Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
ingefära katt gömmer sig i en kartong

Mental stimulering för din innekatt

6 minuters läsning

Bara för att katter nu bor inomhus betyder det inte att de har lämnat jaktdagarna bakom sig och förvandlats till soffpotatisar. Friska katter är fysiskt och mentalt aktiva långt upp i åldrarna, så det är viktigt att ge rätt typ av stimulering till din innekatt.

Den lilla kroppen och det milda spinnandet från våra mysiga följeslagare gör det enkelt att glömma att bakom allt det söta slår ett hjärta som älskar att gå på jakt, klösa, gömma sig och klättra. Du föredrar sannolikt att dessa aktiviteter sker utanför och borta från soffan, hyllorna och mattorna. Men vad ska en innekatt göra med all sin energi?

Det är här kattens mentala stimulans kommer in i bilden (och bort från dina möbler). Det finns många sätt att underhålla en innekatt och tillgodose dess jaktinstinkter. Vi har sammanställt några av de mest effektiva sätten att erbjuda din katt mental stimulans utan att behöva lämna vardagsrummet – från stimulerande kattleksaker du kan köpa till gör det själv-leksaker som du enkelt kan tillverka av en papperspåse.

Varför är kattens mentala stimulans viktig?

Som kattägare vet du säkert detta vid det här laget, men katter är intelligenta varelser. Deras aktiva sinne gillar utmaningar så mycket att om deras miljö inte ger dem något att fokusera på, kommer de snart att hitta sina egna problem att lösa. Detta kan inkludera att slåss med möblerna eller till och med väcka dig på natten för en improviserad lekstund. Istället för att låta all den uppdämda energin förvandla din kisse till ett miniatyrlejon, kan du styra den mot roliga aktiviteter med hjälp av stimulerande leksaker och spel.

En mentalt stimulerad katt hjälper inte bara din heminredning att hålla sig fri från repor – din katts hälsa och lycka är även beroende av att ha en miljö som gör att den kan använda sin hjärna och sina muskler ofta. 

Det uppskattas att över var tredje katt är överviktig på grund av brist på motion eller kanske på grund av de där extra godsakerna som många ägare ger till sina katter mellan måltiderna. Innekatter kan lätt lägga på sig kilon och en hemmiljö saknar alla spännande aktiviteter de kan få utomhus, så din katt kommer snart att visa tecken på tristess och frustration, samt en tyngre kroppsform.

Så sätt fram flera stimulerande kattleksaker och använd dem så ofta du kan. Om du har slut på idéer tipsar vi om några leksaker och lekar som garanterat förgyller din kattunges dag.

Hur du håller din innekatt mentalt stimulerad

Organisera skattjakt

Introducera en del av naturen i din katts liv genom att återskapa en jaktlek direkt i ditt vardagsrum. Dela upp kattens måltid i flera mindre portioner och placera dem slumpmässigt i huset så att din katt kan leta upp dem. Lite försiktig uppmuntran kan vara nödvändig i början, tills din Sherlock Holmes-katt förstår vad som krävs. Men när din katt väl har förstått spelets regler kan den börja vässa sina jaktinstinkter, samtidigt som den jagar sin måltid.

Introducera en kattrollstav

Ett annat sätt att återskapa jakten som äger rum i naturen och ge din katt den mentala stimulans den behöver är genom att investera i några leksakstrollstavar. De finns i många färger och kan dingla allt från snören, fjädrar och leksaker som alla kan engagera din katts jägarinstinkter. Rör trollstaven snabbt framför din katt så kommer den snart att börja agera. Håll den i rörelse så att din katt får en utmaning, men se till att låta den vinna i slutet genom att fånga det livlösa "bytet".

Glöm inte att lägga undan kattrollstaven när leken är över. En bit snöre kan lätt bli en fara för en icke övervakad katt, så håll den utom synhåll när den inte används.

Låt din katt klättra i ett katträd

Din innekatts gravitationstrotsande upptåg kan testas även inom hemmets gränser.

Katter är lika säkra på att röra sig vertikalt som horisontellt, så håll din katt stimulerad med ett sätt att ta sig högt upp utan att behöva klättra på dina gardiner.

Det enklaste sättet att få din katt att klösa och sträcka på sig är med ett katträd. Denna kattmöbel kommer garanterat att tillfredsställa alla dess klättringsbehov och ge din katt den mentala stimulansen den får från att klättra i ett riktigt träd. Finns i varianter som enkla stolpar eller träd till kompletta kattlägenheter och vilogrottor där de små kan gå in och gömma sig.

Låt din katt förstå hur en fodermatare fungerar

Är det en leksak eller en måltid? Det är både och. Pusselmataren stimulerar både hjärnan och musklerna när din katt strävar efter att lösa utmaningen och komma åt maten. När allt kommer omkring är det nästan samma sak att sätta klorna i en leksak som i levande bytesdjur för att få nästa måltid serverad. Vem behöver gå ut för att jaga när man kan attackera pusselmataren och bli belönad för att den är lika underhållande?

Automatiserade leksaker för katter som är ensamma hemma

Håll din katt mentalt stimulerad även när du inte är hemma. Automatiserade kattleksaker slås på slumpmässigt eller har en rörelsesensor som utlöses varje gång den upptäcker rörelse. De är perfekta för att underhålla katten under de ensamma dagarna hemma.

Gör det själv-leksaker för katter

Att ge din katt mental stimulans behöver inte innebära att du måste åka till djuraffären. En gammal kartong kommer att ge timmar med underhållning och bli ett bra gömställe för en katt som är sugen på lite bus. Även en pappersboll kan ge underhållning en hel eftermiddag. Och vilken katt kan motstå att leka med en toalettrulle, speciellt när du förvandlar den till en pusselleksak? Om du gillar hantverk och göra saker själv kommer en hemmagjord pom-pom att ge dig massor av stilpoäng från din katt. Katten kommer att bli helt vild när den jagar och slår på leksaken.

Vi hoppas att du redan har uppdaterat dig med våra idéer om kattricks. Om den här artikeln väckte din nyfikenhet över varför katter älskar lådor, eller om du vill ta reda på varför din katt fortsätter att repa möblerna, har vi gått in i katternas värld för att ge dig deras syn på livet i hemmet. Upptäck mer om din kattkamrat genom att läsa våra guider.