Ska jag skaffa katt eller hund?

Vi är ett djurälskande land, tack och lov! Katter och hundar erbjuder ovillkorlig kärlek, tillgivenhet och vänskap, samt massor av terapeutiska fördelar, som förbättrad allmän hälsa och välbefinnande – vem vill inte kela med en lurvig vän i slutet av en lång dag?
Skaffa katt eller hund? | Att skaffa husdjur
Skaffa katt eller hund? | Att skaffa husdjur
Skaffa katt eller hund? | Att skaffa husdjur

Att välja mellan att skaffa katt eller hund kan vara ett tufft beslut, men generellt sett kräver hundar mer uppmärksamhet medan katter är mer oberoende. Men om du vill ha en kelstund med din lurviga vän – och inte bara när det passar din katt, då kanske en hund är rätta valet för dig.

Djurägare har lägre kolesterolnivåer, lägre blodtryck och lider ofta mindre av stress, depression och ångest. En studie från USA:s hälsodepartement har till och med visat att chanserna att överleva en hjärtattack är större om man äger ett djur, medan en brittisk studie fann att människor som äger ett djur hanterar stress och förlust bättre än de som inte gör det. Så att ha ett djur är bra för mer än bara kelstunder!

Faktorer att överväga när du väljer en katt eller hund

Är du en hund- eller en kattmänniska? De flesta människor har redan en känsla för vilket djur de föredrar, kanske för att de har växt upp med vissa djur och är mer bekväma med dem eller bara för att de känner att de kommer bättre överens med antingen en katt eller en hund. Men när du ska välja det ena eller det andra är det många faktorer att ta med i beräkningen förutom dina preferenser.

Katter och hundar har olika behov och egenskaper, så det här beslutet påverkas lika mycket av den livsstil du har som vilken som är din personliga favorit. Det handlar mindre om "hund mot katt" och mer om vilket djur som bäst passar din livsstil, med tanke på din aktivitetsnivå, hur mycket utrymme du har hemma, om du har barn eller inte och hur mycket tid du kan ägna åt ett djur.

Självklart kan valet göras ännu svårare med alla rasvariationer som finns. Att äga en chihuahua, till exempel, är mycket annorlunda mot att äga en grand danois! Är du inte säker på vilken ras som passar dig? Bläddra igenom vårt hundrasbibliotek eller kattrasbibliotek för mer information om de olika katt- och hundraserna, eller fundera på att adoptera en blandraskatt eller -hund eller en bondkatt från ett djurhärbärge.

Skaffa katt eller hund? | Att skaffa husdjur

Katter och hundar har olika behov och egenskaper, så det här beslutet påverkas lika mycket av den livsstil du har som vilken som är din personliga favorit.

Tecken på att en hund är rätt för dig

Skaffa katt eller hund? | Att skaffa husdjur

Om du är en energisk utomhustyp som gillar att vara aktiv kanske en hund är rätt val för dig. Hundar behöver massor av stimulans, frisk luft och regelbundna promenader, så de passar bäst för personer som har en trädgård, bor på landet eller enkelt kan ta sig ut till parker eller öppna ytor.

Väluppfostrade hundar kan åka med på resor och tycker om att vara ute och resa. Till skillnad från katter är de inte ensamdjur av naturen, så de ska inte lämnas ensamma hela dagen. Om du arbetar långa dagar eller har ett krävande jobb, måste du fundera på om du kan ge den den uppmärksamhet den förtjänar. Om du väljer att skaffa hund måste du också sätta av tid för att träna och sköta den.

Det finns många olika typer av hundraser, som skiljer sig i storlek, utseende, temperament och hårighet, så du ska fundera över alla dessa individuella skillnader om du funderar på att skaffa hund. Om du har plats och tid kommer du till slut att belönas med ett djur som är en empatisk, lekfull, beskyddande och trogen vän livet ut.

Tecken på att en katt är rätt för dig

Om du har begränsat utrymme inomhus, en upptagen livsstil eller bara vill ha ett mer oberoende husdjur, kanske det passar dig bättre att skaffa en katt istället för en hund. Katter är relativt tysta och nöjda med att bli lämnade ifred för att sova och kan underhålla sig själva under större delen av dagen – särskilt om de får gå ut. De behöver inga promenader, så katter passar ofta bra för mindre aktiva människor. De gillar social samvaro också och älskar att leka. Regelbunden pälsvård är också viktigt, särskilt om du har en långhårig katt.

Katter behöver inte lika mycket inomhusutrymme som hundar, särskilt om de har en trygg tillgång till en trädgård. Även utan tillgång till att gå ut kan katter vara nöjda så länge de får mat och har tillgång till kattlåda, leksaker och klösstolpar för att hålla knopp och kropp igång. Om du skaffar katt är det är också viktigt att du umgås med den ofta, så att om du åker bort måste du hitta någon som ser efter den, vilket kan innebära att fråga en granne om denne kan titta till den regelbundet eller ha den på ett kattpensionat där den blir ompysslad medan du är borta.

Även om de inte alltid visar samma gränslösa energi som hundar gör, är katter ofta mer nöjda och blir kärleksfulla, tillgivna, avslappnande och underhållande husdjur.

Katt på fönsterbräda som klappas

Kan du fortfarande inte välja mellan en katt eller en hund?

Många människor älskar katter och hundar lika mycket och under rätt förhållanden kan de två komma bra överens i samma hushåll om du ger dem tid att lära känna varandra.

Mer information om hur du introducerar nya djur till flocken finns i våra guider om hur du introducerar din hund för andra djur eller introducerar din katt för andra djur. Om du verkligen inte kan välja mellan katt och hund och kan erbjuda ett bra hem för båda, kan en valp och en kattunge som växer upp tillsammans vanligtvis lära sig leva med varandra direkt och kan till och med bli bästa vänner!