Sphynx

Sphynx

Sphynxens främsta kännetecken är dess brist på päls! Rasen är dock inte helt hårlös utan täcks av ett fint fjun, som gör att huden känns som persika. Sphynxen har varken morrhår eller ögonfransar. Huvudet påminner om en devon rex. Ögonen ligger djupt och har formen av en citron. Kroppen är finlemmad, men muskulös med en välvd bringa. De långa och slanka benen och den välvda bringan gör att katten ser hjulbent ut. Svansen är lång och avsmalnande och känns hård. Sphynxen är varm och mjuk att röra vid och kallas ibland för en "varmvattenflaska av mocka". Huden ligger i tydliga veck på delar av huvudet, kroppen och benen, men bör vara stram överallt annars. Pigmentering syns tydligt på sphynxens hud. Alla hudmönster och färger är accepterade.

  • Väldigt aktiv och nyfiken katt
  • Social och osjälvständig katt
  • Mycket talför katt
  • Slank och elegant katt
  • Pälsvård en gång i veckan
  • Allergivänlig ras
  • Innekatt
  • Kan behöva träna på att leva med barn

Ursprung

Hårlösa katter har funnits i generationer; redan aztekerna sägs ha haft nakenkatter. Sphynx är den första hårlösa kattrasen som har avlats specifikt för denna egenskap. Avelsprogrammet började 1966 i Ontario i Kanada, när en sällskapskatt födde en hårlös hankatt. De flesta sphynxer som föds i dag är dock ättlingar till tre hårlösa kattungar, som hittades 1978 i Toronto.

Ursprungsland

Kanada

Andra namn

Kanadensisk hårlös katt

Personlighet

Sphynx är en utåtriktad och busig katt som tycker om människor och älskar uppmärksamhet. Den hälsar ofta på sina ägare när de kommer hem och är mycket talför. Sphynxen är också mycket intelligent, lekfull och kelig, och en mästare på att spinna. Den gillar att sova med sina ägare – helst under täcket. Sphynxens kroppstemperatur är en eller två grader högre än genomsnittet för normala katter, och den har en glupande aptit som kompensation för värmeförlusten. Rasen har ett dåligt skydd mot väder och vind och kan inte lämnas ute i kylan, tycker inte om att sitta på kalla ytor och älskar centralvärme! De katter som tillbringar tid utomhus i solen kan behöva solskydd på den bleka huden.

Hälsa

Rasen drabbas ofta av hudproblem, bland annat utslag och svampinfektioner. Sphynxen måste skyddas mot solbränna. Precis som alla andra katter behöver den här rasen regelbundna vaccinationer och årliga hälsokontroller.

Näringstillförsel

Varje katt är unik och har sin egen smak när det gäller mat. Katter är dock köttätare och varje katt måste få 41 olika och specifika näringsämnen från sin mat. Fördelningen av dessa näringsämnen varierar beroende på ålder, livsstil och allmän hälsa så det är inte överraskande att en växande, energisk kattunge behöver en annorlunda balans av näringsämnen i sin kost än en mindre aktiv, äldre katt. Andra saker att tänka på är att ge rätt mängd mat för att bevara en ideal kroppsvikt i enlighet med utfodringsguider och med hänsyn till individuella preferenser när det gäller våt- eller torrfoder.

Pälsvård

Ägare måste vara minutiöst uppmärksamma för att hålla sphynxens hud ren och smidig. Huden måste badas eller rengöras med svamp varje vecka för att ta bort den oljiga utsöndringen. Även öronen måste rengöras från olja regelbundet för att förebygga öroninfektioner.

Bäst kattraser för barn

Denna ras anses inte vara en av de bästa raserna för barn, men alla katter är olika och med rätt träning kan den fortfarande leva med barn.

cat

Är detta rätt ras för dig?

Alla katter har sin egen, unika personlighet, men några instinkter och beteenden är medfödda. Prova vår kattrasguide och ta reda på vilka kattraser som passar dina preferenser och din livsstil bäst. Om du och din katt båda vill samma saker är det mer sannolikt att ni får ett lyckligt och givande liv tillsammans.

Att tänka på sedan

Adoption

Det kan vara otroligt givande att adoptera en katt från ett djurhem och erbjuda den en andra chans. Det finns många katter som väntar på ett kärleksfullt permanent hem. Varje katt har sin egen historia och många har förlorat sina första hem helt utan egen förskyllan och skulle gladeligen bli en del av ditt. Ansedda djurhem är noga med att matcha rätt människor med rätt katter, och deras medarbetare råder dig gärna och svarar på eventuella frågor.

Hitta en bra uppfödare

Om du vill ha en renrasig katt bör du vända dig till en ansedd uppfödare. Den främsta fördelen med att köpa en rasren kattunge eller vuxen katt är att du kan vara relativt säker på hur den kommer att se ut och vilken personlighet den sannolikt kommer att utveckla. Kontakta veterinär för mer information om infektionssjukdomar, genetisk benägenhet eller vård så att du är beredd på att välkomna katten till ditt hem.

Välkomna din nya katt hem

Dagarna innan du hämtar hem din nya katt eller kattunge lär vara fulla av spänning. Det finns gott om saker att göra de sista dagarna innan din nya katt kommer hem.