägar i huset, som kattställningar och fönsterbänkar utan saker dit de kan dra sig undan om det blir bråk.

Men precis som det finns alla typer av personligheter hos människor, finns det många olika personligheter bland våra husdjur och vissa katter tycker inte om att dela sitt hem med andra eller kan tycka illa om en viss katt. I de fallen kan råd från en beteendespecialist vara användbara, även om det ibland är bäst och mest rättvist för alla att omplacera en av katterna.

Låt det ta tid när du introducerar nya katter i hemmet och säg aldrig åt eller straffa den katt du redan har om den inte är särskilt välkomnande till att börja med, eftersom det kan leda till ytterligare negativa associationer. Ge dem tid och utrymme att vänja sig vid varandra och sök hjälp från veterinär eller beteendespecialist om det behövs.

Aggressiv katt | detta bör du känna till

Aggression mot grannkatter är mycket vanligt hos okastrerade hankatter, som kan vara mycket revirstarka och tävlingslystna. Som tur lever den stora majoriteten av kastrerade katter ganska bra tillsammans eller kan åtminstone tolerera varandra! De kommer att försöka undvika fysisk kontakt så mycket som möjligt och föredra att kråma sig och jama hot åt varandra, innan de når ett tidsdelningsavtal för vilka favoritområden som ska utforskas.

I stadsområden, där utrymmet är begränsat, kan katter råka i luven på varandra medan de väntar på att använda samma utrymme. I den här instansen kan du försöka prata med dina grannar för att se om ni kan ordna så att ni släpper ut era katter vid olika tidpunkter, så att det är mindre risk att de stöter på varandra. Det är också en bra idé att bara släppa ut katterna efter att de har ätit, så att de är mer slöa och nöjda.