Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Katt tänder

Hur du tar hand om din katts tänder

5 minuters läsning

Din katts tandvård är viktig, men om du inte vet var du ska börja så berättar vi hur du håller din katts tänder friska.

Visste du att åtta av tio katter över tre års ålder har tand- och tandköttsbesvär? Precis som våra egna tänder samlar din katts tänder på sig plack, och om detta inte hålls under kontroll kan det leda till tandsten och till och med tandlossning. Du vet hur viktigt det är att ta hand om dina egna tänder, så se till att du ger samma omsorg och uppmärksamhet åt din fluffiga väns kattandvård.

Tandsjukdomar hos katter

Katter samlar på sig plack på tänderna precis som vi gör. Om det lämnas kan det bilda tandsten, vilket irriterar tandköttet och orsakar tandköttsinflammation som i slutändan kan leda till tandlossning. Om din katt har en allvarlig tandsjukdom och den inte hanteras, kan ansamlingen av bakterier i munnen leda till ytterligare komplikationer som hjärt- och njurproblem.

Varningstecken på kattens tandproblem

Så vilka tecken behöver du hålla utkik efter, och hur kan du hjälpa till att hålla din katts tänder i toppskick?

Det första ovanliga du förmodligen kommer att märka är din katts dåliga andedräkt – detta kan vara svårt att ignorera! Detta är ett tecken på en långtgående tandsjukdom. Har du märkt att din katt går ner i vikt för att den inte kan äta? Om så är fallet kan den ha ett otäckt fall av gingivit. Det finns många olika tecken på att din katt kan ha ett tandproblem. Här är de vanligaste:

  • Dålig andedräkt
  • Rodnat tandkött
  • Gulbrun tandsten på tänderna
  • Dreglande
  • Tuggar bara på ena sidan
  • Tappar mat ur munnen
  • Viktminskning

Ibland visar katter med allvarliga tandsjukdomar inga tecken alls – vanligtvis gillar katter inte att göra väsen av sig om de känner sig dåliga, så de kanske inte ger dig några antydningar om att något gör ont. Det är därför det är så viktigt för dig att kontrollera din katts tänder, och tandkontroller hos veterinären kan vara avgörande, särskilt för äldre katter.

Om du märker några problem tar du med din katt till veterinären, som förmodligen kommer att rekommendera specialisttandvård för att ta bort eventuella lösa eller skadade tänder, och använda ultraljudsvibrationer som försiktigt tar bort plack och tandsten utan att skada ytan på tänderna.

Borsta din katts tänder för att förhindra tandproblem

Att borsta kattens tänder är ett bra sätt att ta hand om ditt husdjurs gaddar och undvika tandsjukdomar. Din veterinär kan komma att råda dig att vänta ett tag efter en professionell behandling, innan du försöker borsta tänderna själv. Dina kattälskande vänner kanske skrattar åt tanken på att borsta kattens tänder, men med tid och tålamod är det möjligt – även om det kan ta lite tid att vänja sig vid detta.

Helst ska du försöka införa tandvård i unga år. Även om kattungars mjölktänder inte bör borstas, bör kattungar vänja sig vid att någon rör dess tänder från tidig ålder, för att förbereda dem för ett liv med rena tänder.

Hur du tar hand om din katts tänder: tips för kattandvård

Om din katt är en nybörjare på tandvård kommer här några tips som hjälper dig att komma igång:

1. Be din veterinärsköterska visa dig hur du borstar din katts tänder korrekt.

2. Köp tandkräm som är speciellt framtagen för katter, med smaker som malt eller kyckling – mums! Precis som du inte skulle vilja använda kattandkräm, ska din katt aldrig använda vanlig tandkräm.

3. Börja med att ta lite kattandkräm på fingret och erbjud katten att slicka. Gör detta dagligen i några dagar medan den vänjer sig vid smaken och konsistensen. Vad du än gör så stoppa inte in fingrarna i din katts mun – det slutar bara med problem.

4. Skaffa sedan en tandborste som är designad för katter och köp en per husdjur om du har fler än en katt, för att undvika att överföra bakterier. Du kan använda en barntandborste då dessa är lagom mjuka, men undvik "fingerborstar" eftersom de kan bli bitna av misstag – med ditt finger inuti!

5. Välj en tid som du kan hålla dig till varje dag för att göra tandborstningen till en del av ditt husdjurs normala rutin. Det är viktigt att du väljer en tid då ni båda är avslappnade, så att både du och din katt är lugna och bekväma.

6. Ha din katts bak mot dig när du börjar borsta, eftersom den kan försöka backa ifrån dig. Detta är också ett mindre konfronterande tillvägagångssätt.

7. Om din katt försöker knuffa bort dig med sina tassar kan du behöva någon som hjälper dig att hålla i tassarna, men det är bättre att försöka vänja din katt långsamt genom att upprepade gånger röra vid dess mun och huvud, lugna den med tysta, vänliga ord och erbjuda belöningar under flera dagar. Det är ingen brådska att börja borsta – vad som är viktigare är att katten lär sig att lita på tandkrämen, tandborsten och dig.

8. Dra långsamt och försiktigt tillbaka din katts läppar och rör helt enkelt vid dess tänder med kattandborsten först. Pausa sedan och belöna din katt. Upprepa detta dagligen i flera dagar. Först när katten är helt bekväm med detta bör du försiktigt börja tandborstning genom att applicera borsten på tänderna i en 45-graders vinkel, så att både tandytan och undre tandköttskanten kan nås, men borsta inte direkt på tandköttet.
Börja med att göra detta under en mycket kort tid (cirka 10 sekunder) innan du belönar katten för dess tålamod.

Tandvårdsprodukter för katter

Sanningen är att vissa katter tycker att det är svårt att komma överens om tandborstningen, hur mycket du än försöker. Istället för att fortsätta orsaka stress för din katt kan du prata med en veterinär om andra produkter som du kan använda, till exempel munhygiengeler. Dessa innehåller enzymer som hämmar de bakterier som är ansvariga för plackbildning. Du kan ge dessa geler till din katt direkt eller blanda dem med maten.

Tuggbitar för katter finns också tillgängliga, liksom speciella torrfoderdieter som innehåller fibrer som skrapar ytan på din katts tänder när den tuggar. Vissa katter tycker om att leka med tuggleksaker, och dessa kan hjälpa till att minska uppbyggnaden av plack. Men lita inte helt på dem – den bästa tandvården är att ge din katt en hälsosam och balanserad diet för husdjur och regelbunden tandborstning.

Det är en bra idé att introducera tandvård hemma för katter för att hålla din katts mun så glad och frisk som möjligt under hela livet. Med tålamod och uthållighet kommer de flesta katter att lära sig att tolerera en viss nivå av tandrengöring, oavsett om det är att borsta tänderna eller handlar om hygiengeléer. Vill du veta mer om hur du väljer din katts snacks och godsaker? Kolla in vår artikel härnäst.