Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Purona club junior
Förstå din katts psyke
Katt sniffar leksaker i röd påse.

Katter och kattmynta

5 minuts läsning

Strö lite kattmynta nära din kattunge och du kommer att märka en plötslig förändring i beteendet. Upptäck varför här.

Kattmynta verkar vara älskad över hela kattriket, då både stora och små katter faller pladask för denna växts lockelse. Men vad gör kattmynta egentligen med katter? Har den någon effekt på oss människor? Och är den säker eller inte? Vi reder ut alla mysterier om kattmynta nedan.

Vad är kattmynta?

Kattmynta (eller Nepeta cataria som den officiellt heter) är en ört från mintfamiljen. Den kom från några områden i Asien och Europa, och har lyckats sprida sig till de flesta av världens hörn. Du kanske har märkt att den växer bredvid landsvägar eller till och med i privata trädgårdar, där den är tålig för torka.

Vad gör kattmynta med katter?

Låt din katt komma nära den här växten så får du se en reaktion av ren glädje. När din katt börjar slicka och gnugga sig mot den kommer du att märka att dess reaktion förvandlas till något som ser vilt och konstigt ut. I ett anfall av hyperaktivitet kan den börja stretcha, dregla eller hoppa. Andra katter kommer att springa vilt fram och tillbaka i rummet. Mer lugna eller sansade reaktioner har också märkts av – svaret beror på den individuella katten.

Effekterna av kattmynta är tillfälliga och försvinner vanligtvis inom en halvtimme, eftersom din katt blir kortvarigt immun mot effekterna. Det är också vanligt att katter sitter ganska stilla efter en euforisk reaktion, tills effekterna avtar.

Hur fungerar kattmynta?

Den organiska föreningen i kattmynta, nepetalakton, är det som ger katterna dessa bisarra reaktioner. När nepetalaktonen kommer in i kattens näsa binder den till luktcellerna som skickar sin signal till hjärnan. Ingen förstår riktigt varför den orsakar konstiga effekter hos katter, men en del forskare tror att hjärnan tolkar detta som kattferomoner som får deras beteende att bli lite galet.

Nepetalaktonen lagras i små mikroskopiska lökar som täcker växtens blad, stjälkar och baljor. Det frigörs när växten mals, tuggas eller när din katt gnuggar sig mot växten.

Varför reagerar vissa katter inte på kattmynta?

Kattmyntans effekter på katter kan vara olika, och vissa katter verkar vara immuna mot växtens förtrollning. Forskare uppskattar att cirka 30 % av katterna inte får någon reaktion på kattmynta. Experter tror att detta är en genetiskt nedärvd egenskap som överförs från föräldrar, vilket innebär att den gen som är ansvarig för "katmynte-reaktionen" i vissa fall antingen saknas eller är avstängd. Forskarna märkte också att både kattungar och äldre katter är mindre benägna att bli påverkade.

Men det är inte bara för tama katter – stora kattdjur som lejon och tigrar kan också reagera på kattmynta!

Hur du ger kattmynta till din katt

Kattmynta kan effektivt användas för att uppmuntra din katt att anta ett gott beteende. Om din innekatt behöver extra motion kan du göra lektiden ännu mer spännande genom att stoppa in lite kattmynta i deras favoritleksaker.

Kattmynta kan också vara bra för att uppmuntra din katt att interagera med vissa leksaker. Om du vill använda en klösstolpe för att vässa din katts klor och hålla den borta från möblerna kan du gnugga in lite kattmynta i klösstolpen eller strö lite vid basen. Kattmyntans effekt på katter gör att de kommer att vara uppmärksamma och vilja upptäcka vad den här nya leksaken gör.

Om din katt får den lugna reaktionen (i motsats till den hyperaktiva reaktionen) från växten kan du också använda kattmynta för katter som är oroliga för att resa i bilen. Strö kattmynta i deras kattbur för att hjälpa dem att ta sig igenom resan utan stress.

Är kattmynta farligt för min katt?

Det finns inga bevis för att kattmynta kan vara skadligt för ditt kära kattdjur. Experter tror att överdosering är osannolik, eftersom katter är ganska bra på att begränsa sitt intag. Det har märkts att långvarig användning kommer att minska dess effektivitet, så det är bäst att använda kattmynta för katter endast då det är nödvändigt.

Reagerar människor på kattmynta?

Katter älskar kattmynta, men hur är det med oss? Är vi påverkade på liknande sätt? Även om vi inte upplever samma eufori som våra katter, använder människor det ibland som en alternativ medicin. Webmd.com listar en rad användningsområden som sträcker sig från att lindra sömnlöshet och migrän till att lindra svullnad och artrit när den appliceras på huden. Kattmynta kan även användas som myggmedel.

Nu när mysterierna med katter och kattmynta har lösts finns det andra växter att vara medveten om. Ta reda på vilka de skadligaste ämnena är och vilka växter som är farliga för katter.