Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Varför spinner katter?
Kattjakt i gräs

Förstå din katts kroppsspråk

9 minuts läsning

Vi vill alla veta vad våra katter tycker och känner. Här är några tips som hjälper dig att veta vad som händer.

 

Förstå katters kroppsspråk 

Ibland kanske du undrar över en förändring i din katts beteende och vad den kan innebära, eller så kanske du vill veta hur du kan se om din katt är nöjd. 

Även om katter kan verka svåra att läsa av finns det många tecken som ger dig en inblick i vad din följeslagare tänker och vilken typ av humör den är på! Du kommer förmodligen att kunna se några av din katts mer uppenbara sinnesstämningar bara genom att titta på dess kroppsspråk, ansiktsuttryck, vokaliseringar och svansrörelser. Men genom att hålla utkik efter några andra signaler, såsom följande svanssignaler och kroppsställningar, kan du få reda på ännu mer.

Katter har ett brett utbud av grundläggande känslor – de känner sig glada, ledsna, rädda, lättade och till och med frustrerade, precis som vi människor! Nyckeln till en bra relation med din katt är att lära sig att känna igen dessa känslor och reagera där det behövs.

En förklaring av kattens beteende

När du väl förstår grunderna för kattens beteende bör du snabbt kunna uppfatta hur din katt mår. Om du letar efter mer info om kattbeteenden bör vår guide ge dig allt du behöver för att tala kattspråk!

Tecken på neutralt kattbeteende

Tecken på neutralt kattbeteende

Detta är hur din katt bör tillbringa större delen av sin vakna tid, och det är en viktig del av kattspråket – avslappnad, nöjd och bekväm i bekanta omgivningar. Den borde se ut som att den är nöjd med att se världen omkring sig.

 

  • Om de ligger ner bör de sträcka på sig, rulla ihop sig till en boll eller ligga på magen med tassarna snyggt instoppade under sig.
  • Ögon kan blinka mjukt eller vara halvslutna.
  • Öronen kommer att vara avslappnade och hållas upprätt och framåt – men öronen kan även flacka runt självständigt om din katt lyssnar på saker omkring dem.
  • Morrhåren kommer att vara avslappnade och sticka ut från sidorna av ansiktet, och det kan nästan se ut som att katten ler!
  • Kroppen är skönt avslappnad, utan några spänningar som tyder på att katten är på väg att börja göra något.

Tecken på fokuserat kattbeteende

Tecken på fokuserat kattbeteende

Den ser visserligen söt och fluffig ut, men från födseln är din katt designad för att vara en utmärkt jägare – de kan förfölja och fånga byten med lätthet och fokusera 100% på sitt mål. Om din katt koncentrerar sig på ett litet, rörligt föremål eller på något nytt i sitt närområde, kommer du märka att dess kroppsspråk förändras när den försöker komma fram till vad den ska göra härnäst.

 

  • Ögonen kommer att vara öppna med smala pupiller.
  • Öronen och morrhåren kommer att vara riktade framåt, med kroppen vinklad mot vad katten fokuserar på.
  • Kroppen kan vara nära marken när katten förföljer något, med bakbenen hoprullade under kroppen.
  • Din katts svansspråk kommer att visa fokus genom att hållas ut lågt bakåt. Änden av kattens svans och dess bakdelar kan rycka lite när katten gör sig redo att anfalla. Detta är ett av de mer uppenbara svanssignalerna att hålla utkik efter – när du väl ser detta vet du att de jagar!
  • Om du är i kattens fokus, till exempel om den försöker få mat eller bli klappad, kan den gnugga sig mot dig med svansen i luften, men låt dig inte luras – den är fortfarande fokuserad på sitt slutmål!

Tecken på ett glatt kattbeteende

Tecken på ett glatt kattbeteende

En glad katt är lätt att känna igen – du bör lätt kunna uppfatta kattens kroppsspråk. Detta är tillstånden du vill att din katt ska vara i så mycket som möjligt, eftersom det är det perfekta tillståndet för kvalitetstid mellan dig och din katt.

 

  • När din katt sitter ned kommer den att vara avslappnad och upprätt med öronen riktade uppåt och framåt. Ibland kan den vrida sig försiktigt mot välbekanta ljud som din familjs röster.
  • När de ligger ner kan de ha tassarna fint instoppade under sig, eller ligga utsträckt på sidan eller till och med på rygg med benen utspridda, vilket visar att de är väldigt nöjda!
  • De kan slumra till med slutna eller halvöppna, tunga ögon – nästan som om de dagdrömmer ibland! Om de blinkar väldigt långsamt ska du försöka blinka långsamt tillbaka för att visa att du också är avslappnad – det här efterliknande beteendet är ett utmärkt sätt att stärka banden med din katt.
  • Morrhåren kommer att vara avslappnade och svansen stilla, eller hållas högt med en lätt rullning om den står upp för att säga hej till dig.
  • Om du stryker din katt kan dess ögon sluta sig av belåtenhet, och den spinner mjukt.

Tecken på oroligt kattbeteende

Tecken på oroligt kattbeteende

Katter kan vara mycket känsliga, särskilt för förändringar. Det kan ta lite tid för katter att lugna sig efter oväntade förändringar, så att lära sig att läsa symptomen på ett oroligt kattbeteende kan hjälpa dig att låta din katt komma tillbaka till ett avslappnat tillstånd.

 

Ju tidigare du känner igen detta i din katts kroppsspråk, desto snabbare kan du erbjuda en lugnande klapp när den närmar sig dig för att få lugn och lite uppmärksamhet. Din katt behöver 2–3 dagar efter en stor förändring för att vänja sig vid denna och återgå till det normala.

  • Din katts ögon kommer att vara öppna och inte blinka, och pupillerna vidgade till en oval eller rund cirkel.
  • Deras öron kan röra sig från en avslappnad främre position till att svänga runt oberoende av varandra, för att söka efter mer information. Om de är mycket oroliga kan öronen till och med lägga sig platta mot huvudet.
  • Deras huvud börjar sänkas och morrhåren dras tillbaka åt sidan för att se små och icke-hotande ut – eller till och med svepas framåt för att signalera fokus.
  • När oron ökar kan din katt börja krypa ihop, eller så kan ryggen krökas för att katten ska förbereda sig på att springa.
  • Svansspråket är mycket viktigt här – deras svans kan vara stilla eller röra sig långsamt sida till sida vid spetsen, vilket är ett tecken på oro. Om du ser den här tydliga svanssignalen, se du till att ge katten lite trygghet.

Tecken på beteende hos en rädd katt

Tecken på beteende hos en rädd katt

Ett oroligt kattbeteende kan vara subtilt, men när din katt är rädd borde det vara lättare att upptäcka detta. Om de är rädda för höga ljud kommer din katt inte att bli lugnad av att du stryker den, och det är troligt att inte ens dess favoritgodis kommer att gör susen.

 

Dess kroppsspråk säger att den är rädd, och detta kommer bara att återgå till det normala när den känner sig trygg. Försök att inte röra dig snabbt för att trösta dem, eftersom du då kan ses som ett annat hot. Ta istället bort allt som kan orsaka deras rädsla om du kan, och vänta på att de lugnar ner sig. Om din katt visar dessa tecken ofta bör du rådfråga din veterinär, som kommer att kunna hänvisa dig till en specialist på husdjursbeteende.

  • Din katts öron kommer att plattas tillbaka mot huvudet, som kan komma att sänkas med blicken vinklad uppåt.
  • De kan springa iväg, stå eller huka sig väldigt stilla om detta inte är möjligt.
  • Ögonen kommer att vara vidöppna, pupillerna helt vidgade och morrhåren tillplattade eller stå på ända.
  • Katten kan komma att fräsa, spotta, morra eller attackera med klorna ute mot nära hot.
  • Vissa katter kommer att räta ut sina framben för att få sig att se längre ut, eller böja ryggen och luta upp sig för att se större ut.
  • Svansen kan hållas under kroppen eller slå kraftigt från sida till sida.

Tecken på beteende hos en frustrerad katt

Tecken på beteende hos en frustrerad katt

Din katt kan vara aktivt frustrerad under en kortvarig specifik händelse, som att inte kunna nå sin favoritleksak, eller påverkas av långvarig, mer depressiv frustration över bristande stimulans, som att inte kunna uttrycka sitt behov att jaga.

 

Katter med långvarig frustration kan ofta misstolkas, så om du tror att din katt upplever detta är det viktigt att prata igenom det med din veterinär så att ni kan hjälpa katten nå ett lyckligare sinnestillstånd.

  • En aktivt frustrerad katt fokuserar vanligtvis intensivt på sitt frustrationsobjekt, och kommer att försöka allt den kan för att få vad den vill ha!
  • Alla kattens sinnen är inställda på målet – ögonen kommer att vara vidöppna med pupillerna vidgade, öronen framåt och morrhåren pekande framåt och utåt.
  • Den kan gå otåligt fram och tillbaka, om den inte får det den vill.
  • Katter kan inte behålla denna frustration för evigt, så om de inte kan få vad de vill kommer de antingen att ge upp, eller i vissa fall gå in i en långsiktig frustration eller till och med depression, beroende på källan till deras frustration.
  • Katter med långvarig depression kan ofta vara slöa, tappa aptiten och vill inte leka eller interagera med andra.

Tecken på beteende hos en arg katt

Tecken på beteende hos en arg katt

Om din katt uppvisar ett argt beteende måste du agera mycket försiktigt. Undvik alltid att provocera en arg katt – stirra eller skrik inte på den, gör inte plötsliga rörelser och undvik att försöka röra eller trösta den, eftersom katten kan tolka detta som ett extra hot och gå till attack. Dra dig istället långsamt tillbaka, ta bort alla hot om det är säkert att göra detta och ge din katt tid och utrymme att lugna sig.

 

Om din katts kroppsspråk regelbundet visar tecken på att den är arg, kanske du bör söka hjälp från en veterinär eller specialist på djurbeteende som kan hjälpa dig att helt förstå orsaken till ett sådant negativt kattkroppsspråk.

  • En arg katt kommer att vara stel, med svansen styv och rak eller hoprullad runt och under kroppen.
  • Den kommer att agera väldigt annorlunda än vad den gör normalt – den kan vara tyst, fräsa, spotta eller morra.
  • Den kommer att försöka se stor och hotfull ut, med upprätt päls, stela framben eller huka på ett hotfullt sätt.
  • Öronen kommer att vara spända och ligga platt bakåt mot huvudet, och morrhåren kommer att vara stela och sticka ut från ansiktet.
  • Ögonen kommer att vara hårda och fokuserade. Pupillerna kan smalna, även om vissa katter kan ha runda ögon utan att de blinkar.

Symptom på lättnad hos katter

Symptom på lättnad hos katter

När en arg, rädd eller frustrerad katt känner sig säker på att det upplevda hotet har försvunnit kommer den sannolikt att börja agera lugnare. Precis som att det är viktigt att du känner igen när katten är arg eller rädd, gäller detsamma när katten är lättad, för att hjälpa den att känna sig som sitt normala, avslappnade jag igen.

  • En katts hela kropp kan visa lättnad - vissa katter sträcker till och med ut hela kroppen för att släppa spänningar!
  • Deras ögon, öron, huvud, kropp och svans kommer alla att synligt slappna av. 
  • Morrhåren kommer att återgå till en lugn position bort från ansiktet, och deras huvud kommer att sänkas.
  • Vissa kan gäspa, vända bort och halvsluta ögonen, eller till och med tvätta sig ordentligt.

 

När du förstår hur din katt mår kan du bättre svara på dess behov och beteenden. Även om mycket av det är instinktivt – fräsandet är ett tydligt tecken på ilska även för någon som inte är kattägare – är andra tecken mer subtila. Använd guiden ovan för att identifiera hur din katt mår, och få en närmare relation. 

Vill du veta mer om kattungars beteende? Här är vår praktiska  guide till alla anledningar till varför katter jamar.