La perm

La Perms

La perm har ett elegant utseende, som påminner om siames, och ett kilformat huvud. Den lockiga pälsen finns i två varianter (långhår och korthår) och kan variera i längd och tjocklek, beroende på säsong och kattens ålder, och saknar underull. Pälsen kan vara allt från smålockig till att ha långa korkskruvar. La perm har tofsar vid kragen och bakom öronen. Den långhåriga varianten har en yvig plymsvans, medan den korthårigas påminner om en flaskborste. Båda typerna ståtar med långa, lockiga morrhår. Pälsen hos en la parm kan ha alla färger och mönster. Ögonen kan vara allt från guldtonade till blå och olikfärgade.

  • Lekfull och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Tyst katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

La perm har en lockig eller vågig päls som främsta kännetecken. Ursprunget till den här rasen fanns i en kull med vanliga kattungar på en gård i Oregon i USA 1986. En av de sex kattungarna föddes skallig, men inom åtta veckor började den få mycket mjuk, lockigt hår. Vid tre–fyra månaders ålder hade kattungen utvecklat den kraftiga, lockiga pälsen som la perm är känd för. Till skillnad mot andra raser som har lockig päls, bland annat devon rex eller cornish rex, kan en la perm ha en kort eller lång päls. Rasen är ovanlig utanför Amerika.

Ursprungsland

USA

Personlighet

La perm är en vänlig ras som älskar människor och mänskligt sällskap. Den är mycket tillgiven och njuter av att klappas. Dessutom lär den sig gärna både apport och andra tricks. La parm är en nyfiken ras som alltid vill veta vad som pågår runt omkring den. Den är normalt tyst, men kan bli högljudd när den vill ha uppmärksamhet.

Hälsa

Det har ännu inte identifierats några ärftliga sjukdomar hos rasen.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat.  Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

La perm kräver minimalt med pälsvård. Pälsen tovar normalt inte och katten fäller mindre än andra raser. Bad och handdukstorkning bevarar lockarna, medan hårtorkning tenderar att göra håret frissigt. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.