Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Närbild av den bengaliska katten med gröna ögon

Förstå din katts psyke

7 minuts läsning

Känslomässig utveckling och kattvård är några av de viktigaste delarna för att hålla en glad katt.

Din katts känslomässiga behov är baserade på dess personlighet, ålder och livsstil. Om din katt till exempel tillbringar större delen eller hela av sin tid inomhus, kan den förlita sig mer på dig för att få dess känslomässiga välbefinnande uppfyllt. Att hålla ett så intelligent och känslomässigt sofistikerat husdjur glad kan kräva lite ansträngning och fantasi, speciellt om din katt inte använder sina naturliga instinkter för att överleva på egen hand utomhus.

Kort om kattens historia

Dagens huskatter härstammar från vilda katter som började dra nytta av överflöd av möss runt majsförråd i tidiga civilisationer i Mellanöstern och Nordafrika, för cirka 4 000 år sedan. Idag föds husdjurskatter oftare inomhus än i det vilda, och tillbringar hela sina liv med att matas och älskas som en del av våra familjer – långt ifrån deras förfäders ensamma livsstil som jägare!

Det finns över 50 renrasiga katter runt om i världen, även om den överlägset vanligaste är "bondkatten" med sin underbara variation av pälsar och färger.

Kattpsykologi

När din katt gör något (till exempel jagar), kommer det sannolikt att tillfredsställa något slags behov. De tre viktiga "positiva systemen" (typer av behov) inom kattpsykologi är:

  • Det belöningssökande (eller bara "sökande") systemet
  • Omsorgssystemet
  • Leksystemet

Varje behov föranleder ett visst beteende från din katt – den vill uppfylla det behovet! Men när din katt gör något som att jaga uppfyller den inte bara ett av dessa behov. Som exempel kan jakt vara "belöningssökande" (belöningen är att äta musen) såväl som "lek".

Din katts andra känslomässiga system inkluderar lust, rädsla, panik och ilska, och alla dessa system är gemensamma för alla arter av däggdjur, från möss till apor.

Kort sagt: precis som när det gäller oss människor är din katts känslomässiga behov varierande och behöver tillfredsställas. Utan chansen att utforska dessa behov skulle din katt inte lära sig så mycket, inte bilda starka band med dig och andra människor eller njuta av livet fullt ut. Det är därför det är viktigt att förstå din katts känslomässiga behov. Om de är uppfyllda kommer du att se tecken på en glad katt!

Det belöningssökande systemet

Kort sagt: "belöningssökande" inom kattpsykologi ger dem motivationen att hitta väsentliga saker som mat och vatten. Man kan säga att det är det som håller katten vid liv! Precis som för oss driver belöningssökandet också din katt att söka upp njutbara känslor, såsom att sitta på en solig plats och leka med människor. Katten behöver inte göra något av detta för att överleva, men det är verkligen givande för den, eftersom det producerar behagliga känslor.

Katter utvecklades för att jaga efter sin mat, men din katt behöver naturligtvis inte göra detta nu eftersom du matar den med näringsmässigt balanserade måltider. Din katts hjärna och känslosystem är dock fortfarande designad för jakten! Det är därför det är viktigt när du tar hand om din katt att du låter den uttrycka detta beteende så att den inte känner sig frustrerad.

Istället för att faktiskt jaga gnagare (vilket de kanske gör ändå), kommer din katt att njuta av lek som uppmuntrar den att jaga och anfalla. Leksaker designade för katter kommer till exempel att tillåta dem att utföra detta beteende och tillfredsställa deras behov. Du kommer att kunna se ditt husdjurs "sök-attackera-döda-beteende" när den leker!

Att delta i dessa lekar tillsammans är inte bara ett trevligt sätt att knyta an till ditt husdjur – det kan även hjälpa till att förebygga vanliga beteendeproblem. Undrar du fortfarande hur du kan göra din katt glad och tillfredsställa detta beteende? Att stimulera din katt flera gånger om dagen med att jaga vippor och bollar är en bra början, och de kan också njuta av att förfölja och jaga andra vänliga katter, eller till och med familjens hund!

Omsorgssystemet

"Omsorgssystemet" utvecklades i däggdjur för att hjälpa föräldrar att knyta an till sina avkommor, så att föräldrarna instinktivt tar hand om och vårdar sina barn under en mycket längre period än något annat djur. Detta är viktigt för deras överlevnad, och lever fortfarande kvar hos katter än i dag.

Omsorgssystemet ger också däggdjur – inklusive oss – möjlighet att ha alla möjliga andra relationer. Katter har utvecklats för att behålla ett vänligt, kattungeliknande beroende även som vuxna. Detta gäller särskilt när de är inomhus och blir gosade och omhändertagna av sina ägare, trots att de är självständiga och självsäkra jägare utomhus!

Vissa vuxna katter älskar andra katters sällskap, medan andra helt enkelt ignorerar dem. Andra kan till och med försvara sitt eget revir från andra katter, men alla är olika. Katter som gör detta är naturligtvis mer ensamma, och de är helt lyckliga så länge de har en kärleksfull ägare som du.

Hemligheten med en glad katt och att upprätthålla en god relation med den är att inte jaga runt den och försöka visa din tillgivenhet. Detta kanske bara varnar och distanserar den från dig. Reagera istället på tecknen på en glad katt och din kattväns krav på uppmärksamhet och fysisk kontakt när du kan, och ge den massor av avslappnat kel, skötsel och klappande.

Leksystemet

"Leksystemet" är precis vad det låter som – katternas behov av att leka, och på så sätt öva på de saker de behöver för att bli bra på att jaga! Det är mer än bara en möjlighet för din katt att träna grundläggande färdigheter med andra kattungar i sin kull. Det är ett centralt känslomässigt system, och det är avgörande för din katts känsla av välbefinnande.

När den leker uttrycker och övar särskilt unga katter på många av de belöningssökande beteenden som motiverar dem att utforska sin miljö. De gillar särskilt att leka lekar från deras "jakt"-repertoar såsom att smyga sig på, springa efter, anfalla och till och med bita varandra! Det finns ingen anledning att oroa sig för detta beteende – de är alla tecken på en glad katt.

Din katt kommer snart att lära sig att hämma den tuffa leken med sina syskon eller ägare, och fokusera sitt sanna rovdjursbeteende på leksaker. Ändå förblir försiktiga jakter och anfall på varandra en grundläggande del av att katter utvecklar sunda sociala relationer med varandra, särskilt om det finns två eller flera katter som bor i samma hushåll.

När de leker så här är katter avslappnade och ohotade. På så sätt låter leksystemet även katter uttrycka det behov av stärkta band som har sitt ursprung i omsorgssystemet. Man kan säga att "de som leker tillsammans håller ihop"!

För att fortsätta att tillfredsställa din katt och knyta band med den bör du fortsätta att stimulera dessa lekbeteenden dagligen under hela livet, med hjälp av en mängd olika kattleksaker. Allt som kan röras eller "ryckas" är jättekul för din katt!

Fortsätt att vara glad

Precis som alla däggdjur behöver din katt känna sig tillfredsställd för att känna sig lycklig, så det är viktigt att dess medfödda beteenden får ett regelbundet utlopp. Mat, fysisk kontakt, skötsel och lek tillsammans är saker din katt älskar att göra med dig – och lyckligtvis är allt detta en del av det roliga med att ha ett husdjur och ta hand om en katt!