Ragdoll

Ragdoll

Ragdoll är en stor, kraftfull och imponerande ras med distinkt teckning. Det är dock en otroligt lugn och avslappnad katt som ger intrycket av en trasdocka ("ragdoll" på engelska). Det breda huvudet är platt på toppen och öronen sitter långt isär. Ögonen är djupblå och stora. Kroppen är lång och muskulös med bred bringa, kort nacke och robusta ben. De tofsprydda tassarna är stora och runda, och svansen är lång och yvig. Ragdollens tjocka päls är silkig och medellång till lång, och vuxna katter ska ha en krage och långt hår på bakbenen. Ragdoll kan ha tre olika pälsmönster och varje mönster finns i fyra färger. Det finns även en typ som har extra vit teckning på tassar, haka och bringa.

  • Lugn katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Tyst katt
  • Större, kraftigare katt
  • Pälsvård varje dag
  • Behöver inte en allergivänlig ras
  • Begränsad möjlighet att vara utomhus
  • Fantastisk familjekatt

Ursprung

De första ragdollkattungarna föddes i Kalifornien i USA på 1960-talet och är sannolikt resultatet av en parning mellan en vit perserhona och en birmahane eller liknande. Ragdoll har en tendens att slappna av och bli helt lealös när den lyfts upp, vilket har gett den sitt namn (ragdoll = trasdocka). Vissa säger att detta beror på en olycka som en drottning hade när hon bar kattungarna, men det är genetiskt omöjligt att effekterna av en sådan skada skulle vara ärftliga.

Ursprungsland

Amerika

Personlighet

Ragdoll är troligtvis den mest avslappnade rasen av alla tamkatter. Dessa katter är normalt nöjda, anspråkslösa och toleranta mot de flesta situationer. De har en extremt vänlig och avslappnad natur, och är lojala och tillgivna sällskapsdjur. En gammal amsaga påstår att dessa katter är immuna mot smärta, men det stämmer absolut inte! Deras avslappnade läggning beror på en mycket tillitsfull natur, inte på brist av känsla.

Hälsa

Ragdoll förknippas med en ärftlig form av hjärtsjukdom (hypertrofisk kardiomyopati) som kan leda till hjärtsvikt i tidig ålder – fråga uppfödaren om du överväger att köpa denna ras.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Ragdoll behöver regelbunden pälsvård för att hålla dess effektfulla päls i bra skick. Om man börjar med pälsvården när katten är liten vänjer den sig snart vid det och njuter av uppmärksamheten den får under dessa stunder. Daglig pälsvård gör också att man slipper kämpa med att reda ut tovor och knutar på grund av en försummad päls. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och parasitkontroller.

Bäst kattraser för barn

Den här rasen passar normalt utmärkt ihop med barn, men varje katt har sin egen personlighet baserat på träning och livserfarenhet. Tala med kattstallet, om du adopterar, för mer information om en specifik katts personlighet.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.