Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One logotyp
5 tips för att förbättra kattens maghälsa

5 tips för att förbättra kattens maghälsa

5 minuts läsning
Purina One logotyp
Sponsras av Purina One

Från utfodring till naturligt försvar, din katts maghälsa spelar en viktig roll för dess övergripande hälsa och välmående. En god maghälsa kan främja matsmältningen och stödja ett starkt naturligt försvar, vilket säkerställer att ni kan fokusera på de fina stunderna tillsammans. Nedan hittar du 5 enkla och effektiva tips på hur du kan ta hand om kattens mag- och tarmhälsa.

1. En balanserad kost

För att stödja kattens mag- och tarmhälsa är det viktigt att välja en välbalanserad kost. Måltider rika på prebiotika är till exempel ett bra alternativ som din katt kommer vara tacksam för. Att få de nödvändiga näringsämnena hjälper mag- och tarmhälsan, vilket i slutändan leder till ett starkare naturligt försvar och förbättrat välmående. 

Kattens foder kan ha stor inverkan på tarmfloran (mikrobiomet), vilken är en kombination av både goda och onda bakterier i tarmen. Cikoria är ett exempel på naturlig prebiotika som ger näring åt de goda och snälla bakterierna i magen. Tillväxten av goda bakterier bidrar även till matsmältningen. 

En annan fördelaktig ingrediens i kattens foder inkluderar värmebehandlad lactobacillus, som har bevisats bidra till att stödja produktionen av naturliga antikroppar i kattens mag-tarmkanal.
Läs mer om hur du säkerställer att din katt får rätt kost och alla de näringsämnen den behöver.

2. Pälsvård

Katter älskar att bli bortskämda! Få ut mesta möjlig och ta hand om pälsen regelbundet: detta kommer inte bara att hålla kattens hud problemfri, utan genom pälsvård kan du även förebygga att katten får i sig stora mängder hår. För mycket hår kan leda till bildandet av hårbollar som i sin tur kan blockera magen.

3. Klara ... färdiga? Lek!

Stress är en vanlig orsak till obalans i magen och motion kan hjälpa till att stimulera kattens mag-tarmkanal om den är förstoppad. Motion kan även bidra till att hålla kattens vikt och stressnivåer under kontroll, vilket innebär bättre livskvalitet.

Några minuters daglig motion med katten kan stärka er relation och höja energinivåerna.
 

4. Ta det lugnt

Den som tar det lugnt är frisk: katter är särskilt känsliga för kostförändringar, även när det kommer till hälsosamt kattgodis. Om du ska göra ändringar i kattens kost rekommenderas att detta introduceras stegvis.

En gradvis övergång över flera dagar tillåter kattens mag-tarmkanal att vänja sig vid det nya fodret och minimerar påverkan på dess maghälsa.

5. Vatten

Katter, i synnerhet de som enbart äter torrfoder, tenderar att dricka för lite vatten: med ursprung från öknen har de behållit denna vana. Bristfälligt vätskeintag kan leda till hälsorisker som påverkar kattens mag- och tarmhälsa.

För att uppmuntra katten att dricka mer regelbundet kan du placera vattenskålar på flera platser i hemmet, men kom ihåg att ställa dem långt från kattlådan. Vattnet måste vara färskt och ska bytas minst två gånger per dag. Vissa katter föredrar rinnande vatten och älskar att dricka från en rinnande kran; om din katt gillar detta kan du välja att använda en vattenfontän.

Det kan även vara en bra idé att inkludera våtfoder (burk eller påse) i kattens kost eftersom detta bidrar med vätska. Du kan kombinera det med kattens föredragna torrfoder.

Och kom ihåg att hålla ett öga på din katts avföring, päls och beteende. Katter uppvisar inte obehag och smärta på samma sätt som människor, och de tenderar att dölja när de inte mår bra. Var uppmärksam på små förändringar i kattens rutin och tveka inte att besöka en veterinär om du är tveksam kring din katts mående.

Att ta hand om din katt genom att följa dessa enkla steg kan ha flera fördelar. Utöver att säkerställa att katten har ett bekvämt liv kan du hjälpa din katt att bättre klara utmanande situationer genom att förse den med verktygen den behöver för en god mag- och tarmhälsa.


Vill du läsa mer om potentiella hälsoproblem hos katter? Ta en titt på alla tillgängliga artiklar om kattens hälsa här.