Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
Valp tittar upp på ägaren i veterinärens väntrum

Kastrering av valp – vi besvarar dina frågor

8 minuts läsning

Vi svarar på några av de vanligaste frågorna som ägare har om kastrering av valpar.

Att ta med sig en busig och lurvig vän hem är verkligen kul. När du lär din valp att sitta och killar den på magen tänker du säkert inte ens tanken på den kan komma att ha egna valpar en dag.
Valpar kan dock börja bli könsmogna runt 6-7 månaders ålder upp till 18 månader, beroende på rasstorlek, och kan därför bli dräktiga tidigare än du annars skulle ha insett! Som ny hundägare måste du redan från en tidig ålder tänka på om du vill att din hund ska föda upp egna valpar eller inte. Genom att kastrera din hund hjälper du den att undvika oplanerade graviditeter och kan ha ett antal andra hälso-, beteendemässiga och sociala fördelar.

Vad är kastrering av en valp?

Kastrering av en valp är en rutinmässig operation där några eller alla reproduktionsorgan hos din hund tas bort. För hanvalpar innebär detta att testiklarna avlägsnas, och för tikar innebär proceduren att deras äggstockar och ibland livmodern tas bort. Detta är vanligtvis en mycket enkel operation, men kan vara lite mer invasiv om din hunds testiklar inte sjunkit ner. Om din hunds testiklar inte sjunkit ner vid 6–12 månaders ålder måste de bedömas av en veterinär.

Även för tikar kallas det kastrering. Denna operation är mer invasiv än motsvarande operation för hanar, och görs via ett snitt längs tikens mage. Du kan begära att operationen utförs via titthålskirurgi, och om du gör det kan återhämtningstiden minska.

Kastreringsproceduren kan förhindra hälsoproblem för din hund, och ger dig lugn och ro.

Prata med en veterinär så snart som möjligt om du funderar på att kastrera din valp, eftersom den kommer att kunna svara på alla frågor du har om eventuella biverkningar, kostnaden för att kastrera en valp med mera.

Kommer kastreringen att skada min valp?

Operationer för att kastrera en valp görs mycket ofta, och ingreppet sker under narkos för att säkerställa att den inte känner någon smärta under ingreppet.

Du kan begära att din tik kastreras via titthålsoperation. Detta är mindre invasivt och innebär att bara dess äggstockar tas bort, vilket minskar smärtan och återhämtningstiden efter operationen.

Efter operationen kommer din veterinär att ge din valp smärtlindrande injektioner för att lindra eventuella obehag. De kan också ge anti-inflammatorisk medicin och smärtstillande medel till din valp som en del av eftervården hemma.

Eftersom operationen vanligtvis är mindre invasiv för en hane bör den endast behöva medicinering under en kortare tid efter operationen. Tikar behöver vanligtvis medicinering i cirka 3 dagar efter operationen för att säkerställa en snabb återhämtning som är så smärtfri som möjligt.

Varför ska jag kastrera min valp?

Det finns flera fördelar med kastrering som din valp kan ha nytta av. Dessa inkluderar minskad risk för sjukdom samt bättre beteende. Fördelarna med proceduren varierar beroende på kön.

  • Förebygger testikeltumörer och minskar risken för prostatacancer och andra prostatasjukdomar.
  • Kan minska de naturliga aggressiva impulserna, vilket minskar sannolikheten för att ditt husdjur skadar sig själv genom att slåss.
  • Förhindrar att din hund sticker hemifrån på jakt efter en löpande tik.
  • Det kan förbättra busigt beteende som att markera sitt revir eller försöka para sig med saker eller människor.
  • Minskar risken för att hon ska utveckla bröst (mammary) cancer.
  • Förebygger livmoder- och äggstockscancer, samt andra livshotande livmoderinfektioner.
  • Tar bort risken för en oplanerad graviditet samt skendräktigheter.

När ska jag kastrera min valp?

Din hane eller tik börjar nå könsmognad vid cirka 6–7 månaders ålder upp till 18 månader, beroende på rasens storlek. För att din hund ska undvika en oönskad dräktighet är det bäst att kastrera dem innan de når denna ålder.

Vissa veterinärer föredrar att låta hundar ha en period innan de kastreras, och detta beror på din veterinärs rekommendationer som de kommer att prata med dig om.

Hur får jag min valp kastrerad?

För att få din valp kastrerad bokar du tid hos en veterinär. Du kan bli tvungen att ta med din valp för en narkoskontroll innan den opereras.

Din veterinär kommer att begära att du inte matar din valp flera timmar innan narkosen, vanligtvis från kvällen innan. Ge den vatten som vanligt, men ta bort det på morgonen före ingreppet för att se till att den inte dricker något före operationen.

Du kommer vanligtvis att bli ombedd att lämna din valp till veterinären på morgonen, och du bör kunna hämta den senare samma dag.

Om du vill kastrera din valp men inte har råd med kostnaden kan du prata med en ideell djurorganisation i närheten, eftersom många organisationer erbjuder ekonomiskt stöd för att hjälpa dig att täcka kostnaderna för att kastrera en valp.

Vilken vård behöver min valp efter att ha kastrerats?

Tips för vård av kastrerade hanvalpar:

  • Stanna med eller nära honom den första natten efter operationen, för säkerhets skull.
  • Han kan gnälla eller yla när han återhämtar sig från narkosen. Oroa dig inte – det kan helt enkelt bero på att han är desorienterad. Om det fortsätter under en längre tid kontaktar du veterinären.
  • Valpar kan ibland uppleva en orolig mage som en reaktion på narkosen. Hjälp dem att undvika detta genom att ge dem mild mat under de första måltiderna efter operationen.
  • Ge honom en medicin som veterinären tillhandahåller för vård efter operationen. Detta kan innefatta smärtstillande medel, antibiotika och antiinflammatorisk medicin.
  • Din veterinär kan schemalägga kontroller 3 och 10 dagar efter ditt husdjurs operation, för att övervaka dess återhämtning.
  • Han kan gå ut dagen efter operationen, men gå med honom i koppel tills han blir han får klartecken efter kontrollen.
  • För att hindra honom från att slicka eller klia sig i såret kan han behöva bära en "trattkrage" i upp till 10 dagar efter operationen. Om detta irriterar din valp kan det vara bekvämare att bära en t-shirt. Trattar används normalt när valpen är utom synhåll. Glöm inte att hålla ett öga på valpen när den är i närheten.

Återhämtningstips efter kastreringen för tikar:

  • Stanna med eller nära henne den första natten efter operationen, för säkerhets skull.
  • Bedövningen som används för din tiks operation kan göra henne lite desorienterad, så hon kanske gnäller eller ylar. Detta borde inte vara något att oroa sig för, men kontakta veterinären om det fortsätter även nästa dag.
  • Ge din tik mild mat under de första måltiderna efter operationen, eftersom hennes mage kan vara lite känslig.
  • Du kommer att få medicin att ge till din tik, för att hjälpa henne att återhämta sig. Detta kan innefatta smärtstillande medel, antibiotika och antiinflammatorisk medicin.
  • Din veterinär kan boka tider 3 och eventuellt 10 dagar efter operationen för att kontrollera att hon återhämtar sig bra.
  • Om du inte har valt titthålskirurgi kräver kastrering av tikar ett ganska stort snitt i hennes mage. Kontrollera såret regelbundet för att säkerställa att det läker och kontakta veterinären om du märker att det förvärras eller irriterar henne på något sätt.
  • För att förhindra att din valp slickar, biter eller kliar på sina stygn måste hon bära ett "trattkrage" när hon är utom synhåll. Du kan klä henne i en gammal t-shirt om hon tycker att kragen är för obekväm.
  • För att skydda hennes stygn och ge dem tid att läka måste du hindra henne från att hoppa, och gå med henne i koppel tills veterinären säger att allt är ok.
  • Om icke-upplösbara stygn används kommer veterinären att ge dig ett datum när de ska tas bort. Detta är vanligtvis cirka 7–10 dagar efter ingreppet.

Vilka förändringar kan jag förvänta mig efter kastreringen?

Ibland förknippas kastrering med viktökning, på grund av de hormonella förändringarna som sker efter kastrering. Du kan hjälpa valpen att hålla sig i form med regelbunden träning och genom att minska kaloriintaget med mindre matportioner, eftersom den inte behöver lika mycket mat som tidigare. Läs vår information om att hålla din hund hälsosam och i form för ytterligare vägledning. Du kan också byta maten till en sort med lägre kalorier, eller "light-mat" för att förhindra viktökning.

Vad ska jag tänka på om jag inte kastrerar min valp?

Det finns flera nackdelar med att inte kastrera en valp, som varierar beroende på kön. Du bör överväga dessa punkter noggrant innan du väljer att inte kastrera din hund.

  • Han kan vara mer benägna att springa på jakt efter en löptik.
  • Han kan vara aggressiv och mer sannolikt bli inblandad i slagsmål med andra hundar.
  • Han kan visa mer dominerande beteenden som att jucka och urinera för att markera revir.
  • Hon kommer att löpa en gång var sjätte till åttonde månad, vilket varar i upp till tre veckor. Under denna tid måste du vara mycket medveten om alla hanhundar i området.
  • Hon kommer att få en viss blödning som kan lämna märken runt om i huset.
  • Hon kan bli dräktig. Att ta hand om en valpkull kan bli mycket dyrt. Även om du planerar att sälja valparna är det osannolikt att du kommer att gå med vinst. Det är bäst att överlåta avel till professionella hunduppfödare.

Eftersom din valp nu är på god väg att bli tonåring, kan du även läsa vår guide om valpens tonår. Vi har sammanställt en användbar lista med tips som hjälper dig igenom denna period.