Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hund som står i fält med berg i bakgrunden

Vikt och kroppsskick för en hälsosam valp

4 minuts läsning

Ta reda på om din valp är överviktig och vad du ska göra för att få den tillbaka till ett hälsosamt liv.

Du älskar din valp precis som den är, så du kommer förmodligen inte att oroa dig så mycket om den verkar lägga på sig några extra kilon. Men ur hälsosynpunkt spelar storleken verkligen roll!

Överviktiga valpar

Även om din valp är lika älskvärd om den är överviktig, finns det många potentiella hälsoproblem för en hund med övervikt. Effekten av övervikt kan till och med minska din hunds liv med upp till två år, och det betyder att den inte kan roa sig med träning och lek på grund av ledproblem.

Vilka hälsoproblem utvecklas hos överviktiga valpar?

Några specifika problem som valpar kan utveckla från övervikt inkluderar:

  • Artrit, ledskador och ledvärk
  • Diabetes typ 2
  • Hjärtsjukdom
  • Minskad träningsuthållighet och kondition
  • Ökade narkos- och kirurgirisker
  • Nedsatt leverfunktion på grund av en fettlever

Varför är din valp överviktig?

Det finns många olika anledningar till varför din valp lägger på sig kilon. Den kanske äter fler kalorier än den kan förbruka under promenader eller träning, och det resulterar i att din valp blir en liten tjockis. Eller så kan det finnas ett underliggande hälsotillstånd som du inte känner till som orsakar överskottet. Här är de vanligaste orsakerna till att valpar är överviktiga:

  • För mycket mat
  • Brist på träning
  • Hypotyreos
  • Parasiter
  • Vätskeansamling

Det är alltid bäst att kolla med veterinären för att upptäcka den faktiska orsaken och börja vidta åtgärder för att få din valps kropp tillbaka till ett hälsosamt tillstånd.

Hur bedömer man valpens vikt och kroppsskick?

Är du osäker på om du bedömer din valps kroppsskick korrekt? Enbart vikten kommer inte att berätta för dig om ditt husdjur är i ett idealiskt kroppsskick – du måste känna efter!

Den idealiska valpens kroppsskick är slankare än du kanske tror. Faktum är att husdjursägare tenderar att dramatiskt underskatta vikten på sina valpar. Varje enskild hund kommer att behöva olika sorters foder, olika utfodringsmängder och varierande träningsnivåer. Beroende på kroppsform, storlek och ras kan två valpar faktiskt väga lika mycket, men en kan vara överviktig och en underviktig. Här är några exempel på husdjur som har fått ett resultat med hjälp av verktyget för kroppsskick. Du kan se variationen här och att det inte bara handlar om vikt, utan att det också handlar om storlek och form.

Steg för att kontrollera din valps vikt och kroppsskick

Många människor är osäkra på exakt vad som är en hälsosam vikt för en hund, så hur kan du veta om ditt husdjur har rätt volym för sin ras och typ? För att kontrollera din valps kroppsskick och idealstorlek följer du bara dessa enkla steg. Du kan till och med skriva ut en kopia och fästa den på ditt kylskåp för att alltid ha koll. Det är enkelt!

Använd reglaget nedan och välj den bild som bäst matchar din hund, så berättar vi om den kan vara underviktig, överviktig eller helt perfekt.

Vårt verktyg för kroppsskick är skapat av experter inom husdjursvård, och är designat för att hjälpa dig att avgöra om din valp har en hälsosam storlek. Vi försöker undvika att lägga tonvikten på enbart vikten, vilket kan vara missvisande. Verktyget för hundens kroppsskick uppmuntrar dig att känna på din valp och verkligen bedöma dess verkliga storlek under den vackra pälsen! Det rekommenderar också att du tittar på din hund från alla vinklar för att få en överblick, innan du bestämmer dig för om den har en sund form och storlek. Var tålmodig och varsam – din hund kanske inte är van vid att bli hanterad på det här sättet, men oroa dig inte, för den vänjer sig snart vid det.

Vad ska man göra om valpens kroppsbetyg är ohälsosamt?

Vad du ska göra om din valp är överviktig:

  • Var uppmärksam på dess kost. Beroende på situationen kanske du vill skära ner på mängden mat som din valp får, eller så måste du fokusera på innehållet i maten. Till exempel kan valpfoder som innehåller för mycket kolhydrater bidra till viktökning. Se till att du frågar en veterinär innan du gör några drastiska förändringar i din valps kost.
  • Öka mängden daglig träning. Lägg till fler apportlekar i schemat eller förläng de dagliga promenaderna med 10–15 minuter. Den extra rörelsen hjälper till att bränna fler kalorier, och i kombination med en hälsosam kost kommer förändringarna i din valps kroppsskick att börja bli märkbara. Det kan dock ta ett par månader innan du märker någon viktminskning, så försök att inte stressa för mycket.
    Få fler råd om hur du får din hund att gå ner i vikt.

Vad du ska göra om din valp är underviktig:

  • Börja med en kaloririk kost. Se till att din valp får i sig tillräckligt av alla huvudkategorier av näringsämnen som fetter, proteiner och kolhydrater.
  • Rådgör med din veterinär. Din valp kanske inte äter tillräckligt med mat på grund av tandproblem, matsmältningsproblem eller andra relaterade sjukdomar. Det är därför det alltid är bättre att gå till veterinären och ta reda på exakt vad som gör din valp underviktig.

Hitta ännu mer användbar information i våra guider för att mata din valp, och vad du behöver veta inför den första resan till veterinären. Nya valpägare som saknar idéer för lekar och aktiviteter kan kolla vår ingående artikel och få användbara tips.