Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
katt tittar på mjölk

Vad dricker katter? Vi kollar upp vanliga myter om mjölk

5 minuts läsning

Katter bör egentligen bara dricka en sak för att hålla sig hydrerade, och det är vatten. Läs vår guide och ta reda på varför mjölk är dåligt för katter.

Kan katter dricka mjölk? Bilden av en katt som glatt lapar mjölk är så vanlig att många människor inte ens ifrågasätter den. Men det kanske förvånar dig att höra att det är skadligt för katter att smutta på komjölken, oavsett hur mycket de tycker om smaken.

Helst ska katter bara få vatten att dricka. Det är dock viktigt för din katt att hålla sig ordentligt hydrerad, särskilt om den har andra hälsoproblem som en njursjukdom. Vissa individer är verkligen inte förtjusta i smaken av vatten, men det finns några knep du kan prova för att uppmuntra ökat vattenintag. Läs vidare för att få tips.

Kan katter dricka mjölk?

Är mjölk dåligt för katter? Ja – de flesta katter är laktosintoleranta och att konsumera mejeriprodukter kan leda till diarré och kräkningar. Det finns några specialdesignade kattmjölksalternativ som är mer lämpliga och innehåller mindre laktos. Dessa bör dock endast matas med måtta. Kattungar kommer att dricka sin modersmjölk under de första levnadsveckorna, eller en specialdesignad "mjölk för kattungar" om det behövs. De kommer dock att vara helt avvanda vid cirka 8–9 veckors ålder.

Kattungar har ett enzym i magen som gör att de kan bryta ner laktos från modersmjölken, men vuxna katter har inte detta enzym och förlorar förmågan att smälta mjölksocker. Istället kan laktosen i mjölken orsaka en orolig mage när den börjar jäsa.

Varför gillar katter mjölk?

Katter älskar smaken av mjölk eftersom den innehåller mycket fett. De kommer ofta att välja att dricka mjölk, även om det resulterar i en orolig mage. Om din katt får en balanserad kost av hög kvalitet behöver den inte det extra fettet från att dricka mjölk, hur mycket den än gillar det.

Om din katt har druckit lite mjölk så håll utkik efter eventuella tecken på kräkningar eller diarré, och kontakta en veterinär om du är orolig.

Vad dricker kattungar?

Unga katter kommer att dricka modersmjölk tills de är avvanda. Det bör också finnas fri tillgång till färskt vatten för deras mamma, och kattungar kommer också att börja lapa detta.

Från cirka 4 veckors ålder kommer de att börja utforska fast föda och dricka mer vatten tillsammans med modersmjölken.

Kan katter dricka mjölk om de är föräldralösa?

Om du föder upp en föräldralös kattunge eller om den inte kan dricka sin modersmjölk av någon annan anledning, bör du mata den med speciell "mjölk för kattungar". Du bör inte använda normal mjölk från en annan art, eftersom den inte kommer att innehålla den rätta balansen av näringsämnen för deras utveckling. Den första mjölken som en mamma producerar kallas råmjölk. Den är rik på antikroppar och hjälper till att överföra viss immunitet till hennes kattungar. Om en kattunge inte kan dricka råmjölk från sin mamma bör du få råd från en veterinär.

När ska man börja ge kattungar vatten?

Kattungar kommer i allmänhet att börja avvänjas vid tre till fyra veckors ålder, och då är det dags att börja ge dem lite fast föda. Samtidigt bör du förse dem med färskt, rent dricksvatten i en liten skål.

Vad dricker katter?

Vuxna katter behöver bara dricka vatten som en del av en hälsosam, balanserad kost. Hur mycket de dricker beror på flera faktorer, inklusive deras ålder, storlek och om de äter våt- eller torrfoder. Du kan ta reda på mer om hur mycket din katt behöver dricka i vår guide.

Om din katt har ett underliggande hälsoproblem som kronisk njursjukdom är det särskilt viktigt att den håller sig hydrerad. Om din katt inte vill dricka färskt vatten kan du prova att koka lite vanligt kycklingbröst eller vit fisk och ge din katt vätskan som blir över för att fresta den. Denna bör inte innehålla salt eller olja. Du kan också fråga en veterinär om orala rehydreringsvätskor skulle vara lämpliga. Dessa har ofta köttiga smaker och kan vara mer populära än vanligt vatten. Ett annat alternativ kan vara en dricksfontän för husdjur, eftersom vissa katter föredrar dessa framför vattenskålar.

Om du bestämmer dig för att ge din kattvän "kattmjölk" från djuraffären som något extra, så se till att den fortfarande har en balanserad och hälsosam kost, och att denna godbit är en del av dess dagliga foderintag.

Det viktigaste att komma ihåg är att färskt, rent vatten alltid ska vara tillgängligt för din katt och kattungar som avvänjs (eller är avvanda). Om den inte lockas av sin skål med vatten kan du, istället för att sträcka dig efter mjölken, ta reda på hur du uppmuntrar katten att dricka med den perfekta skålen.

Vill du veta mer om kattungens näringsbehov? Läs allt om vad du ska mata en kattunge med i vår enkla guide.