Hjälpa valpar med diarré

Hjälpa valpar med diarré

Hjälpa valpar med diarré

Hjälpa valpar med diarré

Hjälpa valpar med diarré

Hjälpa valpar med diarré
07/31/2018

Hjälpa valpar med diarré

Valpdiarré kan vara obehagligt att hantera, särskilt när du redan arbetar med att få din valp rumsren. Förutom besväret för dig vill ingen ägare se sin valp lida. Det kan också vara svårt att se när valpdiarré är ett tecken på något allvarligt och när det är något som är enkelt att ta hand om.

I den här artikeln får du information om valpdiarré, plus praktiska råd om hur du behandlar den.

Vad orsakar valpdiarré?

Vad orsakar valpdiarré?


Det finns många olika orsaker till att valpar får diarré. Det flesta är ofarliga och enkla att ta hand om för att valpen ska må bra igen.

Stress
När en valp kommer till ett nytt hem är det troligt att den blir stressad. Det beror på att den är i en helt ny miljö och inte känner igen de människor den har runt omkring sig. Efter några dagar bör den här stressen försvinna.

Nytt foder
En valp med diarré kanske försöker anpassa sig till det nya foder du ger den. Det är viktigt att valpen byter från valpfoder till vuxenfoder efter det första året, men kom ihåg att det här foderbytet kan orsaka diarré, vilket är helt normalt. Inom några dagar bör valpens mage ha vant sig vid det nya fodret och diarrén bör upphöra. Om den inte gör det ska du prata med veterinären om att eventuellt prova ett annat foder.

Parasiter
Små valpar kan lätt få parasiter som kan orsaka diarré. Parasiter kan ofta hittas under smutsiga förhållanden, så tänk på det när du väljer en valp att ta hem. Parasiter kan också föras över från mor till barn, vilket är ett av skälen till att det är viktigt att se valpens mamma före köp. Om du misstänker att en parasit kan vara problemet, bokar du ett besök hos veterinären.

Det här är bara några av de vanligaste orsakerna för diarré. Det finns många andra orsaker, däribland virusinfektioner och ett byte av vatten.

När ska en valp med diarré åka till veterinären?


Om valpen har diarré kan det vara svårt att veta om det behövs ett besök hos veterinären eller inte. Det finns dock flera tecken du kan ha koll på.

Det första är att kontrollera att det inte finns något blod i avföringen. Blod i diarré är aldrig ett gott tecken och är något som ska tas på allvar. Om du ser det här tar du med valpen till veterinären så fort som möjligt.

Är avföringen svart och tjärartad? Om det är så, kan det vara ett tecken på ett mer allvarligt problem, eftersom det betyder att det finns blod i tarmarna. Det kan betyda att det finns någon form av inre blödning i kroppen.

Andra tecken att se upp med är aptitlöshet och frekventa kräkningar.

Om valpen inte har uppvisat några av ovanstående tecken är det troligt att den inte behöver åka till veterinären – om inte diarrén är frekvent eller har varat längre än två eller tre dagar.

När ska en valp med diarré åka till veterinären?

Behandla en valp med diarré


Den första och kanske mest effektiva behandlingen är ett ge en skonsam kost under några dagar. Du ska börja med att ge den små bitar av kokt vitt ris. Om det fungerar bra, kan du lägga till en liten mängd kokt kyckling i nästa måltid. Den här kosten bör hjälpa till att lugna magen och inom en dag ska du se att valpens avföring är tillbaka i normal konsistens.

Om valpens tillstånd inte återgår till det normala eller om det verkar bli värre ska du åka till veterinären så fort som möjligt. Din veterinär kan rekommendera olika mediciner som kan hjälpa valpen.

För valpar som har diarré regelbundet kan ett specialfoder hjälpa. PURINA® PRO PLAN® Puppy Sensitive Digestion med OPTIDIGEST innehåller en särskild kombination av näringsämnen som stödjer matsmältningssystemet. Dessa innefattar mycket lättsmälta ingredienser (som ägg) som underlättar matsmältningsprocessen och bentonit (en naturlig lera) som främjar god avföringskvalitet.

Du kan läsa mer om fodret här.

Dela med människor du känner

ShareEmailLinkedInFB