Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purina club junior
Ljusbrun hund på rött bly på gräset som tittar upp på ägaren.

Lekar och pussel för din valps hjärna

5 minuts läsning

Träning handlar inte bara om dagliga promenader. Upptäck valplekar som hjälper till att förbättra koncentrationen och engagera hjärnan.

Vi kan ta för vana att tro att träning med våra valpar bara handlar om vanliga dagliga promenader. Det råder ingen tvekan om att våra hundar har nytta av dessa, men träning handlar inte bara om att stimulera kroppen.

Möjligheten att träna din valps hjärna kan hjälpa dess utveckling och göra det lättare att lära den tricks och valpkommandon. Det är också ett roligt och interaktivt sätt att knyta band med din valp och förbättra er relation. Fortsätt läsa för att ta reda på vilka lekar för hundar du kan prova!

Lekar för din valps hjärna

Problemlösning och mental stimulans handlar om att använda din valps naturliga entusiasm för lek och spel, tillsammans med dess naturliga beteenden och ofta underskattade intelligens, för att lägga pussel och lära sig nya färdigheter. För de flesta valpar kan detta både stimulera och trötta ut dem, genom att använda hjärnan på detta sätt.

Valpar är fulla av energi, men deras kroppar är ännu inte fullt utvecklade, så det kan vara svårt att ge dem den träning de behöver för att bränna bort all överskottsenergi utan att anstränga muskler, leder och ben som fortfarande växer. Att leka lekar och pröva pussel kommer att ge valpen mer motion och hindra den från att tugga på dina möbler.

Det finns olika typer av lekar för hundar, inklusive hundpussel som stimulerar hjärnan och håller dem aktiva. Vissa kommer att älska alla lekar, medan andra kommer att ha ett fåtal klara favoriter. Det är upp till dig att upptäcka vad du och din valp tycker om.

Kurragömma- lekar

Dessa kan ske var som helst i huset eller trädgården, och även under dina vanliga promenader. För att komma igång med denna hundlek måste du ha någon som kan hjälpa dig att hålla i din valp. Visa din valp att du har några godsaker och gå sedan iväg och göm dig någonstans, helst på en plats som är ganska lätt att hitta till en början. Din valp kan sedan släppas fri för att komma och hitta dig, och bli belönad med både godsakerna och känslan av att återförenas med dig. Börja leka kurragömma när din valp fortfarande är ung, eftersom detta kommer att förbättra dess minne senare i livet och göra den mycket mer lyhörd för dig.

Nosen i fokus

En annan lek för hundar är en variant av kurragömma, där din valp måste använda näsan för att hitta en godis eller leksak. Du kan lägga ut ett spår av godsaker som leder till en favoritleksak eller till och med till en middag. När din valp blir bättre på detta kan du minska antalet godsaker i spåret.

Den här leken är bra för valpar och kan underhålla dem i evigheter! Göm godsaker (eller en boll för leksaksbesatta valpar) under en liten handduk, under några kuddar, i en gammal strumpa, eller till och med under plastblomkrukor runt om i trädgården så att din valp kan nosa upp skatterna. Det finns alla möjliga sätt att vara kreativ på med dessa lekar för din hunds hjärna, och träna dess sinne och näsa.

Interaktiva leksaker

Det finns gott om leksaker på marknaden som ger en utmaning i att lösa problem och få tillgång till godsaker. Vissa rullar, vissa studsar, andra rör sig oförutsägbart och har smarta rörliga delar, och alla ger de olika utmaningar för din valp. Det kan vara allt från Kong-leksaker – som du kan fylla på med mat och som inte kräver så mycket för att godbiten ska nås – till några riktigt komplicerade hundpusselleksaker som kräver en smart kombination av hjärna, mun och tassar för att godsakerna ska nås.

Förvänta dig inte att valpen ska förstå dessa pussel på en gång. Arbeta tillsammans med den, visa den vad som ska göras och gör det enkelt i början tills valpen har löst det.

Du behöver dock inte spendera en förmögenhet – du kan gömma godsaker i gamla toalettrullar, hushållsrullar, små lådor eller till och med i en öppen plastflaska. Sedan är det bara att uppmuntra din valp till att ta reda på hur den ska komma åt sakerna. Se till att du övervakar alla lekar med din hund och att allt du använder som en hemmagjord leksak är säkert att tugga på. Se till att din valp inte börjar dra av bitar eller förstöra leksaken!

Lär din valp tricks

Att ha en hund som kan göra coola trick som att skaka tass eller stänga dörren kan verka rätt så kul och enkelt. Men det kommer också att ge din hund mental stimulans och det stärker bandet mellan er genom att du tar dig tid för regelbundna träningspass och hundlekar. Börja enkelt när du lär din valp tricks, och få den att snurra i en cirkel eller lägg framtassarna på en upp-och-nedvänd hink genom att locka valpen med en godbit. Snart kommer den att kunna göra mer avancerade trick som kommer att förvåna dina vänner!

När du väl börjar tänka på att bearbeta din valps sinne såväl som kropp börjar du se varje leksak som en möjlig utmaning för din hunds hjärna, och varje promenad som en chans att träna både kropp och sinne. Och i en tid av livet då din valp börjar bli mer självständig hjälper dessa förbättrade interaktioner mellan er dessutom att hålla fokuset på dig. De förbättrar valpens beteende och träning och ger dig fler verktyg för att framgångsrikt ta dig igenom din valps unga år.

Om du vill veta mer om omsorg och utbildning för valpen kan du ta en titt på artikeln om hundaktiviteter, och upptäcka ännu roligare saker som ni kan göra tillsammans.