Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina One logotyp
Varför är min katt sjuk och hur stödjer man deras tarmflora

Varför är min katt sjuk och hur stödjer man deras tarmflora

5 minuts läsning
Purina One logotyp
Sponsras av Purina One

Vad är tarmflora och hur påverkar den kattens mag- och tarmhälsa
Din katts tarmflora och dess koppling till mag- och tarmhälsa
Tarmflora: Så här tar du hand om din katts mag- och tarmhälsa 

När din katt är frisk syns det på utsidan! För att få så många fina stunder tillsammans som möjligt är det viktigt att hålla koll på din katts hälsa och ett område att fokusera på är tarmfloran. Om denna fungerar korrekt och får alla näringsämnen som behövs kan tarmfloran stödja din katts matsmältning och bidra till det övergripande välmåendet. 

Så om du undrar ”varför är min katt illamående igen?” kan du ha i åtanke att det bor miljarder bakterier och mikrober i matsmältningssystemet som kan bidra till att din katt antingen kräks eller mår bra. Tricket är att hitta rätt balans, men för att bidra till detta behöver du först och främst veta vad mikrober är och hur du kan stödja dem så att din katt får ett lyckligt och friskt liv. Här är allt du behöver veta:

Vad är tarmflora?

Som en del av matsmältningssystemet är tarmfloran ett dynamiskt ekosystem som innehåller en samling mikroskopiska bakterier som kallas mikroorganismer. Dessa lever i kattens kropp, tillsammans med dess gener och metaboliter, samt miljön i vilken de trivs. Det kan vara alltifrån virus eller svampar till protozoer som är sammankopplade och viktiga för din katts hälsa. 

I likhet med andra husdjur föds inte katten med en tarmflora, utan börjar utveckla den omedelbart efter födseln, vilket gör varje tarmflora lika unik som din katt. När katten går genom livet kommer den även att bygga och förändra sin tarmflora beroende på allting den kommer i kontakt med, såsom miljö, föda och till och med människor. 

Varför mår min katt illa när det är obalans i tarmfloran?

Din katt är en mästare på att balansera, men för att bidra till att balansera tarmfloran kan den behöva lite hjälp från dig. Att ha en balanserad tarmflora bidrar till att säkerställa att din katt har god matsmältning, ett starkt naturligt försvar och skydd mot potentiella sjukdomar. Dessutom kan en balanserad tarmflora främja serotonin, vilket gör att din katt mår toppen. 

Hos en frisk katt lever goda och onda bakterier i samklang och balanserar varandra. Om balansen rubbas sprider sig de onda bakterierna i matsmältningssystemet, vilket kan göra katten sjuk och leda till hälsoproblem såsom infektioner, diarré eller förstoppning, dålig eller till och med hudproblem.

För att hjälpa till att förebygga detta är det viktigt att vara medveten om vad som triggar obalansen och här kommer några saker som kan orsaka obalans i kattens tarmflora:

  • Plötsliga förändringar i kosten
  • Stress
  • Obalanserad kost
  • Antibiotika
  • Underliggande magproblem
     
Sätt att undvika att katten får hälsoproblem genom att stödja det naturliga försvaret

Genom att stödja din katts matsmältningssystem och tarmflora bidrar du även till att främja dess naturliga försvar. Man har sett att 70 % av kattens immunceller sitter i matsmältningssystemet, så en korrekt fungerande tarmflora är grundläggande för kattens hälsa.

Kattens kost är nyckeln till att hålla den frisk. Det är viktigt att säkerställa att kattens foder innehåller alla nödvändiga näringsämnen för att stödja tarmfloran och ge den verktygen som behövs för att bekämpa potentiella faror. Generellt ska kattens kost ha ett högt innehåll av protein och ett lågt kolhydratinnehåll. Kosten ska också innehålla fibrer, prebiotika, probiotika, fullkorn och högkvalitativt animaliskt protein som bidrar med lättsmälthet.

Det är bäst att prova och använda antibiotika enbart när detta är nödvändigt. Antibiotika är nödvändigt för att behandla en infektion, men kan även döda både skadliga och fördelaktiga bakterier i kattens mage, vilket kan leda till obalans och potentiella hälsoproblem. Om det är absolut nödvändigt att använda antibiotika ska du säkerställa att katten även får probiotika för att bidra till att stödja tarmfloran.

Att bibehålla en god munhygien är också mycket viktigt för ett friskt naturligt försvar. Det har visat sig att ett annat möjligt svar på frågan om varför katten är sjuk kan vara kopplat till dålig hygien. När hygien förbises kan skadliga bakterier föröka sig i kattens mun, vilka senare kan gå vidare till magen och utlösa magproblem, såsom kronisk inflammation, Crohns sjukdom eller ulcerös kolit.

Se till att katten får motion och mental stimulans för att hålla den aktiv. Att se till att underhålla din katt kan boosta dess humör och minimera stress, vilket har en potentiell inverkan på kattens tarmflora. Erbjud den nya leksaker att leka med, lär den trick, eller gå på promenader tillsammans så att den får uppleva sin omgivning och inte blir uttråkad.

Om du är orolig eller om din katt visar tecken på symptom är det alltid bäst att kontakta din veterinär och boka en tid. De kan erbjuda råd och behandling för att din katt ska må bra.

Nu när du fått kunskap om hur kattens tarmflora fungerar är det lättare att stödja dess mag- och tarmhälsa och säkerställa att den har bästa möjliga livskvalitet. Det enda som återstår är att njuta av er tid tillsammans.